Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [281. rész]


2018-02-18

Íme a '90-es évek egyik legnagyobb rockzenei slágere, ami immáron 20 éves is elmúlt!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 281. rész

GUANO APES - 'Open Your Eyes'

A Guano Apes története 1994-ben Göttingenben kezdődött, amikor Henning Rümenapp, Stefan Ude és Dennis Poschwatta megalapította közös együttesét. Később aztán Dennis egyik haverja bemutatta nekik Sandrát, aki végül csatlakozott a csapathoz.

A kiugrási lehetőségre 1996-ban került sor, amikor megnyerték a VIVA és a Radio ffn által szervezett Local Hero tehetségkutató versenyt. A díj egy videoklip elkészítésének a lehetősége volt, valamint egy kis kiadóval kötendő lemezszerződés. A tehetségkutatón is elhangzó, majd hamarosan a zenekar első kislemezeként megjelenő 'Open Your Eyes' című dal hamar fel is került a német toplistákra. Sőt, a kislemez 30 hétig tartotta magát a Top 100-as listán.

A siker következtében a Guano Apes leszerződött a Gun Records lemezkiadóval, melynek nyomán 1997-ben kiadták a 'Proud Like A God' című első nagylemezüket. A lemez támogatására újra megjelentették első kislemezüket, mely ismételten felkerült a német slágerlistákra. A végleges áttörést az együttesnek az 1998-as ausztriai Snowboard Világbajnokság hivatalos számává váló 'Lords of the Boards' című dal hozta meg. Mindkét kislemez 1999-re arany-lemezzé vált, míg az első nagylemez platina-státuszt ért el Németországban. Mindemellett a 'Lords of the Boards' videója 1999-ben megkapta a legjobb zenei videó ECHO-díját.

A zenekar stílusát az első perctől kezdve a kompromisszumok nélküli, kemény gitár-riffekre alapozott, az alternatív rock mellett a punk vagy a rap stíluselemeit is magán hordozó önkifejező előadásmód jellemezte. A korabeli férfiak dominálta rock-bizniszben ugyanakkor kifejezetten üdítően hatott, hogy egy karizmatikus nő, Sandra Nasic állt a mikrofonállvány mögött.

Zenei útkeresés és feloszlás

Az első sikerek nyomán folyamatosan koncertező zenekar többször is eljutott Magyarországra, felléptek mind a Sziget Fesztiválon, mind a Petőfi Csarnokban. Mindemellett hozzáláttak második nagylemezük munkálatainak is, melynek beharangozásaként látott napvilágot a 'Big in Japan' című maxi, mely az Alphaville egykori slágerének feldolgozását tartalmazta. Ennek sikere ellenére a 'Don't Give Me Names' nevet viselő második album már nem tudta az első lemez közönségsikerét megismételni, Németországban is mindösszesen aranylemez státuszt ért el. A szakma ugyanakkor ismételten díjazta a zenekart, a lemez alapján ugyanis nemcsak az MTV Video Music Awards-on aratott győzelmet, de megkapta a 2001. évi legjobb német rock-csapat ECHO-díját is. Miközben a zenekar folyamatosan koncertezett, 2002-ben promóciós tevékenységük, lemezeik külalakja és honlapjuk is elismerést nyert, ugyanis a német ECHO-díjátadón ők vehették át a legjobb internetes jelenlét díját.

Külön érdekességet jelentett 2001-ben az énekesnő, Sandra Nasic közreműködése a finn csellósok, az Apocalyptica egyik kislemezén, mely ismét komoly sikert hozott. Nemcsak az énekesnő kereste az új utakat, de a második nagylemez is igyekezett új irányba nyitni a zenekar stílusát. Ez a próbálkozás különösen érződött a 2003-ban megjelent a harmadik nagylemezen. A 'Walking On A Thin Line' címet viselő album az eddigi crossover hatások mellett a hagyományos rock elemeit helyezte előtérbe, egyre dominánsabbá vált a karizmatikus énekesnő Sandra Nasic extravagáns hangja (pl. 'You Can't Stop Me'), sőt a zenekar egy valódi balladával is megajándékozta rajongóit a 'Quietly' című szám esetében.

Ugyanakkor még ebben az évben bejelentették, hogy a zenekar életében pihenésre lenne szükség, amelyre egy koncertfelvételeket tartalmazó válogatáslemez kiadásával ('Live') vonultak. 2004-ben még egy-két kisebb fesztiválon vállaltak ugyan fellépést, de erejükből már csak egy három új dalt tartalmazó maxi ('Break the Line') és a legnagyobb slágereiknek tekinthető számokat tartalmazó válogatás-lemez kiadására tellett ('Planet of the Apes').

Az utolsó koncertturné 7 állomása németországi helyszínekkel 2005 februárjában zajlott le, majd a négy zenekartag saját utakra lépett. Hattyúdalként megjelentették az 1994-95-ös évek demo-felvételeit tartalmazó 'Lost (T)apes' című kiadványt. A feloszlás okait utólag a dobos, Dennis Poschwatta elsősorban az énekesnő, Sandra zenéhez való viszonyának megváltozásában, a mindent irányítani szándékozó hozzáállásában és a bevételek eloszlása körüli vitákban látta.

Élet a Guano Apes után

A feloszlás után a korábbi válogatás-lemezt és a demo-kiadványokat tartalmazó lemezt 2006 decemberében egy gyűjtemény-albumban ismételten megjelentettek 'The Best and the Lost (T)apes' címen. Dennis új zenekart hozott létre Tamoto néven, melynek első lemezén Stefan is közreműködött. Majd a Guano Apes három férfitagja - Charles Simmons énekessel - az iO nevű formációban élte ki művészi ambícióit. Első lemezük 'For The Masses' címen 2008-ban jelent meg. Természetesen Sandra Nasic is első szóló albumán dolgozott, ennek első kislemeze 'Fever' címen 2007 tavaszán látott napvilágot, majd még az év szeptemberében a nagylemez is elérhetővé vált, 'Signal' néven.

Újjáalakulás

2009 februárjában a Nova Rock elnevezésű osztrák fesztivál honlapján jelent meg először a hír, hogy az együttes fel fog lépni a miklóshalmai fesztiválon. Ezt követően az együttes hivatalos honlapján sorra jelentek meg az európai fesztivál-fellépések időpontjai, melyek közül kiemelkedett a német Rock am Ring- és a Rock im Park-szereplés.

A kvartett visszatérő-lemeze 2011 áprilisában jelent meg 'Bel Air' címmel, és elsősorban a német nyelvterületen komoly sikereket könyvelhetett el. Németországban megjelenése hetében az első helyre katapultált és hat hétig tartotta magát a slágerlistán. Az új album fogadtatása vegyes volt, a rajongókat is megosztotta a letisztult, kevesebb "crossover" elemmel tarkított, annál több szintetizátort és soft rock stílusjegyet, rádióbarát és "robbanásmentes" érzéseket felvonultató album.

Az újjáalakult együttes az új lemezzel nemcsak az európai fesztiválokat célozta meg 2011-ben, de komoly megtiszteltetést jelentett számukra, hogy meghívást kaptak a legendás Montreux-i Jazz Fesztiválra; majd pedig ősszel saját, Magyarországot is érintő turnéra indultak.

A banda 2014 februárjában, két év után tért vissza új dallal ('Close to the Sun'), maj azév májusában kiadták következő nagylemezüket, a 'Offline'-t.

20 éves a 'Proud Like a God'

Újabb turnékat követően a Guano Apes 2017-ben újrarögzítette / újrakeverte 1997-es klasszikusát, a 'Proud Like a God' albumot, a 20. évforduló alkalmából. A dupla-lemezes újrakiadás néhány új felvételt is tartalmaz - köztük a 'Lose Yourself' című Eminem-feldolgozást. Legnagyobb slágerüket, az 'Open Your Eyes'-t természetesen szintén újrarögzítették - nem akármilyen módon; a népszerű kanadai rocker, Danko Jones közreműködésében. A kollaborációhoz videoklip is készült.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [281. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás