Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [294. rész]


2018-04-04

Ma egy kevésbé ismert, de annál nagyobb hírnévre érdemes európai rock / metalbanda van terítéken.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 294. rész

SARGANT FURY - 'No. 9'

A Sargant Fury egy javarészt német származású zenészekből álló heavy metal / hard rock zenekar volt, ami 1987-től 1996-ig működött. 1991 és 1995 között három fantasztikus dal-kollekciót adtak ki. Lemezeiket olyan neves producerek segítségével rögzítették, mint Tommy Newton (Helloween, Elegy, Victory), Charlie Bauerfeind (Blind Guardian, Angra, Gamma Ray) és Sascha Paeth (Rhapsody, Kamelot, Edguy). A kritikusok szerint teljességgel érthetetlen, hogy ez a banda nem lett globális szinten meghatározó tényezője a rock-világnak.

A Sargant Fury - amit Bauke De Groot (basszusgitár), Olaf Grosser (gitár), Kai Steffen (gitár) és Heiko Heike (dobok) alapított - egy '60-as / '70-es évekbeli Marvel-képregénysorozat (Sgt. Fury and his Howling Commandos) hőse nyomán nevezte el magát. Ez a felállás vette fel a 'United States of Europe' című demót, ami felkeltette egy Newcastle-beli énekes, Andrew "Mac" McDermott figyelmét. Miután Andrew-t bevették a csapatba, az énekes Hannoverbe költözött, hogy "teljes állásúként" alkalmazhassa őt a banda. A Sargant Fury első hivatalos nagylemeze, a 'Still Want More' 1991-ben látott napvilágot - ezen vendégként szerepelt a Victory gitárosa, Tommy Newton, valamint a Chroming Rose és a Stranger egyes tagjai. A debüt-album sikereinek köszönhetően olyan legendás előadók társaságában turnézhatott a csapat, mint a Ten Years After, Ian Gillan, a Thunderhead és a Napalm.

Miután 1993-ban kiadták második, 'Little Fish' című albumukat, a Skew Siskin, a Hittman és a Mental Hippie Blood zenekarok közreműködésében bonyolítottak le koncerteket / turnékat Európa-szerte. Annak ellenére, hogy ez az album is meglehetősen pozitív kritikákat kapott, a lemezeladási mutatók nem voltak kimagasló mértékűek; így a WEA kiadó szerződést bontott a bandával. Bauke De Groot kilépett a felállásból - helyét átvette Carsten Rebentisch, aki korábban a hannoveri Lawdy együttesben játszott.

A Sargant Fury hangzása és stílusa némileg megváltozott a harmadik, 'Turn the Page' (1995) című albumon - többnyire balladák és kereskedelmileg befogadhatóbb nóták kerültek fel rá, két feldolgozás mellett ('Maniac' / Michael Sembello és 'Can not get Enough' / Bad Company). Mivel ekkorra már elvesztették a rajongóik nagy részét, és újakat sem sikerült szerezniük, feloszlatták a Sargant Fury-t.

Attól függetlenül azonban, hogy 1996-ban feloszlott a Sargant Fury, a banda tagjai később egyéb híresebb rock / metalbandákba igazoltak: Andrew “Mac” McDermott énekes például Nagy-Britannia egyik elsőszámú prog-metal bandája, a Threshold frontembere lett; Bauke de Groot basszusgitárost pedig a '90-es évek német thrash metal-színterének egyik legsikeresebb bandája, a Hate Squad igazolta le (emellett saját lemezkiadó céget is alapított.

2009-ben megjelent egy 'Do you Remember: The Anthology' című box-szett, mely mind a három, azóta többé-kevésbé klasszikussá vált Sargant Fury album remaszterizált változata helyet kapott, köszönhetően a Divebomb Records kiadónak.

2011-ben - mindössze 45 éves korában - elhunyt Andrew "Mac" McDermott énekes, aki ezt megelőzően súlyos májbetegségéből kifolyólag négy napig feküdt kómában. Halála idején a német PowerWorld zenekar tagja volt.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [294. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás