Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

AMORPHIS - nemzetközi toplistákon a 'Queen of Time' album


2018-05-31

Az Amorphis nemrég kiadta a 2015-ös 'Under the Red Cloud' album folytatását. Most nyilvánossá váltak az első heti lemezeladási mutatók.

Az 'Under the Red Cloud' albummal számos toplistára felkerült a banda - a világ több országában (Nagy-Britannia, Ausztrália, stb.) is először szerepeltek a helyi charton; Németországban, Svájcban, Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban pedig sosem adtak el ilyen rövid idő alatt ennyit egyetlen korábbi lemezükből sem. A sikereken felbuzdulva az Amorphis 2017-ben kiadta az 'Under the Red Cloud' "tour edition" változatát, amire a teljes album mellett két bónusz dal, valamint az An Evening With Friends At Huvila koncert-sorozat egyes felvételei kerültek fel.

2018 januárjában megérkeztek az újabb örömhírek az Amorphis-fanok számára: stúdióba vonult a banda, hogy felvegye új nagylemezét! Az előkészületi munkák még abban a hónapban véget értek; február folyamán pedig rögzítésre került a teljes lemez. Ettől függetlenül a csapat most sem sietett - minden részletet gondosan kidolgoztak; sőt, arra is ügyeltek, hogy váratlan meglepetésekkel kedveskedjenek a rajongóknak! Ezen meglepetések egyike az, hogy a banda most egy vonós- és fúvószenekar, valamint egy komplett nagyzenekar és kórus bevonásával dolgozik! Továbbá most először hallhatjuk majd a banda dalszövegírója, Pekka Kainulainen hangját; lévén ő maga is felmondott egy finn nyelvű költemény az egyik dalra.

A producer természetesen ezúttal is Jens Bogren (Opeth, Amon Amarth, Katatonia, stb.). Az új lemez - ami a 'Queen of Time' címet kapta - megjelenése volt május 18-án esedékes (Nuclear Blast).

Esa Holopainen gitáros a következőket mondta: "A 'Queen of Time' a felvételek végén még minket is meglepett... A próbák és az elő-produkciós folyamatok során mgé nem is sejtettük, hogy Jens milyen komoly terveket szövögetett a fejében az album hang-képét illetően. A végeredmény az 'Under the Red Cloud' szteroidokkal felturbózott folytatása lett. A dalok jóval agresszívabbak és dinamikusabbak; továbbá a harmónia jelen van a nagyzenekari hangszerelésben is. Most egy olyan Amorphis-t hallhattok, amilyet még soha! A Jens-szel közös munka minden eddiginél gördülkényebben ment. Mint ember, ő is pont ugyanolyan mint mi magunk - ugyanolyan humorérzékkel rendelkezik, és pont ugyanolyan keményen dolgozik, mint mi".

A lemezborítót ezúttal is Jean ”Valnoir” Simoulin (Metastazis) francia művész készítette, leképezvén a zenét és a dalszövegeket. Ez utóbbiak kapcsán Pekka Kainulainen (a dalszövegíró) így nyilatkozott: "Kultúrák ébrednek, virágoznak és pusztulnak. Az emberiség története a folyamatos kutatásból, megvilágosodásból, és felejtésből áll. Egyetlen kis láng képes felégetni az egész világot; egyetlen ötlet ugyanígy tud újabb kultúrát szülni. A legnagyobbak a jelentéktelenségban stagnálnak; míg a legkisebbek a változás erejét hordozzák. A 'Queen of Time' dalszövegei ősi erdei emberek távoli visszhangját tükrözik, azokból az időkből, amikor az élet értelmét kozmikus erők révén határozták meg. Ha pedig elveszett a kapcsolat ezzel az egyébként is megfoghatatlan tényezővel, akkor belemerültek a tudásba; új irányt kerestek; ezzel pedig kezdetét vette egy új korszak".

A tracklista:
01. The Bee
02. Message In The Amber
03. Daughter Of Hate

04. The Golden Elk
05. Wrong Direction
06. Heart Of The Giant
07. We Accursed
08. Grain Of Sand
09. Amongst Stars
10. Pyres On The Coast
11. As Mountains Crumble (digi / LP bónusz)
12. Brother And Sister (digi / LP bónusz)

A 'Queen of Time' album nem mellesleg a banda régi basszusgitárosa Olli-Pekka 'Oppu' Laine visszatérését fémjelzi (miután az előző basszer, Niclas Etelävuori 2017-ben kilépett a bandából). Oppu az Amorphis egyik alapító tagja - ő játszott a klasszikus éra minden albumán ('The Karelian Isthmus', 1992; 'Privilege of Evil' EP, 1993; 'Tales from the Thousand Lakes', 1994; 'Black Winter Day' EP, 1995; 'Elegy', 1996; 'My Kantele' EP, 1997, 'Tuonela', 1999), egészen 2000-es távozásáig.

"Hogy őszinte legyek, Oppu volt az egyetlen srác, aki el tudtunk képzelni az Amorphis jövőbeni basszusgitárosaként. Vicces volt a dolog - amikor újra közösen álltunk színpadra tavaly nyáron, milyen olyan volt, mintha sosem szakítottunk volna. Később ugyanúgy beszállt ő is a dalszerzésbe és komponálásba, mint régen... és milyen fantasztikus ötletei voltak!" - nyilatkozta Esa; Oppu pedig hozzátette: "Amellett, hogy rendkívül izgalmas, nosztalgikus és mókás volt az elmúlt év az Amorphis színeiben, egyúttal kényelmes is volt újra a srácok köreiben tudni magam. Lehet, hogy klisé; de olyan volt ez az egész, mintha egy hosszan tartó odüsszeiából tértem volna haza. 18 év után is úgy hatott a dolog, mintha ugyanott folytattuk volna, ahol abbahagytuk a régi szép időkben! Az új album egy roppantul erős anyag - nem is feltétlenül lesz könnyű előadni ezeket a dalokat élőben, de az biztos, hogy hatalmas bulikat fogunk rendezni az elkövetkezendő években!".

Az első új single-dal, a 'The Bee' lentebb elérhető hivatalos szöveges klip formájában. Ennek kapcsán Esa Holopainen elmondta: "Ez a dal az új lemez nyitó-tétele; egy igazán erőteljes nyitány, ami remek képet fest mindarról, amiről az egész album szól. Mint azt hallhatjátok, új elemekkel - kórus és nagyszenekari betétek - gazdagodott zenénk!".

Az új lemezt itt lehet megrendelni különféle formában.

Az első heti lemezeladások alapján a 'Queen of Time' a világ több országának listájára is felkerült: Finnországban az első, Svédország és Svájcban a harmadik, a brit és a német rock-listán pedig a 4. helyezést szerezte meg. A teljes lista itt érhető el.

Újabban megjelent az album második single-dala, a 'Wrong Direction'. A dal videoklipjében feltűnik a banda dalszövegírója, Pekka Kainulainen is.

A megjelenés napján közzétették az 'Among Stars' című szám hivatalos videoklipjét, amiben nem más vendég-énekel, mint Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, Vuur, stb.). Az új kisfilmet Pekka Hara rendezte.

Az új album első négy hivatalos előzetese itt tekinthető meg:

Másik hír, hogy a banda bejelentette soron következő, világkörüli lemezbemutató turnéjának első felvonását, ami Észak-Amerikában kerül megrendezésre, a Dark Tranquillity, a Moonspell és az Omnium Gatherum társaságában, 2018 szeptember-októbere folyamán.

Holopainen így nyilatkozott: "Rendkívül boldogok vagyunk, hogy új albumunk világkörüli turnéját Észak-Amerikából indíthatjuk útjára. Az utóbbi időben sok kérés érkezett felénk egy újabb Államokbeli turné kapcsán; lévén legutóbb 2017 tavaszán jártunk arrafelé. Ez a körút egy igencsak gyilkos felállással jelentkezik, mivel a Dark Tranquillity, a Moonspell és az Omnium Gatherum is velünk jön - márpedig ők a legjobb haverjaink! Mind a négy bandának igen komoly rajongótábora van; így mindeki megtalálja majd a magának valót ezen a turnén!".

Az Amorphis eddig bejelentett idei koncert-dátumai és -állomásai itt olvashatók.


AMORPHIS - nemzetközi toplistákon a 'Queen of Time' album
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás