Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [265. rész]


2017-12-24

Fokozván az ünnepi hangulatot, ma egy veterán black metal banda zenél a rovat karácsonyi kiadásában.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 265. rész

ROTTING CHRIST - '...Pir Threontai'

A Rotting Christ egy görög black / death metal zenekar, ami 1987-ben alakult Athénban. Eredetileg a grindcore stílusban játszottak, később váltottak extrém metal műfajra. A dél-európai régióban kétségkívül ők voltak az első ilyen stílusú zenekar; sőtmitöbb ők felelnek az ún. "hellén metal" műfaj létrehozásáért (ez a görög tradícionális folk és a metalzene elegyét takarja). Hatásukként ettől függetlenül a Celtic Frost-ot és a Venom-ot jelölték meg. Első nagylemezük 1993-ban jelent meg.

A Rotting Christ alap-felállását egy testvérpár, Sakis Tolis (ének és gitár) és Themis Tolis (dobok) alkotja. Az eredeti basszusgitár Jim Dimitris; 1997-ben őt váltotta Andreas Lagios. A Nightfall-ból ismert Giorgos Bokos 2005-ben csatlakozott a bandához, gitárosként, leváltván Costas Vasilakopoulos-t. 2012 februárjában Bokos is távozott; helyét George Emmanuel vette át; míg az új basszer Vaggelis Karzis lett. A Rotting Christ fennállása során három billentyűs (George Tolias, George Zaharopoulos, Panayiotis) is megfordult a felállásban.

A 'Triarchy of the Lost Lovers' album megjelenéséig művésznéven szerepeltek a bandatagok az albumok szövegkönyvében: Sakis Necromayhem-ként, Themis Necrosauron-ként Jim pedig Mutilator-ként volt feltűntetve.

A '80-as évek végén több demó-felvételt is kiadott a zenekar - ekkor még grindcore stílusban. Később vették fel a Celtic Frost-ra és a Venom-ra jellemző "proto-black metal" stílust, amely műfajnak azóta egyik pionírjává váltak. Hivatalos bemutatkozó lemezük, a 'Passage to Arcturo' EP (1991) egyfajta crossover-kiadvány volt (tehát a grindcore és a black metal keveréke).

Első fontosabb megmozdulásuk az 1993-as Fuck Christ turné volt, melyen az Immortal és a Blasphemy társaságában vettek részt (a körút egyik koncertje meglehetősen botrányosra sikeredett, miután a közönség egyes tagja a helyszínen végeztek öncsokítást). Mielőtt a Rotting Christ a Unisound kiadóhoz igazolt volna, felkereste őket a Mayhem-ből ismert Øystein Aarseth, akinek saját kiadója, a Deathlike Silence Productions érdeklődését is felkeltették. Aarseth-et azonban ekkoriban tartóztatták le gyilkosság miatt, így a szerződés nem valósult meg. A Rotting Christ 1996-ban a neves Century Media kiadóval kötött lemezszerződést, ami 10 évig volt érvényben - innentől kezdve a Season Of Mist égisze alatt adják ki lemezeiket.

A Rotting Christ Görögországon kívül a világ számos országában megfordult: felléptek szinten mindenütt Európa- és Amerika-szerte, de rendszeresen turnéznak Oroszországban és a Közel-Keleten is. A banda mindemellett a világ legnevesebb metal-fesztiváljain (pl. Wacken Open Air) is színpadra állt; többek közt olyan előadók társaságában, mint a My Dying Bride, a Tristania, a Tiamat, a Vintersorg, a Finntroll, az Agathodaimon, az Old Man's Child, a Malevolent Creation, az Anorexia Nervosa, a Vader, a Krisiun, a Deicide, a Behemoth, a Melechesh és a Nile.

Az évek során számos nemzetközi botrányt övezte a Rotting Christ nevét és megmozdulásait; habár ők magukat nem tartják sátánistának, szimplán csak vallás-ellenesnek. 1999-ben egy amerikai republikánus politikus vádolta meg a zenekart "katolikus vallás elleni megmozdulásokkal", 2011-ben továbbá hasonló nehézségekkel kellett megküzdenie a bandanak: a 30-állomásos Apostles Of Darkness Over The Americas turné (melyen az előzenekarok a Melechesh, a Hate, az Abigail Williams és a Lecherous Nocturne voltak) több koncertjét is tiltakozó keresztény csoportok zavarták meg.
"A történelem ismétli önmagát! És ez azt bizonyítja, hogy az emberiségnek rengeteg erőfeszítést kell tennie a félelem korlátainak ledöntése érdekében - mert ezek a gátak azok, amelyek a mai napig táborokra osztják az embereket. Mi továbbra is folytatjuk mindenféle szervezett vallás 'elrohasztását' a világban..." - közölte ekkor a történtekkel kapcsolatban a Rotting Christ.

2005 májusában a Megadeth frontembere, Dave Mustaine nem volt hajlandó fellépni Görögországban a Rotting Christ-tal egy színpadon (elmondása szerint a csapat neve miatt). Ezért kellett a Rotting Christ-nak lemondani az ottani koncertet. Ekkor Sakis Tolis énekes így nyilatkozott: "Ezt nem vártam volna Dave Mustaine-től, mert amint tudjátok, ő is metalos ember... Így viszont szánalmat érzek iránta, és minden újkeresztény iránt, mert szerintem a kereszténység a legrosszabb dolog, ami megtörtént az emberiség léte alatt. Ez nem más, mint egy jól szervezett trükk a társadalom irányítása érdekében. Ezért ha látok valakit, aki nagyon kereszténykedik, sajnálatot érzek iránta, mert elhagyta az életereje és a szabadsága".

Sakis később az alábbiakat is elmondta: "A nevünk mindenfajta vallással szembeni ellenállásunkat fejezi ki. A Rotting Christ ellentmond a végtelen béke és nyugalom ál-vízióinak. Ezzel a névvel csapjuk pofán a képmutató és úgynevezett vallási demokrata társadalom konzervatív bázisát. Sajnálatos módon, a középkor az új millenniumba is beköszönt; viszont a METAL-nak az elme szabadságát kell támogatnia, mert ez már a kezdetek óta így van".

2016-ban újabb botrány robbant ki, miután dél-afrikai vallási terroristák szabotálni akarták a Rotting Christ johannesburgi és Cape Town-beli koncertjeit.
"Vallási fanatikusok szabotálni akarják a művészi szabadság elméit. Eltipornának minden "hangot" és véleményt, ami eltér az ő álláspontjuktól. Mi azonban kijelentjük, hogy egy NON SERVIAM-csatatéren edzett banda személyében erre még véletlenül sem találhatnak alkalmas partnert. Ez természetesen azt jelenti, hogy bármilyen körülmények között megtartjuk nyárra beütemezett dél-afrikai koncertjeinket ( Χ Ξ Σ  néven) [római számmal ez 666-ot jelent - ez a címe a Rotting Christ egy korábbi single-dalának]. Afrikai metal-testvéreinknek tehát egy pokoli műsorral készülünk! Találkozunk a küzdőtéren!".

A Rotting Christ egyébként 2007-ben ünnepelte fennállása 20. évfordulóját. Ennek alkalmából - két évvel később - kiadtak egy exkluzív, 2 DVD-ből és 2 CD-ből álló válogatást, 'Non Serviam: A 20 Year Apocryphal Story' címmel. Az ezen szereplő koncertfelvételt, Athénban forgatták, 2007. december 8-án.

2010-ban adták ki tizedik stúdióalbumukat, az 'Aealo'-t, amit három évvel később a 'Kata ton Daimona Eaytoy' követett (talán ez utóbbi az eddigi legsikeresebb lemezük, de a 2016-os 'Rituals' eladásának statisztikai mutatói sem elhanyagolhatók.

A Rotting Christ jelenleg 13. nagylemezén dolgozik - ennek megjelenése 2018-ra várható.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [265. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás