Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [275. rész]


2018-01-27

TRUE METAL!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 275. rész

MANOWAR - 'Return Of The Warlord'

A Manowar egy amerikai heavy / power metal együttes Auburnből, New York államból. Az 1980-ban létrejött együttest Joey DeMaio basszusgitáros és Ross the Boss gitáros alapította. A zenekar főképp mitológiai témájú (északi mítológia), fantáziadús dalszövegeiről ismert. Emellett dalaik a heavy metal dicsőítéséről is szólnak. Zenéjükben a heavy metal egy különösen epikus, bombasztikus, kórusokkal teli formában szólal meg. A zenekar az epikus metal előfutára (különösen 'Into Glory Ride' album - 1983) és vezére is egyben, de a power metalra is döntő befolyással voltak. 1984-ben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a leghangosabb élő koncertet adó zenekar - 129.5 decibel, megdöntve ezzel a Motörhead korábbi rekordját. 2008-ban újabb világrekordot döntöttek Bulgáriában, mint a leghosszabb heavy metal koncertet adó együttes, ugyanis több mint 5 órás műsort adtak. Míg az Egyesült Államokban nem tartoznak a mainstream, sztárzenekarok közé (noha itt is erős kultuszuk és széles sikereik vannak) addig Európában, Japánban, Ausztráliában és Észak-Amerikában az egyik legnépszerűbb heavy metal zenekarnak számítanak. Több mint 10 millió lemezt adtak el.

Kezdetek, a 80-as évek

Joey DeMaio basszus- és pirotechnikusként dolgozott a Black Sabbath mellett a 'Heaven and Hell' album turnéján, amikor találkozott Ross the Boss gitárossal, aki a Black Sabbath előzenekarában, a Shakin Street nevű együttesben játszott. Később csatlakozott hozzájuk Carl Canedy dobos és Eric Adams énekes, hogy létrehozzák a Manowart – egy epikus hangzású zenekart. A csapat elkezdett fellépni a környező kis klubokban, és kapcsolatokat kialakítani a kiadókkal. Így 1981-ben megjelent az első kétszámos demójuk szerzői kiadásban. Ezután a zenekar és a Carl Canedy közötti feszültségek váláshoz vezettek, így az új dobosuk Donnie Hamzik lett.

A demó kedvező fogadtatásának következtében a zenekar 1981-ben leszerződött a Liberty Records-hoz, majd elkezdték az első album felvételeit. Az első album 1982-ben jelent meg 'Battle Hymns' címmel. Az albumot mind a közönség, mind a hallgatók kedvezően fogadták. Főleg az agresszív zenét, a szövegeket, és Eric Adams énekteljesítményét dícsérték. A lemez egyik különlegessége a 'Dark Avenger' című lassú epikus dal, melyben szerepelt Orson Welles is. A lemez kiadása után megkezdték első turnéjukat. A körút első szakasza Ted Nugent-tel zajlott, ám ez hamar abbaszakadt, miután Ted összeveszett a Manowarral és kirakatta őket a turnéról. A további állomásokat saját maguk szervezték meg. A zenekar egyre több rajongót szerzett, elsőként főleg Angliában, Németországban, és az Egyesült Államokban. Az előadások után Donnie Hamzik úgy döntött, hogy kilép, helyére Scott Columbus került. A hivatalos életrajzuk szerint egyedi rozsdamentes acél-dob készletet kellett építeni neki, mert a "kidoboló technikája olyan gonosz volt, hogy az általános készleteket tönkretette". Magyarul: Olyan erős volt, hogy mindent szétvert. A berendezést John Dawk Stillwell építette, ami segített megvalósítani a hatalmas hangokat. Donnie 2005-ben újra fellépett a Manowarral az Earthshaker fesztiválon, ahol minden olyan zenész színpadra lépett, aki valamikor megfordult a bandában. 2009-ben újra csatlakozott az együtteshez, mivel Scott személyes problémák miatt, ideiglenes időre távozott a zenekarból, és részt vett a Magic Circle Fesztiválon, valamint szerepelt a 'Thunder In The Sky' EP-n is.

Kialakult a zenekar klasszikusnak nevezett felállása: Eric Adams (ének), Ross the Boss (gitár), Joey DeMaio (basszusgitár) és Scott Columbus (dobok). Ezt követően úgy döntöttek, hogy megválnak a Liberty kiadótól, mert az nem tud számukra megfelelő munkát végezni. Így kerültek a Music for Nations kiadóhoz. A második album kiadását megelőzte egy 2 számos EP, mely 'Defender' néven jelent meg. A nagylemez 1983-ban jelent meg 'Into Glory Ride' címmel. A lemez egy újabb terjedelmes turnét hozott magával, a kritikusok pedig úgy hivatkoztak rá, mint egy újabb mérföldkő a metal történelemben.

A lemez tovább szélesítette híveik táborát, főként az Egyesült Királyságban. Az angol turné egy részét viszont le kellett mondaniuk menedzsergondok miatt. Ezért a zenekar úgy döntött, hogy következő albumát az angol rajongóknak dedikálja, és a 'Hail to England' címet adja neki. A lemez 1984-ben jelent meg és mindössze hat nap alatt vették fel és keverték meg. A lemez elődeihez hasonlóan kedvező kritikákat kapott, elsősorban a gyors és erőteljes megfogalmazásért. A lemezt turné követte, melynek sok állomása Angliában volt. Vendégzenekar a Mercyful Fate volt. Ezt követően elhagyták a Music for Nations kiadót és leszerződtek a Ten Records-hoz. Így már az új kiadó égisze alatt jelent meg (szintén 1984-ben) a negyedik nagylemezük a 'Sign of the Hammer'. Az album ritmusilag nagyon változatosra sikerült, példa erre a lassú epikus 'Mountains', vagy ellentétként a gyors címadó és a 'The Oath'. A sikeres lemezeladásoknak és a nagy érdeklődésnek köszönhetően két éves világturnéra indultak, mely mindenhol zajos sikert aratott.

1987-ben gondjaik támadtak a kiadóval, így úgy döntöttek, hogy egy multikiadóhoz, az Atlantic Recordshoz szerződnek. Még ez évben jelent meg ötödik stúdióalbumuk a 'Fighting the World'. A digitálisan felvett lemez elmozdult egy könnyebben emészthetőbb irányba, több Manowar himnusz is található rajta. A kritikák egy része önismétlőnek titulálta a zenekart, főleg a mondabeli témák ismétlése miatt.

1988-ban jelent meg hatodik albumuk a 'Kings of Metal', melyet sokan az egyik legjobb mesterművüknek tekintenek. Az olyan dalok, mint a 'Heart of Steel', a címadó vagy a 'Hail and Kill' a zenekar koncertjeinek szerves részeseivé váltak. Ráadásul a lemez az addigi eladási rekordjaikat is megdöntötte. A lemezcímet a rajongók javasolták a csapatnak. A lemezen szereplő 'The Crown And The Ring'-et a birmingham-i Szent Pál katedrális 100 tagú férfikórusával és egy nagyzenekarral vették fel. A zenekart heves bírálatok érték, főként a 'Pleasure Slave' és a 'Blood of the Kings' szövegei miatt. Az albumot két turné is követte, ami több mint két évig tartott. A második korong óta változatlan felállás a kilencvenes évek elején megtört. Elõbb Ross the Boss hagyta ott a csapatot, a blues-osabb zene miatt, majd családi és egészségügyi okora hivatkozva Scott is kiszállt a Manowar-ból.

A 90-es évek

A gitáros pozíciót David Shankle töltötte be, a dobok mögé pedig Scott ajánlására Rhino ült le (Kenny Earl Edwards). Az új dobos elkötelezettségét mutatva a beszállása után elégette régi dobcuccát. Az új felállás 1992-ben jelentette meg a 'The Triumph of Steel' albumot. A lemezt nem fogadta mindenki kitörő lelkesedéssel. Ebben közrejátszhatott a lemeznyító 'Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts' című dal is, ami egy 28 perces mini-opera. Az album 35. helyen nyitott a német eladási listákon és a 8.-ig tört előre videoklip és maxi nélkül. Görögországban a megjelenés napján Athén legnagyobb lemezboltjában hatalmas harcot vívtak a rajongók, hogy hozzájussanak az első szériához. Ezután az Atlantic helyett átpártoltak a Geffen kiadóhoz, majd kétéves turnéba kezdtek. A körút görög állomásán 15000 metal fanatikus elõtt mutatták be az aktuális albumot és a régi számokat. Hannoverben pedig megdöntötték a leghangosabb zenekar Guinness rekordját. Két specialista mérte a decibelleket el is jutottak 129,5-ig. A Secrets Of Steel turné másik csúcspontja a Manowar első oroszországi koncertje, ahol az élő zenét kedvelők leginkább a Manowar-t szerették volna látni (ezen a kívánságlistán megelőzték a Beatles-t és Michael Jackson-t is).

1993-ban David kilépett, helyére Karl Logan került. 1994-ben megjelent egy válogatás, a legsikeresebb dalaik gyűjteményéből ('The Hell of Steel: Best of Manowar'). 1995-ben váratlanul visszatért Scott Columbus a dobok mögé.

1996-ban négy év után jelentkeztek új stúdióalbummal, mely a 'Louder Than Hell' címet kapta. A kritikusok nem lelkendeztek egyöntetűen a lemezért, sokan kifogásolták a hosszát, valamint a dalok egyszerűbb szerkezetét. 1997-ben egy újabb hosszú turné vette kezdetét, és a Connoisseur Records gondozásában megjelent egy újabb válogatás 'Anthology' címmel. Még ezévben megjelentették első két CD-ből álló koncertlemezüket a 'Hell on Wheels'-t. 1998-ban még két válogatást adott ki tőlűk az MCA kiadó 'The Kingdom of Steel' és 'Steel Warriors' címmel. A turné miatt nem akartak nekiállni az új lemeznek, ezért kiadtak 1999-ben még egy dupla koncertlemezt a 'Hell on Stage'-et. 2001-ben adták ki első DVD-jüket 'Hell on Earth Part I' címmel.

A 2000-es évektől napjainkig

2002-ben, hat év várakozás után jelent meg új stúdióalbumuk 'Warriors of the World' címmel. A kiadványt már a Nuclear Blast kiadó jelentette meg, és nem mindenhol kapott fényes kritikákat. A lemezen előtérbe kerültek a komolyzenei / szimfonikus elemek a heavy / power metal mellett. A lemezen szerepel a Nessun Dorma-ária is Puccini Turandot című operájából. Az 'American Trilogy'-ban pedig a polgárháborús indulókat gyúrták egybe. A lemez később igen sikeres lett, és továbbra is tartotta a zenekar pozícióját a nemzetközi színtéren. A lemez kiadást követő turné alatt a zenekar több DVD-t is kibocsátott. 2002-ben a 'Fire and Blood'-ot, 2003-ban a 'Hell on Earth Part III'-at, 2005-ben pedig a 'Hell on Earth Part IV'-et.

2003-ban Joey DeMaio megalakította a Magic Circle Music kiadót, mely a Manowar mellett több zenekarnak is intézi az ügyeit. Többek között itt dolgozik a Rhapsody of Fire, a HolyHell vagy a David Shankle Group is. 2005-ben főzenekarként léptek fel az Earthshaker Fest fesztiválon. 2006-ra ért véget a Warriors of the World turné, és a zenekar még abban az évben kiadta a 'The Day the Earth Shook - The Absolute Power' DVD-t, és a 'The Sons of Odin' EP-t.

2007-ben jelent meg, - immár a Magic Circle Music égisze alatt - a 'Gods of War' című új album. Mivel Karl Logan motorbalesete hátráltatta a munkát, így sok idejük volt az előkészületi munkákra. Ennek következményeképp egy konceptalbum született, az északi istenek háborúiról, mitológiájáról szól. A zene pedig még az előzőnél is több szimfónikus hatást vonultat fel. A lemez egyedülálló módon nem került ki a lemezmegjelenés előtt az internetre, így az eladási listák élére kúszott, a fogadtatása pedig igen kedvező volt. Ezután európai turnét bonyolítottak le, ez volt a Demons, Dragons and Warriors Tour 2007. 2007-ben kiadták a 'Magic Circle Festival Volume 1' DVD-t, 2008-ban pedig a folytatását 'Magic Circle Festival Volume 2' címmel. 2007-ben egy újabb dupla koncertlemez jelent meg ('Gods of War Live'). 2008-ban újabb világrekordot döntöttek Bulgáriában, mint a leghosszabb heavy metal koncertet adó zenekar, ugyanis több mint 5 órás műsort adtak.

2009-ben egy új EP-t adtak ki 'Thunder In The Sky' címmel. Ezen szerepelt a 'Father' című dal 15 nyelven. 2009 végén kiadták a 'Hell on Earth Part V' című DVD-t; 2010 januárjában pedig európai turnéra indultak, valamint még ugyanebben az évben újra felvették és kiadták klasszikus debütáló albumukat, a 'Battle Hymns'-t.

2011 áprilisában tragikus hirtelenséggel elhunyt Scott Columbus, a dobos. Halálának okát nem hozták nyilvánosságra. Helyét átmenetileg ismét Rhino, majd az eredeti ütős, Donnie Hamzik vette át.

A banda újabb stúdióalbuma, a 'The Lord of Steel' 2012 nyarán látott napvilágot. Ezen a lemezen kicsit visszafogtak a szimfónikus zenei témákból; helyette visszatértek a lényegretörőbb, heavy metalosabb hangzáshoz. Miután a Lord Of Steel turné véget ért, a Manowar 2013 júliusában kiadta a 'The Lord of Steel Live' című koncert-EP-t.

2013 második felében felvették, egy fél évvel később pedig újra kiadták a legendás 'Kings of Metal' albumot is. Az újrakiadás a 'Kings of Metal MMXIV' címet kapta. Az új felvétellel újabb világkörüli turnéra indult a banda. Ezt követően, 2015 májusában bejelentették, hogy egy vadonatúj stúdióalbum van készülőben. Mindez eddig nem valósult meg; sőt, 2016 májusában bejelentették, hogy 40 évnyi aktivitás után visszavonulnak a turnézástól. A The Final Battle elnevezésű búcsúturné 2017 novemberében vette kezdetét, Stockholmban. A körúton egy új dobos, a brazil származású Marcus Castellani szerepel a felállásban. A tervek szerint a búcsú koncertsorozat egészen 2019-ig tart majd; de arról nem tudni, hogy kiadják-e a fentebb említett albumot...

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [275. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás