Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [269. rész]


2018-01-07

Ma a világ egyik legsikeresebb debütáló rocklemezéről hallgatunk meg egy időtálló klasszikust.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 269. rész

VAN HALEN - 'Ain't Talkin' Bout Love'

A Van Halen egy amerikai hard rock együttes, melyet 1972-ben alapított Eddie Van Halen gitáros, Alex Van Halen dobos, David Lee Roth énekes és Michael Anthony basszusgitáros Pasadenában, Kaliforniában. Az együttes 1978-as bemutatkozó albuma, a 'Van Halen' mérföldkőnek számít a hard rock és heavy metal történetében. Ezzel lemezzel vette kezdetét a sikersorozat, a Van Halen kereskedelmileg és kritikailag az egyik legmegbecsültebb hard rock banda lett. Különösen a gitáros, Eddie Van Halen lett híres virtuóz - érzékeny gitárjátékáról és technikai újításaiért egyike lett a könnyűzene legbefolyásosabb gitárosainak.

Az eredeti énekes David Lee Roth 1985-ben kilépett a zenekarból, hogy szólókarrierjére koncentrálhasson. A helyére érkezett Sammy Hagar énekessel sikerült megőrizniük szupersztár pozíciójukat, a vele készült négy stúdióalbum mindegyike első lett a Billboard 200 lemezeladási listán. Az együttes termékeny időszaka azonban csak 1996-ig, Hagar kilépéséig tartott. 1996 és 2012 között mindössze egy albumot ('Van Halen III' - 1998) adtak ki, melyen a korábbi Extreme tag Gary Cherone énekelt. 2004-ben már újra Sammy Hagar-ral turnéztak, majd 2006-ban ismét csatlakozott hozzájuk az eredeti énekes, David Lee Roth. 28 év után újra Roth hangjával egy 'A Different Kind of Truth' című új Van Halen album jelent meg 2012. február 7-én.

1978-tól napjainkig 11 stúdióalbumot bocsátottak ki, ebből mindegyik top 20-as lett a Billboard albumlistáján. Az RIAA adatai alapján a Van Halen minden idők 19. legnépszerűbb előadója. Világszerte 80 millió albumot adtak el (ebből 57 milliót csak Amerikában), és különböző Grammy-díj jelöléseket is szereztek. Összesen 11 daluk lett listavezető a Billboard Mainstream Rock listáján, ez a mai napig hivatalos világrekord. 'Jump' című slágerük az első olyan eset volt, hogy egy kemény rockzenét játszó zenekar dala első lett a Billboard Hot 100 listán. Egyike azon ritka előadóknak, akiknek két albumuk is ('Van Halen' és '1984') 10 milliós értékesítés felett van Amerikában (mások: Beatles, Led Zeppelin, Def Leppard, Pink Floyd). 2007-ben az együttest beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. A VH1 100 Greatest Artists of Hard Rock listáján a 7. helyre sorolta a zenekart.

Az eredeti felállás 1985-ben ért véget miután David Lee Roth otthagyta az együttest. Őt követte Sammy Hagar (1985-1997, 2004-2005) és Gary Cherone (1997-1999). Michael Anthony basszusgitáros kivételével, 2006 óta ismét az eredeti tagság alkotja a zenekart. Anthony helyén Eddie Van Halen fia, Wolfgang Van Halen játszik.

Az 'Ain't Talkin' Bout Love' című klasszikus eredetileg a Van Halen debütáló, 1978-as albumán szerepel. Ezt a lemezt minden idők egyik legsikeresebb bemutatkozó hanglemezeként tartják számon.

Eddie Van Halen innovatív gitárstílusa már a 'Van Halen' albumon megmutatkozott, például az 'Eruption' dalban, amely tuljadonképpen egy hosszú gitárszóló. Még ennél is figyelemreméltóbb volt a technikai újítások sora. Ez az egyik albumuk, amely tízmilliónál több példányszámban kelt el Amerikában. A Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albumának listáján a 415. helyre sorolták. Szerepel továbbá az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

Az 'Ain't Talkin' Bout Love' szerzője maga Eddie Van Halen. Érdekesség, hogy Eddie eleinte nem tartotta olyan jónak ezt a számot, hogy bemutassa bandatársainak - eredetileg egy "punk-rock paródiának" szánta, de végül mégsem az lett. A dalt már '77-ben felvették, egy évvel később pedig kiadták kislemezen (a B-oldalon a 'Feel Your Love Tonight' szerepelt).

Ez a sláger a populáris kultúrában is meglehetősen népszerű. Különböző reklámfilmekben, tévésorozatokban és sporteseményeken játsszák rendszeresen a világ minden táján.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [269. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás