Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [268. rész]


2018-01-03

Az elmúlt negyven év egyik legalulértékeltebb amerikai heavy metal bandájával nyitjuk a 2018-as esztendőt.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 268. rész

HELIX - 'Deep Cuts The Knife'

A Helix egy 1974-ben alapított, kanadai heavy metal együttes, az ontario-i Kitchenerből. Az együttes kezdeti tagjai Brian Vollmer énekes, Brent Doerner és Paul Hackman gitárosok, Keith Zurbrigg basszusgitáros és Brian Doerner dobos voltak. Az elmúlt négy évtized során a Helix olyan legendákkal turnézott együtt, mint a KISS, a Mötley Crüe, az Aerosmith, Alice Cooper, a Whitesnake, az Accept, a Heart és a Motörhead.

A formáció debütáló lemeze a ’79-ben kiadott 'Breaking Loose' volt. Két év elteltével ezt a 'White Lace & Black Leather' követte - ezen az albumon mutatkozott be a két új Helix tag, a basszusgitáros Mike Uzilac és a dobos Leo Nebudeck; míg a következő lemez kiadásáig még egy tagcsere történt: a ’83-as 'Rest For The Wicked' dobosa már Greg „Fritz” Hinz volt, közben pedig a banda kiadója a Capitol lett. A 'Walkin’ the Razor’s Edge' című albumon Uzilac-et Daryl Gray váltotta. Erről a korongról származik egyik legnagyobb slágerük, a 'Rock You'. A ’85-ös 'Long Way to Heaven' mindeközben a svéd slágerlisták élére került.

Miután a ’87-es megjelenésű 'Wild in the Streets' turnéja befejeződött, Brent Doerner kilépett a Helix-ből, maga mögött hagyva négy tagot, akik így is kiadták a következő lemezt, a 'Back for Another Taste'-et.

1992-ben, egy vancouveri koncert után a banda furgonja legurult egy 12 méter magas töltésről. A balesetben Hackman életét vesztette. Ez azonban nem törte derékba a Helix pályafutását. Brent Doerner újra közéjük állt annyi ideig, hogy ’93-ban kiadhassák az 'It’s a Business Doing Pleasure'-t, amin Greg Frazer gitáros is szerephez jutott.

Az 1998-as felállás - Vollmer, Gray, Hinz és a két gitáros, Mark Chichkan és Gary Borden - kiadta a 'Half Alive' című albumot. További jelentősebb események a Helix életében a 'B Sides' nevű lemezük újrakiadása 2002-ben; a következő album, a 'Rockin’ in My OuterSpace' 2004-es, illetve a 'Power of Rock N Roll' 2007-es megjelenései voltak.

Aktuális stúdióalbumuk, a 'Bastard of the Blues' 2014-ben jelent meg. A banda örökös frontembere, Brian Vollmer (aki közel negyvenöt éve az egyetlen állandó, oszlopos tag) emellett szólóban is meglehetősen aktív.

A 'Deep Cuts The Knife' című single az 1985-ben megjelent 'Long Way to Heaven' album második dala. Ezt a slágert Paul Hackman és Bob Halligan, Jr. szerezte. Mind az USA-ban, mind Kanadában hatalmas sikere volt ennek a single-nek; pedig sokan azt hitték, hogy az örökzöld klasszikus, a 'Rock On' után nem képes a banda ilyen volumenű sláger megírására. Nem véletlen, a 'Deep Cuts The Knife' a kanadai rádiók egyik legsűrűbben játszott dala volt a '80-as évek közepén.

A 'Long Way to Heaven' albummal többek között Svédországban is turnézott a Helix (tulajdonképpen ők voltak az első kanadai rockegyüttes, akik Svédországban turnéztak); lévén ott is aranyérmes helyezést ért el a lemez a hivatalos zenei toplistán. Visszatérve Észak-Amerikába, az Accept és a Keel társaságában adtak koncerteket, de számos headliner bulit is megrendeztek; illetve a Meat Loaf és a Heart társaságában is felléptek.

A 'Long Way to Heaven' második single-dala a 'The Kids Are all Shakin'' volt, amit egy Lengyelországból érkezett rajongói levél inspirált. A két slágernek köszönhetően Kanadában platinalemez lett ez a kiadvány, ami eredetileg csak bakeliten jelent meg. CD-n először 1999 szeptemberében adták ki az albumot. Ugyanebben az évben dobták piacra a szóban forgó slágerről elnevezett válogatás-lemezt, a 'Deep Cuts'-t, ami a legnagyobb klasszikusok mellett számos ritkaságot is magában foglal.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [268. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás