Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [284. rész]


2018-02-28

Ma egy meglehetősen alulértékelt európai metalbanda örökzöld klasszikusát hallgatjuk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 284. rész

AXXIS - 'Little Look Back'

A heavy metal / hard rock zenében utazó, német Axxis zenekar 1988-ban jött létre Bernhard Weiss (gitár, ének), Walter Piesch (gitár, ének), Werner Kleinhaus (basszusgitár) és Richard Michalski (dob) közreműködésében.

Az első évben gyorsan szerződést kötöttek az EMI német leányvállalatával, majd a következő évben az Axxis elkészítette a lenyűgöző 'Kingdom of the Night' című debütáló albumát, amit az 1990-es 'II' című nagylemez, illetve az 1991-es 'Access All Areas' koncertalbum követett. Habár ezek közül egyik sem hozott kiemelkedő sikereket szülőhazájukon kívül; az 1993-as 'The Big Thrill' című album az amerikai (egészen pontosan a Philadelphia-i) piacra való betörési kísérletükben mérföldkőnek számított. Ezután, a billentyűs Harry Oellers érkezésével együtt a basszusgitáros Kleinhans távozott az együttesből.

Az Axxis rendíthetetlenül folytatta tovább működését; mindemellett Európa-szerte turnéztak, és 1995-ben Los Angelesben felvették a 'Matters of Survival' című albumot, a neves producerrel, Keith Olsen-nel. Az 1997-es 'Voodoo Vibes' című albumot egy hosszabb uborkaszezon előzött meg, melyet egy jelentős fordulat tört meg: a régi gitáros, Pietsch a zenekar elhagyása mellett döntött, helyére pedig Guido Wehmeyer került. Az új baszzusgitárost Kuno Niemayer-nek hívták, és már ő is ott volt, amikor az Axxis - immáron a Massacre Records kötelékében - megalkotta a visszatérésüknek szánt, 'Back to the Kingdom' című stúdióalbumot, a 2000-es évben. Ezután a zenekar (2001-ben) kiadta az 'Eyes of Darkness' című nagylemezt, illetve 2004-ben a 'Time Machine'-t. A 2006-ban megjelent 'Paradise in Flames' albumukat a 2007-es 'Doom of Destiny', majd a 2009-ben napvilágot látott 'Utopia' követte. A hangzást tekintve ezen albumok mindegyike eltért a korai hard rockosabb stílustól: az új évezredben az Axxis már leginkább heavy / power metalt játszik.

Az Axxis 2011-ben ünnepelte fennállása 20. évfordulóját, a '20 Years of Axxis' című koncert-anyag kiadásával. Ezt a lemezt (mind a CD-t, mind a DVD-t a zenekar saját alapítású cége, a Phonotraxx gondozza. Szintén az ünnep keretében jelentették meg a 'reDISCOver(ed)' című feldolgozás-albumot, amin olyan klasszikus pop-slágerek metal-verziója hallható, mint a 'Ma Baker', a 'Stayin' Alive' és a 'My Heart Will Go On'.

2014-ben a banda visszatért eredeti gyökereihez, a klasszikus 'Back to the Kingdom' sajátos hangzásához. 'Kingdom of the Night II' címmel adták ki új, dupla CD-jüket, a debütáló album folytatásaként. A dupla lemez egyik fele hard rock-orientált, másik része pedig heavy / power metal-orientált zenét tartalmaz (ezt szimbolizája a fehér és fekete színű korong).

Az Axxis 25. évfordulós ünnepe a második évtizedes eseményekhez hasonlóan zajlott: '25 Years of Rock & Power' címmel új koncertlemezt adtak ki 2015-ben, összefoglalván egy nagyszabású ünnepi körutat. 2017-ben megjelent legutóbbi stúdiólemezük, a 'Retrolution', mellyel többnyire azon legendás metal- / rockbandák előtt tisztelegtek, akik annak idején hatással voltak az Axxis-re (Iron Maiden, AC/DC, stb.) - erre utal a lemez címének szójátéka, ami a “retro” és a “revolution” kifejezésekből tevődik össze.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [284. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás