Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [278. rész]


2018-02-07

Az egyik legalulértékeltebb amerikai rock-énekes egyik szóló-munkájával készültünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 278. rész

JOHN WEST - 'Give Me a Sign'

John West egy amerikai énekes / gitáros, aki elsősorban az Artension és a Royal Hunt zenekarok frontembereként híresült el.

Mielőtt 1998-ban csatlakozott volna a dániai székhelyű Royal Hunt zenekarhoz, West számos különböző projektben vett részt. Zenei karrierje 1986-ban indul a Diamond együttes frontembereként. Később ő lett a Destiny énekese; majd átmenetileg bekerült Ray Gillen helyére, mind a Badlands, mind a Sun Red Sun zenekarokban; továbbá hangját adta Cozy Powell utolsó, 'Especially For You' című szólóalbumához is. Kevésbé ismert projektjei között volt egy Marc Ferrari-dal (az 1995-ös 'Guest List' albumon), valamint a Many Moons és a Rider zenekarok vokalista pozíciója.

Artension

1996-ban West belépett a neoklasszikus power / progresszív metalista Artension zenekar élére. A csapat még ugyanebben az évben kiadta 'Into The Eye of the Storm' című debütáló nagylemezét. A banda 1996 és 2004 között összesen hét stúdióalbumot adott ki. Második, 'Phoenix Rising' című lemezüket például konkrétan West széles skálájú ének-témái okán magasztalják a rajongók és a kritikusok. West és az Artension végül 2016-ban egyesült újjá - azóta is egy visszatérő albumon (a 2004-es 'Future World' folytatásán) dolgoznak.

Royal Hunt

1998-ban West váltotta D.C. Cooper-t a Royal Hunt énekesi posztján. John egészen 2007-ig tagja volt a dán bandának, amivel összesen négy stúdiólemezt, egy koncertalbumot, és egy EP-t rögzített. West tízéves Royal Hunt-os ideje volt eddig a leghosszabb periódus, amit énekes egyhuzamban töltött a bandában (a 2011-ben visszatért D.C. Cooper eddig összesen töltött ennyi időt a front-poszton).

Szóló-karrier

West saját neve alatt mindeddig négy stúdióalbumot adott ki, számos neves vendég-előadó közreműködésében. Első két lemeze, a 'Mind Journey' (1997) és a 'Permanent Mark' (1998) főként instrumentális elemekkel gazdagon felszerelt, neoklasszikus metalzenei stílusjegyeket viselnek magukon; de a 2002-es koncept-lemez, az 'Earth Maker' már inkább dal-központú, hard rockosabb hangzást képvisel. West legutóbbi szólólemeze, a 2006-os 'Long Time... No Sing' leginkább blues-rock albumként definiálható. Ezen John egyszerre énekel és gitározik, olyan vendégek társaságában, mint Chris Caffery (Savatage, Trans-Siberian Orchestra), Jeff Plate (Savatage, TSO), stb.

West későbbi munkássága

Miután 2007-ben távozott a Royal Hunt-ból (ahol Mark Boals vette át a helyét), West ismét különféle projektekhet adta nevét. Elsőszámú énekesként szerepelt például a bosnyák gitáros, Emir Hot debütáló szólólemezén (2008 - 'Sevdah Metal'), valamint a neves billentyűs, Mistheria 2010-es 'Dragon Fire' albumán. 2012-ben a Mythodea nevezetű szimfónikus metalbanda bemutatkozó albumán énekelt; 2013-ban pedig az Artension gitáros Roger Staffelbach-kal közösen megalapította az Artlanticát, ami stílusát tekintve erősen hajaz az Artension albumaira (az Artlantica bemutatkozó albuma 'Across The Seven Seas' címmel jelent meg 2013-ban. Mindemellett vendégként szerepelt a chilei prog-power banda, a Delta ötödik, 'The End Of Philosophy' című lemezén, ahol duettet énekelt Felipe del Valle énekessel ('Bringers Of Rain'). Miután del Valle 2014-ben kilépett a Deltából, West újrarögzített néhány korábbi számot ('New Philosophy', 'Regrets') a bandával, és fel is lépett velük a Progressive Nation nevezetű hajó-fesztiválon.

West továbbá Uli Jon Roth szólóbandájával is együtt turnézott, és egy Ronnie James Dio / Ritchie Blackmore tribute-banda, a Black Knights Rising énekesi pozícióját is betöltötte. Emellett kollaborációra lépett egy dán gitárvirtuózzal, Niels Vejlyt-tel, a Sage's Recital projektben, aminek 2013-as debüt-albumán és 2016-os 'The Winter Symphony' lemezén egyaránt ő énekel.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [278. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás