Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [290. rész]


2018-03-21

A kilencvenes évek hardcore / crossover műfajának egyik zászlóvivő zenekarától hallgatunk ma egy igazi klasszikust.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 290. rész

BIOHAZARD - 'Tales From The Hard Side'

A Biohazard együttes 1987-ben alakult a new yorki Brooklyn kerületben. Zenéjükben a metal, hardcore elemekkel vegyítik a hip-hop elemeit. Magyarországon három alkalommal jártak, először a Dog Eat Dog-gal és a Downset-tel 1995. június 26-án, majd 1997.március 9-én; 2003. május 13-án pedig a Caliban-nal és a Terror-ral.

Kezdetben a következő volt a felállás: Evan Seinfeld (basszusgitár-vokál), Billy Graziadei (gitár-vokál), Bobby Hambel (gitár), Danny Schuler (dobok). Úgy érezték, hogy nekik annyira rossz ott Brooklyn-ban, hogy rosszabb már nem is lehetne, a bandaháborúk, drog stb. miatt, de miután megjelent első nagylemezük 1990-ben, és elkezdték járni a világot, rájöttek, hogy az általuk fontosnak tartott problémák igencsak jelen vannak a Föld más részein is. Létrehozták a Down For Life égisze alatt a rajongói klubjukat, ahova a világ minden részéről be lehet lépni. Bobby Hambelt időközben lecserélték: több váltás után Carmine Vincent került a szólógitárosi posztra.

Mindenképpen el kell mondani róluk, hogy mindig is sokat tettek azért, hogy legyen összetartás a zenekarok között, és segítették a tehetséges, fejlődő zenekarokat.

Az elején túl kicsi volt a kiadójuk, az nem volt képes megfelelő reklámot biztosítani az első albumuknak; utána az Onyx-al közösen készítettek egy számot ('Judgement Night'), aminek hatására felfigyelt rájuk a Warner Brothers és kiadta legsikeresebb albumukat a 'State of the World Address'-t. Ezután váltak meg Bobby Hambel-től és hárman vették fel következő albumot, a 'Mata Leao'-t. Ezt sokan kritizálták, hogy milyen gyenge, de sokakat ez az album fogott meg leginkább; habár nem volt annyira változatos, mint az előző. Ezt követően bevették Rob Echeverria-t a Helmet-ből - vele felvették első koncertalbumukat, a 'No Holds Barred'-et. Ezután kiadót váltottak, mert sokat húzott le róluk a Warner Brothers, és átszerződtek a Mercury Records-hoz, ahol kiadták a 'New World Disorder' című lemezt. Ez helyrebillentette őket anyagilag, és erkölcsileg is, mivel elég jó kritikákat kapott, de érthetetlen okokból elhagyták a kiadójukat. Ezután egy-két kiadónál próbálkoztak, de senki sem felelt meg; így a zenekar életével játszva töltöttek el egy-két évet, miközben kiadó és menedzser nélkül belevágtak egy európai-japán turnéba. A világkörüli turné után, 2001-ben próbálták összeszedni magukat és kiadták a 'Tales from the B-side' című válogatásalbumukat, melyre korábbi B-oldalas nóták és remixek kerültek fel. Ezt követően kilépett a zenekarból Rob Echeveria, és belépett Leo Curley. Seinfeld bekerült egy börtön-sorozatba (Oz), amit az HBO-n vetítettek. Billy-nek voltak trip-hop stílusú törekvései - tagja is volt egy BLU nevű formációnak, Jeni Bair-rel együtt. Graziadei nekilátott egy életrajzi könyv, a Tales form the Hardside megírásának; Danny pedig belépett egy másik new yorki zenekarba, az Among Thieves-be, ahol ő váltotta Will Shepler-t (Agnostic Front, Madball).

Mindeközben Billy és Danny létrehozta a régi stúdiójukból átalakítván a Rat Piss Stúdiót, ami a kor követelményeinek megfelelően digitális eszközökkel volt felszerelve. Elkezdtek helyi zenekarokat támogatni, demókat vettek fel, majd 2001 szeptemberében kiadták következő albumukat az 'Uncivilization'-t, amin egy rakás vendég szerepelt - közülük pár híresebb: Roger Miret (Agnostic Front), Jamie Jasta (Hatebreed), Phil Anselmo (Pantera, Down, Superjoint Ritual), Corey Taylor (Slipknot). Ezután kivált Leo Curley, mert nem tudta elviselni, ha elvárják tőle, hogy úgy játszon, mint Bobby Hambel. A továbbiakban így Carmine Vincent játszott az ő helyén, aki eddig többnyire roadie-ként szerepelt a Biohazard-stábban. Vele vették fel a 'Kill or be Killed' című albumot, ami 2003 márciusában jelent meg, a Sanctuary kiadó gondozásában.

2005-ben készítették el 'Means to an End' című albumukat, ami úgy tűnt, az utolsó lesz, méltó befejezéseként a zenekarnak. Ekkoriban sajnos úgy tűnt, belefáradtak egymás társaságába, és nagyobb a széthúzás a tagok között, mint az összetartás. Ezt tetézte az utolsó album készítésének problémája is. A probléma a teljes album megsemmisüléséből fakadt, mivel törlődött minden az albumot tároló winchesterről; így kezdhették elölről a felvételeket, még nagyobb erőbedobással, immár abszolút jogosan agresszíven. Billy később új zenekarával, a Suicide City-vel dolgozott, eközben munkatársa volt az UndergroundSound Studios-nak is, amit Danny-vel alapítottak meg New Jersey-ben.

A zenekar megalakulásának 20. évfordulóján, 2008-ban az eredeti felállás újjáalakult. Azév áprilisában a Korn előzenekaraként turnéztak Új-Zélandon és Ausztráliában, megünnepelve ezzel a reunion-t.

2012 januárjában megjelent visszatérő albumuk, a 'Reborn in Defiance', de már ezt megelőzően, 2011 nyarán bejelentették, hogy békés úton elváltak Evan Seinfeld basszusgitárostól. Helyére a korábban már a Biohazard kötelékében megfordult Scott Roberts érkezett. A 'Reborn in Defiance' külön érdekessége, hogy sosem jelent meg hivatalos formában az Egyesült Államokban (a világ többi táján a Nuclear Blast gondozta ezt a lemezt).

Az új album promóciója keretében a banda egy rövid európai headliner turnén vett részt a Suicidal Tendencies-szel közösen. 2012 januárjában egy belgiumi koncert előtt Scott Roberts váratlanul összeesett, de néhány vizsgálat lefolytatása után még aznap este visszatérhetett a színpadra; viszont a buli végén vissza kellett feküdnie a kórházba, de ez az állapot sem tartott sokáig: a következő, oberhauseni koncerten ismét színpadra állhatott. Január 22-én Schuler hazatért a turnéról, mivel felesége épp akkor szülte meg közös gyereküket. Helyét átmenetileg Danny Lamagna (Sworn Enemy, Suicide City) vette át.

Schuler 2015 júliusában jelentette be, hogy elindultak az új Biohazard album munkálatai, viszont a következő hír (2016 februárjában) már az volt, hogy lemondják a korábban bejelentett koncerteket; Scott Roberts pedig nem tagja többé a felállásnak. 2017 decemberében Roberts megerősítette a hírt, mondván "nem jött ki valami jól egy bizonyos bandataggal".

2017. június 23-án Graziadei egy új bandával és egy új albummal tért vissza. A Powerflo együttest továbbá a Cypress Hill-ből ismert Sen Dog (Senen Reyes), a Downset-ből ismert Rogelio Lozano és a Fear Factory-s Christian Olde Wolbers alkotja.

A Biohazard következő albumáról egyelőre nincs semmi hír; jelenleg minden tag el van foglalva egyéb projektekkel.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [290. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás