Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [271. rész]


2018-01-13

Ma a nyolcvanas évek végének egyik legnagyobb klasszikusával jelentkezünk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 271. rész

JOAN JETT - 'I Hate Myself For Loving You'

Joan Jett 1960. szeptember 22-én, Philadelphiában született, Joan Marie Larkin néven. Amikor a szülei elváltak Joan az anyjánál maradt, és felvette családnevét, a Jett-tet. Tizenévesen Hollywoodba költözött. Már ekkor komolyan érdekelte a zene, és gitározni tanult.

1975-ben (15 évesen) egy újsághírdetésben rátalált Kim Fowley-re, a neves szerző, előadó, producer és impresszárióra, aki tinédzserlányokat toborzott egy együttest számára. Így alakították meg Lita Ford-dal, Cherrie Currie-vel a The Runaways-t. ’77-ben az énekes, Charrie Currie lelépett a bandából, és Joan vette át a helyét.

"Büszkébb vagyok a Runaways-re, mint bárki más. Még ökölharc árán is képes lennék megvédeni az emlékét" - mesélte annak idjeén Jett. - "Nem értettük, miért nem vagyunk igazán híresek. Annyira mások voltunk, mint amilyennek gondoltak bennünket: egy csapat lány, akik szórakoznak, és közben beutazzák a világot - nem sokaknak adatik ez meg. Ma már tudom, hogy szexibabákat csináltak belőlünk, de akkor ez nem tűnt fel. Alapjában véve mégis kellemes emlékeim fűződnek a Runaways-hez. Sokat tanultam, és azóta gyanakvó lettem a zene-biznisz iránt; tudom, milyen gyilkos a harc".

A Runaways csak 3 évig húzta, de pl. Japánban óriási sikereket értek el. Olyan számokat játszottak, mint a 'Cherrie bomb', a 'Blackmail', a 'Mama Weer All Crazee Now' vagy a Sex Pistols-tól is ismert 'Black Leathear'.

Joan Jett belevetette magát a Los Angeles-i művészvilágba, producere lett például a The Germs nevű helyi punkzenekarnak még azelőtt, hogy annak énekese kábítószer túladagolás következtében meghalt. Joan nem szívesen beszél erről az időkről: "Piáltam, és szedtem némi kábítószert is. Még most is lecsúszik egy-két korty a torkomon, ami nem nagy dolog, de igyekszem vigyázni magamra".

Nem sokkal később találkozott Kenny Lagunával, akinek segítségével 1982-ben a legkelendőbb amerikai rock 'n' roll-előadók közé emelkedett. Laguna a 60-as években menő pop-producernek számított, a "progresszív", albumcentrikus '70-es évtizedben azonban annyira pangott az üzlet, hogy még a feleségének is munkát kellett vállalnia: "A 60-as években reggel fel nem keltem volna az ágyból 100 dollár kedvéért, egy délutáni zongorafelvétellel megkerestem annyit. De egyszer csak azon vettem észre magam, hogy egy álló hétig dolgozom 100 dollárért"...

Laguna lett Joan Jett menedzsere, s egy húsz év körüli fiatalokból álló zenekart talált mellé kísérőnek, a The Blackhearts-ot:, aminek gitárosa Ricky Byrd, basszusgitárosa Gary Ryan, dobosa pedig Lee Crystal volt. Laguna így nyilatkozott a kezdetekről: "Vécé-színvonalú helyeken játszottak, esténként tíz dollárért. Én hoztam fel őket. Kikötöttem, hogy ebben a zenekarban nem engedek kemény kábítószereket. Aki nagy adagokban szedi a kokaint, elveszti a realitások iránti érzékét, és azt képzeli magáról, hogy ő az Isten".

Joan Jett és a Blackhearts egyre szívesebben látott vendége lett az amerikai koncerttermeknek. Joan menedzsere mégis hiába házalt a nagy lemez-társaságoknál, egyik sem volt hajlandó vállalni új nagylemezük terjesztését. Végül egy kis független cég kötött velük szerződést. A Boardwalk jó lóra tett. Az együttes műsora tökéletesen tükrözi Joan Jett elképzelését arról, hogy milyennek kell lennie a rock'n'roll-nak: kemény, energikus, lábdobogtató és monoton 4/4-es ütemű számokat adTak elő, melyek bánatok és örömök során keresztül mutatják be a vagány, de romantikus, bőrruhás lány őstípusát. "Csak mert fekete bőrdzsekit viselek, sokan azt hiszik, punkzenét játszom. Nem. Ez rock'n'roll" - teszi helyre a dolgot.

Joan Jett világa a rock'n'roll; ezt szereti, amint lemezének címe is mondja. Népszerűségéhez ma már nem férhet kétség. Egy poszterén a következő felirat olvasható: AZ ÖSSZES NAGY LEMEZTÁRSASÁG NEMET MONDOTT, KÉTMILLIÓ ROCK'N'ROLL RAJONGÓ VISZONT IGENT.

Az első – és legismertebb – slágere az 'I Love Rock and roll' 7 héten keresztül uralta a Billboard chart-ot 1982-ben. Kevesen tudják de ez a szám nem saját szerzemény, az eredeti előadó a The Arrows. Jett utána is folytatta – szintén nagy sikerrel – a „más tollával ékeskedést”. Játszotta pl. a 'Crimson and Clover'-t Tommy James-től, a 'Do You Wanna Touch Me'-t Gary Glitter-től, a 'Dirty Deeds Done Dirt Cheap'-et az AC/DC-től, vagy a 'Love Hurts'-t a Nazareth-től. A sok feldolgozás mellett, persze a saját számai közül is kerültek ki óriási sikerek pl: a 'Bad Reputation' az 'I Hate myself for lovin you', a 'Little liar', stb.

Hogy hatott Joanra ez a marha nagy siker? "Még elgondolni is nehéz, hogy híres vagyok, hogy kötelezettségeim vannak. Tényleg hátborzongató; mármint, hogy ÉN rocksztár vagyok. Hé, Joan, rocksztár vagy? Van Rolls Royce-od, Cadillaced? Ó, te jó isten - ébresztő! Biztos csak álmodom... Megpróbálok nem gondolni rá, tudom, hogy akár holnap véget érhet. Az igazi siker az, amit eddig elértem, és minden ami ezután jön, csak álca; a pénz is álca. De ahogy a lemez Nr. 1 lett Amerikában, az valami egészen különleges volt, gőzhengerként tört fel a csúcsra... Istenem, olyan gyorsan történt".

Jett a '90-es években újra a Circus Lupus és a Bikini Kill zenekarban játszott, de közreműködött a The Gits együttessel és Marky Ramone szólóbandájával is. 2004-től ismét elkezdett szólólemezeket gyártani; emellett pedig több filmben és tévésorozatban is szerepet kapott. Miután megjelent legutóbbi, 'Unvarnished' (2013) című lemeze, 2014-ben Golden God-díjat nyert; egy évvel később pedig beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [271. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás