Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [266. rész]


2017-12-27

Még a levegőben van a meghittség és az ünnepi hangulat...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 266. rész

BELPHEGOR - 'Hell's Ambassador'

A Belphegort 1993-ban alakították; habár már 1991-ben is létezett a banda, eredetileg Betrayer név alatt. Az első demó után ('Bloodbath in Paradise') az osztrák zenekar népszerűvé vált underground körökben.

A bandát az énekes-basszusgitáros Maxx, a két gitáros Helmuth és Sigurd és a dobos Chris alapította. Maxx már az első években távozott a felállásból; így a frontember szerepét Helmuth vette át. 1993 és 1996 között egy A-X nevű session-basszer játszott a bandában; ezután pedig egy hivatalos tag, Mario "Marius" Klausner csatlakozott a formációhoz. Első nagylemezük, a 'The Last Supper' (1995) a Lethal Records jóvoltából jelent meg.

A második Belphegor album 'Blutsabbath' címmel került kiadásra, 1997 októberében. Ezen a lemezen a Mastic Scum dobosa, Man játszott. A megjelenést egy 18 állomásos európai turné követte, a Behemoth és az Ancient társaságában. Egy évvel később újra megjelent a banda debütáló, 'The Last Supper' című albuma, kiegészítve az 'Obscure and Deep' című EP hat dalával.

2000-ben látott napilágot harmadik lemezük, a 'Necrodaemon Terrorsathan' (a manapság Black Attakk-ként ismert Last Episode kiadó jóvoltából. A szerződést azonban nem sokkal később felmondta a zenekar, mondván "lenyúlták" őket". 2001-ben a Belphegor volt az egyik főzenekara a Fuck The Commerce IV, a With Full Force VIII és a Hell On Earth fesztiáloknak; egy évvel később pedig felléphettek a Summer Breeze-en, a Brutal Assault-on és a Morbide Festspiele rendezvényeken is. Ekkoriban már egy új dobos, Torturer (Mor Dagor) és egy új basszusgitáros, Barth alkotta a felállást. Ilyen formában kiadtak egy koncertalbumot ('Infernal live Orgasm'), ezután aláírtak egy szerződést a Napalm Records-szal.

2003-ban kiadták a negyedik teljes hosszúságú albumukat, a 'Lucifer Incestus'-t, aminek producere az Atrocity frontembere, Alex Krull volt. 2001 őszén újra stúdióba vonultak, hogy felvegyék a következő, 'Goatreich - Fleshcult' című anyagot, ezúttal is Krull társaságában. A két album között többnyire a Napalm Death-tel, a Marduk-kal, a Finntroll-lal és a Vader-rel turnéztak. A 2005 februárjában megjelent 'Goatreich - Fleshcult' volt az utolsó, amin Torturer dobolt; helyét ugyanis átvette Nefastus (Tomas Janiszewski). Kapcsolatuk a Napalm Records-szal nem tartott sokáig, mert azt mondták hogy elegük van belőlük.

A Belphegor 2005 óta a Nuclear Blast szárnyai alá tartozik. Első albumuk ennél a kiadónál a 2006-os 'Pestapokalypse VI' volt, amit azzal az Andy Classen producerrel rögzítettek, aki a 'The Last Supper' album munkálatait is fedezte. Az újabb album stúdiós munkálatai közben Barth - egészségügyi problémák miatt - kiszállt a bandából; emiatt pedig le kellett mondani egy teljes turnét. A maradék basszus-témákat maga Helmuth rögzítette; de session-basszerként Robin Eaglestone (ex-Cradle of Filth, Imperial Black) is beszállt néhány hónapra. Barth "teljes értékű" utódja végül egy Serpenth nevű zenész lett.

A 'Pestapokalypse VI' 2006 októberi megjelenése után a dobos Nefastus is kilépett a csapatból. Helyén később többen is megfordultak - köztük maga az ex-dobos, Torturer. Nem mellesleg ehhez az albumhoz készültek el a banda első hivatalos videoklipjei, a 'Bluhtsturm Erotika' és a 'Hell's Ambassador' (Florian Werner rendezésében).

2006 és 2007 között a Danzig zenekar észak-amerikai, Blackest of the Black fesztiválján játszottak; 2007 tavaszán pedig az Unleashed-fel, a Krisiun-nal és a Hatesphere-rel turnéztak; majd ők lettek az európai Midvinterblot turné második felvonásának főbandája. Azév augusztusában felléptek a viláhírű Wacken Open Air fesztiválon is; majd - a Gorgoroth társaságában - Dél-Amerikát is megjárták.

2008 elején az egyik alapító, Sigurd szemműtéten esett át; így végleg el kellett hagynia a bandát. Helyét először Anthony Paulini, majd pedig Morluch vette át. 2008 áprilisában kiadták a 'Bondage Goat Zombie' albumot, amin Helmuth énekelt, szóló- és ritmusgitározott, Serpenth basszerozott, Torturer pedig dobolt. Az albumhoz egy extrákkal gazdagon felszerelt DVD is járt. Azév őszén a Nile és a Grave járták Európa országait; majd Észak-Amerikában is megfordultak, az Amon Amarth előzenekaraként.

2009-től ismét Nefastus volt a dobos. Vele készült a 'Walpurgis Rites - Hexenwahn', ami azév októberében jelent meg, egy brazil művész, Marcelo Hvc borítójával. Ezt megelőzően ismét megjárta Észak-Amerikát a banda. 2009-ben újra visszatértek az USA-ba, ahol a Heathenfest turné keretében játszottak, az Eluveitie, az Alestorm, a Kivimetsän Druidi és a Vreid kíséretében. Decemberben Latin-Amerikában turnéztak, az Obituary előzenekaraként.

Következő nagylemezük, a 'Blood Magick Necromance' 2011 januárjában jelent meg, amit követően megint az USA-ban turnézott a banda, a Sepultura társaságában. Helmuth fertőzéses betegsége miatt néhány hónapon keresztül szünetelt a Belphegor, de 2014-ben megújult erővel tértek vissza, néhány koncerttel, és egy újabb, 'Conjuring The Dead' című albummal, ami felkerült a német, az osztrák, a francia; sőt az USA-beli és kanadai toplistákra is (kétségkívül ezzel a lemezzel érték el legmagasabb toplistás helyezéseiket).

Aktuális stúdióalbumuk, a 'Totenritual' 2017 szeptemberében jelent meg.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [266. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás