Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [276. rész]


2018-01-31

Az amerikai prog-metal óriások (Dream Theater, Symphony X, Queensrÿche, Crimson Glory) méltó európai utódja hallható ma, rovatunk 276. részében.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 276. rész

CIRCUS MAXIMUS - 'A Darkened Mind'

A Circus Maximus zenekar a 2000-es évben alakult, Norvégia fővárosában, Oslo-ban. A banda alapvetően progresszív metal zenében utazik, de dalaikban erős szimfónikus / power metal-hatás is érezhető, köszönhetően a gazdag billentyű-témáknak. 2016-tal bezárólag összesen négy stúdiólemezük jelent meg.

Megalakulás, és az első megmozdulások (2000-2003)

A 2000-ben három Oslo-beli zenész, Michael Eriksen énekes, és a Mats / Truls Haugen (gitár / dobok) testvérpár összeállt Espen Storø billentyűssel és Glen Cato Møllen basszusgitárossal, hogy közösen megalapítsák a Circus Maximus-t.

A zenekar eredetileg tribute-bandaként működött - főként a technikailag komoly kihívásokat jelentő, klasszikus Dream Theater / Symphony X dalokat adták elő koncertjeik során, meglehetősen pozitív visszhanggal övezvén performanszaikat. Nem sokkal később a banda elkezdett saját nótákat írni - ekkor már kiderült, hogy eredeti zenéjük még ennél is sokoldalúbb hangzással rendelkezik; lévén a pop-, a rockzene, a klasszikus prog-muzsika, a heavy és a death metal műfaj is éreztette hatását alapvetően dallamos, ritmusokkal teli zenéjükben. A zenei sajtó már ekkor olyan legendákhoz hasonlította a Circus Maximus-t, mint a Queensrÿche, a TNT, a Shadow Gallery, a Pretty Maids, vagy a Helloween.

Első körben két demót adtaki ki - ezeket azóta is nagy megbecsülés övezi főként Skandinávia-, de Európa- és Egyesült Államok-szerte is. Ezt követően (2004 áprilisában) igazolta le a csapatot a dán Intromental Management, valamint az amerikai Sensory Records és az európai Frontiers Records.

"Az első fejezet" (2004-2006)

A Circus Maximus 2004-ben látott neki debütáló albuma, a 'The 1st Chapter' elkészítésének. Az album végül 2005 tavaszán jelenhetett meg. Ezen a nyolc-számos lemezen található meg a Circus Maximus leghosszabb száma, a 19 perces címadó dal. Nem mellesleg két bónusz track is helyet kapott a lemezen, függően a forgalmazási területtől.

Egy félévvel később, 2005 novemberében Espen Storø billentyűs kilépett a bandából, magánügyekre hivatkozva. 2006 elején őt váltotta Lasse Finbråten (a Tritonus egykori tagja).

2005 folyamán a Circus Maximus lebonyolította első teljes értékű turnéját, aminek keretében felléptek a híres Atlanta-beli ProgPower fesztiválon is. A banda egy évvel később újra visszatért erre a rendezvényre - már az új billentyűs kíséretében. A 2006-os évben a banda több skandináviai koncertet adott, többek közt a Kamelot, a Pagan's Mind és Glenn Hughes előzenekaraként.

'Isolate' (2007-2011)

A Circus Maximus 2007 első negyedét második stúdióalbuma, az 'Isolate' munkálataival töltötte. A lemez 2007. augusztus 7-én jelenhetett meg. Ez volt az első CM-album, aminek munkálatait a rajongók az interneten is nyomon követhették (a banda hivatalos fórumán). Az 'Isolate' megjelenését követően a banda olyan világhírű fesztiválokon állhatott színpadra, mint a ProgPower Europe, a ProgPower Scandinavia, a Sweden Rock és a MetalHear. Emellett több "szóló-koncertet" is adtak Európa-szerte.

2008. február 13. és március 5. között a zenekar ismét Európában turnézott, ezúttal példaképeik, a Symphony X előzenekaraként, a Paradise Lost nevezetű körút keretében.

2009 novemberében ismét stúdióba vonultak, hogy felvegyék harmadik nagylemezüket, aminek megjelenését 2010 elejére ígérték. Habár a munkálatok csúsztak egy kicsit, így is szinte folyamatosan turnézott és stúdiózott a banda; mígnem végül megszületett az újabb lemez.

'Nine' (2012-2015)

2012. június elsején megjelent a harmadik Circus Maximus lemez, a 'Nine', aminek kései megjelenését így kommentáltak: "Hármónknak is gyereke született; és közben az új lemezen is mindig tökéletesítgetni kellett - mindig akadt valami buktató a produkciós munkálatok közben. Nem volt tehát kéjutazás, de nagyszerű érzés, hogy végre elkészültünk vele, és kiadhatjuk az újabb művünket!".

A 'Nine' egyben dinamikusabb, egyben dallamosabb a korábbi CM-kiadványokhoz képest. Az albummal a Circus Maximus a nyár folyamán fellépett néhány fesztiválon fellép, ősszel pedig nagyszabású turnéra indult.

'Havoc' (2016-2017)

A zenekar 2016 márciusában adta ki újabb albumát; de az első új single, a 'The Weight' már januárban megjelent. Ennek kapcsán így szólt a sajtó-közlemény: "A progos groove-okat és riffeléseket ezúttal is Michael Eriksen "mennybéli" énekhangjával tette színesebbé a banda. Habár nehéz pontosan meghatározni ezt a műfajt, az új Circus Maximus lemez kétségkívül be fog jönni mindenkinek, aki kedveli a kemény, de komplex témákat és a dallamos metal-himnuszokat". A 'Havoc' albumra kilenc vadonatúj dal került fel - köztük több "tipikus Circus Maximus-ópusz" ('Pages', 'The Weight', 'After The Fire', stb.), egy "rendkívül kemény, metalos kompozíció" ('Havoc') és egy "lassú, dallamos líra" ('Loved Ones').

A Circus Maximus 2016. február 6-án ünnepelte a 'Havoc' megjelenését; méghozzá egy teltházas koncerttel, az Oslo-beli Rockefeller színpadán. A fény- és pirotechnikai műsorral gazdagon felszerelt előadás a banda történetének egyik legemlékezetesebb bulija volt; nem véletlenül döntöttek úgy a tagok, hogy megosztják az egész világgal ezt a koncertfelvételt. A Circus Maximus egy professzionális film-stáb segítségével tehát rögzítette a teljes műsort - ezt az anyagot adták ki 2017. augusztus 4-én CD-n, Blu-rayen és DVD-n.

A csapat már azóta készül egy újabb koncert-anyag kiadására, mióta bemutatta a YouTube-on a nagysikerű 'Live In Japan' felvételt. A 'Havoc in Oslo' azonban még ennél is tovább megy: a topon lévő banda egy minden eddiginél erőteljesebb, látványosabb koncertfilmet mutat be a közönségnek.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [276. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás