Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG
Új helyre költöztünk! Új címünk: Újházi Ede utca eleje (Kossuth utca felől).

Hírek

Bemutatta visszatérő single-dalát a kultikus SVEN GALI zenekar


2018-06-09

A '80-as évek végén és a '90-es évek elején működött, kanadai hard rock csapat bemutatta új felállását és vadonatúj dalát.

A Sven Gali 1987-ben alakult a kanadai Ontario-beli Hamilton-ban, eleinte mint egy feldolgozás-banda. Nem sokkal később energikus koncertjeikről és lendületes performanszaikról váltak híressé Észak-Amerika-szerte, de rövid időn belül nekiláttak saját dalaik megírásának is, majd hét albumra leszerződtek a BMG Music-kal, és felvették első nagylemezüket.

Az eredeti felállást
Dave Wanless (énekes), Dee Cernile (gitáros), Andy Frank (gitáros), Shawn Maher (basszer) és Steve Macgregor (dobos) alkotta. Utóbbit 1989-ben váltotta le Rob MacEachern. Mielőtt nekiláttak volna bemutatkozó nagylemezük felvételeinek, újabb dobos-cserén estek át: a kirúgott MacEachern helyére a Billy Idol- és a Mick Jagger-banda ütőse, Gregg Gerson érkezett. Ez a felállás rögzítette az első Sven Gali albumot - a neves David Bendeth (Elvis Presley, Kaiser Chiefs, The Almost, stb.) producerrel -, ami Kanadában hatalmas siker lett. Az 1992-es album egy erős hard rock / sleaze lemez lett, amit elsősorban a Skid Row bemutatkozó anyagához hasonlítottak. Az aranylemez minősítést szerzett albumra olyan későbbi MTV-slágerek kerültek fel, mint az 'Under The Influence', a 'Tie Dyed Skies', az 'In My Garden' és a szerelmes power-ballad, a 'Love Don’t Live Here Anymore', amit a mai napig rendszeresen játszanak a kanadai rádiók. Ennek megfelelően, a '90-es évek elején a legtöbb amerikai rock-magazin címlapjára felkerült a Sven Gali legénysége.

1993-ban a Juno Awards-on (a Grammy "kanadai megfelelője") két kategóriában is jelölték a Sven Gali-t ('A legígéretesebb zenekar' és 'Az év hard rock albuma'). Ezután a banda Seattle-ben nekilátott második nagylemeze felvételeinek, a későbbi Queensrÿche gitáros, Kelly Gray producelésében. Előtte azonban Gerson is kilépett a csapatból, és megérkezett a negyedik dobos, Mike Ferguson (aki korábban együtt zenélt Gray-jel a Dog Daze együttesben). Második, 'Inwire' (1995) című albumukon több vendégzenész is szerephez jutott - ilyen volt Christopher Thorn a Blind Melon-ból, valamint Scott Mercado és Kevin Martin a Candlebox-ból. Az újabb lemezt - aminek hangzására Gray volt a legnagyobb hatással - "kísérletezős anyagnak" hívta a banda. Az erős grunge-os beütés okán az eredeti rajongók nagyrésze kritizálni kezdte a zenekart (és a grunge-rajongók körében sem arattak jelentősebb sikereket); így az 1996 elején véget ért promóciós turné után feloszlott a Sven Gali - habár a koncertek közt még megírtak egy újabb albumot, de ezt végül sosem rögzítették.

Az első reunion ideje 2007. augusztus 11-én jött el: a Sven Gali ekkor közel 12 év után először lépett színpadra; mégpedig a Thorold-beli (Ontario) Moose N Goose klubban. Ezután bejelentették, hogy valamikor a jövőben DVD-n is kiadják a koncertfelvételt, de mindeddig ez sem történt meg.

Dee Cernile gitárost 2009-ben tüdőrákkal diagnosztizálták. Kórházi kezeléseinek költségfedezése érdekében bandatársai azév augusztusának elején két segély-koncertet adtak (mivel előre nem lehetett tudni, hogy Cernile képes lesz-e színpadra állni, ezért testvérét, Walter-t hívták meg, de végül mégis Dee zenélt mindkét koncerten). Annak ellenére, hogy úgy tűnt, a gitáros jó uton halad a felépülés felé, 2012. február 25-én, 46 éves korában elhunyt...

* Dave Wanless énekes jelenleg az Ontario-beli Niagara Falls-ban él családjával, és a helyi Home Depot cégvezetőjeként dolgozik. Emellett egy Betty Ford Band nevezetű helyi jam-bandát vezet.
* Andy Frank 2005 óta Kínában él és dolgozik.
* Shawn Maher videoklipeket rendez, és a The Forgotten Rebels együttes felállását erősíti. Emellett egy befektetésekkel foglalkozó cég ügynökeként dolgozik.
* Gregg Gerson napjainkban tévéreklámokhoz és -filmekhez szerez zenét, valamint médiatörténeti oktatóként dolgozik.
*
Rob MacEachern 2007 februárjában belépett a legendás Helix zenekarba, de két éven belül kiszállt. Azóta főként session-zenészként munkálkodik Kanada-szerte (The Chip Gall Band, Blu Bones, Syre).

Az örömhírekre egészen 2018-ig kellett várni: februárban bejelentették, hogy Wanless, Frank és Maher idén nyáron újra visszatér a színpadra, a debütáló Sven Gali lemez 25. évfordulója alkalmából!

A július és augusztus folyamán megvalósuló reunion során két új tag, Dan Fila dobos (Varga) és Sean Williamson gitáros kíséri a banda három eredeti zenészét.

Jelenleg egy USA / Kanada-turné van kilátásban, de a későbbiekben Európába is ellátogat a kultikus csapat. Július és augusztus folyamán néhány kanadai bulit rendeznek meg; szeptemberben pedig fellépnek a nagy-britanniai Hull Metal Heaven fesztiválon. Az eddig bejelentett turná-dátumok és -állomások listája itt érhető el.

A reunion természetesen nem lenne teljes egy új single-dal nélkül. A Sven Gali vissztérő felvétele, a 'Kill The Lies' című szám itt érhető el:


Bemutatta visszatérő single-dalát a kultikus SVEN GALI zenekar
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás