Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Hírek

'Thalassic' című albummal tér vissza az ENSIFERUM - itt a 'Rum, Women, Victory' dal rajongók által készített videója!


2020-06-03

A finn folk-metalisták július 10-én jelentetik meg nyolcadik nagylemezüket, a Metal Blade Records jóvoltából.

Nem is beszélhetünk folk-beütésű melodic death metal zenerkarokról, anélkül, hogy ne említenénk meg az Ensiferum-ot, akik idén nyáron megjelenő, 'Thalassic' című stúdióalbumukkal ismét megerősítik pozíciójukat a műfaj panteonjában. A banda sajátos, hét nagylemezen keresztül tökéletesített stílusa a 'Thalassic' formájában teljesedik ki; a finn kvintett ugyanis 2020 nyarán kiadja eddigi legepikusabb, legprofibb, egyben legorganikusabb munkájával, aminek köszönhetően kétségkívül szintet lépnek saját karrierjükben és a műfaj palettáján.

A 'Thalassic' album címe egy ősi görög kifejezés a tengerrel és a tengeri lényekkel kapcsolatos. Az új lemezt a Metal Blade Records adja ki, 2020. július 10-én.

"Úgy érzem, sikerült előrelépnünk zenei szempontbó, és sikeresen ki tudtuk emelni régi hangzásuk legjobb elemeit" - nyilatkozta a basszusgitáros-énekes Sami Hinkka. "Rengeteg vérbeli Ensiferum-védjegy fedezhető fel ugyanis ezen a lemezen: gyönyörűséges folk-melódiák, ütős riffek, különféle vokálok keveredése és együtt-éneklős refrének...". Nem mellesleg az új billentyűs-énekes, Pekka Montin csatlakozása "ténylegesen új szintre emelte a nóták szerkezetét"; Mikko P. Mustonen nagyzenekari témái és Lassi Logren hegedű-virtuóz játéka pedig még jobban kihangsúlyozza a dalok emelkedett, népzenei hangvételét.

Amiben a 'Thalassic' különbözik az Ensiferum korábbi kiadványaitól, az az a tény, hogy eltérően a régi lemezektől, az új anyag egyetlen központi téma köré épül. Hinkka a következőket közölte a koncepció kapcsán: "Ennek ötlete már jóideje itt kering az agyamban - konkrétan azóta, hogy a 'Two Paths' album kapcsán rengeteg riporter feltette a kérdést azzal kapcsolatban, milyen téma köré épülnek a dalok. Erre mindig az volt a válaszom, hogy nincs konkrét téma, mivel a mi dalszerzői stílusunk lehetetlenné teszi egy konkrét koncepció kidolgozását. Egy idő után ez a tény idegesíteni kezdett engem; ezért meghoztam a döntést: a következő albumnak lesz konkrét témája. Ekkor már készen állt néhány új szám, amit a lemezre szántunk; én pedig meghallgattam ezeket a demókat, és elkezdtem őket feeling szempontjából analizálni. Valamilyen okból kifolyólag minden felvételről a tengerpart jutott eszembe; így hamar meg is lett a téma: valami, ami a tengerrel, vízzel kapcsolatos... Ezután elkezdtem különféle történelmi, mítikus sztorit, legendát olvasgatni - a világ minden tájáról -, hogy ihletet merítsek dalszövegek tekintetében is. Persze a legjobb tudásom mellett igyekeztem megőrizni mindeközben az Ensiferum heroikus mentalitását. Végül - mivel nem szabtam magamnak korlátokat - annyi dalszöveg-ötletem lett, hogy rengeteg különböző történetet írtam bele ezekbe a dalokba. Az egyik kedvenc nótám például a görög mítológiákból ismeretes Andromédáról szól... Azt persze nem ígérhetem meg, hogy a jövőben is ilyen lesz az Ensiferum dalszerzői stílusa, de legalább egyszer ki kellett próbálnunk a dolgot".

A 'Thalassic' albumot a Petrax és a Sonic Pump stúdiókban rögzítették, Janne Joutsenniemi hangmérnök közremködésében. Joutsenniemi korábban két Ensiferum album esetében - 'Victory Songs' (2007), 'From Afar' (2009) - segédkezett a bandának.

"Szeretünk úgy stúdióba vonulni, hogy a dalok 99.9%-a készen áll; így a producernek már csak az a feladata, hogy rúgdossa a seggünket, miközben dolgozunk. Természetesen Janne Joutsenniemi egy világklasszis producer, tehát kikértük az ő véleményét is, mielőtt belevágtunk volna a részletekbe. Nagyon örülünk, hogy újra vele dolgozhattunk. Érzésem szerint sosem ment még ilyen gördülékenyen a stúdiózás. És persze totálisan elégedettek vagyunk a végeredménnyel" - tette hozzá Hinkka.

Hasonlóan az Ensiferum legutóbbi kiadványainak gyakorlatához, a 'Thalassic' album borítóját is a neves magyar művész, Havancsák Gyula készítette.

A tracklista:
01. Seafarer's Dream
02. Rum, Women, Victory
03. Andromeda
04. The Defence Of The Sampo
05. Run From The Crushing Tide
06. For Sirens
07. One With The Sea
08. Midsummer Magic
09. Cold Northland (Väinämöinen Part III)
10. Merille Lahteva (bónusz track)
11. I'll Stay by Your Side (bónusz track)

Az album megjelenik több különféle változatban is - erről bővebb infókat itt lehet találni. Első ízelítőként a 'Rum, Women, Victory' című szám szöveges videoklipje jelent meg. Íme a premier:

Ehhez a dalhoz készült egy speciális klip is, amelyben a rajongók által beküldött, éneklős videófelvételek kaptak helyet. Ezáltal egyfajta "otthoni fesztivál-élményt" nyújt a banda a nézőknek, a karantén idején.

A 'Thalassic' megjelenésének napján (júl. 10.) az Ensiferum élő, online stúdió-koncertet ad, este 20 órai kezdettel. A zenekar régi és új dalokat egyaránt elő fog adni a Helsinki-beli Sonic Pump Stúdióban, ahol az új album is készült. A koncertet követően pedig élőben beszélgethetnek a rajongók a bandatagokkal. Bővebb infók az online rendezvényről itt érhetők el.

Az alább látható videóban a Sonic Pump Stúdióban vezeti körbe a rajongókat a banda:

Az Ensiferum előző nagylemeze, a 'Two Paths' - amiről bővebben itt írtunk - 2017. szeptember 15-én jelent meg, szintén a Metal Blade Records jóvoltából.

Az Ensiferum jelenlegi felállása így néz ki:

Petri Lindroos – ének-gitár
Markus Toivonen – gitár-vokál
Sami Hinkka – basszusgitár-vokál
Janne Parviainen – dobok
Pekka Montin – billentyűk, ének


'Thalassic' című albummal tér vissza az ENSIFERUM - itt a 'Rum, Women, Victory' dal rajongók által készített videója!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás