Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [272. rész]


2018-01-17

Európa egyik legalulértékeltebb NWOBHM bandája zenél ma, egyenesen a nyolcvanas évek végéről!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 272. rész

TOKYO BLADE - 'Angel'

A Tokyo Blade egy 1982-ben alakult angol heavy metal banda; az NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) mozgalom egyik alap-bandája. A zenekar az évek során számos felállásbeli változáson átesett; kétszer is feloszlottak, és stílusukat is többször megváltoztattá. Ennek ellenére manapság is aktív a csapat, aminek felállásában jelenleg három eredeti tag szerepel.

NWOBHM (1978-1985)

A Tokyo Blade Salisbury városából származik. Már a '70-es évek végén aktivizálta magát a zenekar, White Diamond, majd Killer néven. 1981 és 1982 között Genghis Khan-ként létezett a banda - ekkor alakult ki az eredeti TB-felállás; azaz Alan Marsh (ének), Andy Boulton (gitár), Ray Dismore (gitár), Andy Robbins (basszusgitár), Steve Pierce (dobok). A Tokyo Blade első szerződését egy független brit kiadóval, a Powerstation Records-szal kötötte meg. Debütáló albumuk - az USA kivételével - a világ minden táján megjelent (az Államokban később ugyanez a lemez 'Midnight Rendezvous' címmel látott napvilágot, a Combat Records révén). 1981-ben a banda számos klubban és fesztiválon is fellépett - többek közt a Metallica és a Venom előzenekaraként is.

Hasonlóan az akkori metalbandák gyakorlatához, a Tokyo Blade is sok felállásbeli változáson esett át a '80-as évek elején. Mire megjelent második albumuk, Alan Marsh énekest leváltotta Vic Wright. A 'Night of the Blade' '84-ben került forgalomba (1998-ban azonban kiadták ugyanezt az albumot, Marsh eredeti vokál-témáival). Ebben az időben több turnét és fesztiál-fellépést is lebonyolítottak, főként a Blue Öyster Cult, a Dio, az Ozzy-banda és a Scorpions társaságában. Harmadik stúdiólemezük, a 'Black Hearts & Jaded Spades' 1985-ben jelent meg Európában, saját kiadójuk által (az USA-ban eleinte csak import-lemezként volt elérhető). A londoni Camden Palotában megrendezett koncertjüket 1985-ben élőben közvetítette a Channel 4 tévécsatorna - ez a felvétel azóta több bootleg DVD / VHS kiadvány formájában is forgalomba került. '85 végére a Tokyo Blade feloszlott; a tagok egyéb projekteknek / zenekaroknak szentelték idejüket.

Az Andy Boulton-féle Tokyo Blade (1985-1989)

Az eredeti énekes, Alan Marsh megalapított egy másik, "távol-keleti hatású" metalbandát, Shogun néven, a Chinatown egykori gitárosával, Danny Gwilym-mel közösen. Ez a banda két albumot adott ki, három eredeti TB-tag, Steve Pierce, Andy Wrighton és Andy Robbins köreműködésében.

John Wiggins (Deep Machine, Slam) gitáros a Battlezone bandába igazolt, ahol az ex-Iron Maiden énekes Paul Di'Anno volt a frontember.

Az eredeti basszer, Andy Robbins a Jagged Edge és a Taste tagja lett - ez utóbbi egy kislemezt is felvett az Iron Maiden későbbi énekese, Bruce Dickinson társaságában. Később Skin néven néven váltak ismertté.

Vic Wright Johnny Crash néven alapított új bandát, ami az USA-ban is sikeres lett, miután megjelent kultikussá vált albuma, a 'Neighbourhood Threat'. Ebben a zenekarban később részt vett két Guns N' Roses-tag, Dizzy Reed és Matt Sorum is részt vett.

Az eredeti Tokyo Blade gitáros Andy Boulton azonban folytatta a főbanda működtetését: "Andy Boulton's Tokyo Blade" néven új felállást hozott össze. Ez a formáció két stúdióalbumot adott ki, 'Ain't Misbehavin'' (1987) és 'No Remorse' (1989) címen. Az előbbin Pete Zito (Inside Out), az utóbbin pedig Michael Pozz (The Dead Ballerinas) énekelt. Ezek később több alkalommal is újrakiadásra kerültek, különböző borítókkal. Később a Tokyo Blade ismét feloszlott, Boulton azonban újra összeállt Alan Marsh énekessel.

"Mr. Ice" és a reformáció (1989-1998)

A Shogun-t megfertőző lemezkiadói problémák miatt Marsh új bandát alapított, Mr. Ice néven. Ennek tagja volt Boulton is. Lévén ők a Tokyo Blade két kulcsfontosságú tagjai, a banda menedzsmentje azt ajánlotta, a Mr. Ice helyett inkább élesszék újra a Blade-et. Ez azonban még váratott magára; Boulton ki is lépett a bandából - helyét Steve Kerr vette át. A Mr. Ice a Uriah Heep előzenekaraként lebonyolított egy turnét; ezt követően azonban mind Kerr, mind a menedzsment felmondtott (a Mr. Ice egyes dalait a '90-es évek közepén újrarögzítette a Tokyo Blade).

1994-ben újra egyesítette erejét Marsh és Boulton, immáron ismét a Tokyo Blade égisze alatt. 1996-ban kiadták visszatérő, 'Burning Down Paradise' (SPV) című albumukat. Ezt követően a High Vaultage kiadó újra piacra dobta a banda korai lemezeit, valamint összegyűjtötte a régi koncertfelvételeket is.

Szóló-projektek, ismételt újjáalakulás (2008-tól napjainkig)

A Tokyo Blade második reinkarnációja mindössze három évig működött. Andy Boulton 1998-ban az XFX zenekarba igazolt, majd pedig szóló-projektbe kezdett, és gitár-tanári karrierjére koncentrált. Alan Marsh ekkoriban egy, a Hasfelmetsző Jack életét feldolgozó musicalben szerepelt. A Blade második énekese, Vic Wright könyvet írt, később pedig komikusként foglalatoskodott. 12 évnyi inaktivitás után azonban ismét újjáéledt a Tokyo Blade: Boulton Bryan Holland gitárossal, Chris Gillen énekessel, Lorenzo Gonzalez dobossal és Frank Sapardi basszusgitárossal indul reunion-turnéra. 2008 és 2009 folyamán több teltházas koncertet adtak Európa-szerte.

Andy Boulton azonban a 2009-es európai turné kezdete előtt ismét kilépett a csapatból, ezúttal egészségügyi okokra hivatkozva. Zenekar-vezető szerepét átadta Bryan Holland-nak, de még így is lebonyolították az eredetileg lefoglalt koncert-dátumokat. 2009-ben megjelent a 'Live in Germany' album; majd Boulton ismét visszatért, újjáélesztvén a klasszikus felállás négy-ötödét (John Wiggins, Andy Wrighton, Steve Pierce részvételével). A Tokyo Blade ekkor Chris Gillen énekessel állt fel; habár ő nem adott koncertet és nem is stúdiózott a bandával. Helyét később átvette a Domain frontembere, Nicolaj Ruhnow - vele vették fel a következő, 'Thousand Men Strong' című albumot, a legendás Chris Tsangarides producer segítségével. Ez a lemez 2011 márciusában jelent meg. 2010 és 2013 között több világhírű fesztiválon is színpadra lépett a Tokyo Blade. 2014-ben azonban távozott Nicolaj Ruhnow, miután összeveszett Andy Boulton-nal. Chris Gillen így visszatért, és azóta is ő a frontember. Andy Wrighton (Deep Machine, Shogun) basszusgitáros és John Wiggins (Deep Machine, Slam) gitáros jelenleg az újjáalakult Deep Machine zenekar tagjai, de aktívan részt vesznek a Tokyo Blade tevékenységeiben is.

A Tokyo Blade legutóbbi megmozdulása egy 'Knight of the Blade' című négy-lemezes box-szett. A 2017 februárjában megjelent pakk összegzi a banda korai munkásságát; és számos kiadatlan ritkaság is felkerült rá.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [272. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás