Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [295. rész]


2018-04-08

Tökös sleaze muzsika Nagy-Britanniából!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 295. rész

ZODIAC MINDWARP - 'Prime Mover'

A brit hard rocker Zodiac Mindwarp zenekart Mark Manning egykori grafikus művész alapította 1985-ben. Manning fiatal korában a Flexipop! magazinnak dolgozott illusztrátorként - ebben az újságban ismerkedett meg a pop- és rocksztárok hedonista életmódjával, amit később ő maga is felvett. Ezután "átigazolt" a Metal Fury magazinhoz, ahol a Zodiac Mindwarp alter-egót öltötte magára. A Metal Fury-tól 1985-ben távozott - ezzel egyidőben (Jimmy Cauty-val és négy társával közösen) megalapította a Love Reaction zenekart.

A Love Reaction a Phonogram Records-szal kötötte meg első lemezszerződését - itt adta ki debütáló, 'Wild Child' című lemezét, amin Zodiac énekelt és gitározott, Kid Chaos basszusgitározott, Jake Le Mesurier pedig dobolt. A 'High Priest of Love' című számuk 1986 szeptemberében felkerült a Melody Maker 'Vinyl Conflict 2' című, ingyenes promó-EP-jére. Az év végén változások történek a banda felállásában: új gitáros (Cobalt Stargazer) és új dobos (Slam Thunderhide) csatlakozott Manning-hez. Ezen formáció első dala a 'Drug Shoes', ami a FOOD : 'Imminent 2' válogatáson kapott helyet.

Az évek során több zenész is megfordult a Zodiac Mindwarp-ban - köztük Evil Bastard (eredeti nevén: Robert Munro), Heavy Metal Bear (azaz Alex Bradly), Trash D Garbage (vagyis Paul Bailey), Flash Bastard (Jan Cyrka), Suzi X (Richard Levy), Tex Diablo (Christopher Renshaw) és Robbie Vom (Rob Morris).

A Zodiac Mindwarp 1985 novemberében adta első koncertjét, a londoni Dingwalls klubban; később pedig egyre nagyobb színpadokon, nevesebb fesztiválokon léptek fel. 1986-os, Reading fesztiválos fellépésük után Kid Chaos kilépett a bandából, hogy csatlakozzon a legendás The Cult felállásához. Zodiac ezt követően vette be a csapatba Trash D Garbage basszusgitárost és Flash Bastard ritmusgitárost. Az öttagú együttes ezután vette fel a Zodiac Mindwarp And The Love Reaction debüt-albumát, ami 1988-ban jelent meg, 'Tattooed Beat Messiah' címmel.

A Zodiac Mindwarp And The Love Reaction stílusát tekintve a hard rock zene "sleaze-esített" változatát játssza. Dalaikat a durva riffek és a fülbemászó refrének alapozzák meg. Szerzeményeik szövegét leginkább humor, szexizmus önirónia és paródia jellemzi - "a srácok senkire, még önmagukra sincsenek tekintettel". Elég csak néhány számcímet megemlíteni: 'Back Seat Education', 'Feed My Frankenstein', 'High Heeled Heaven', 'Trash Madonna', stb... Nem véletlenül nevezik Zodiac-ot "szex-führernek", vagy "szerelem-diktátornak"...

A banda karrierjében az 1987-es 'Prime Mover' című single / mini-album hozta meg az áttörést - a dal rögtön bekerült a brit single-toplista top 20-ába. A 'Prime Mover'-t zenei tekintetben a Hawkwind 1977-es, 'Quark, Strangeness And Charm' című száma inspirálta, de érezhető rajta némi NEU!-hatás is (a NEU! egy német kraut-rock banda volt a '70-es / '80-as években; nem mellesleg Zodiac egyik kedvenc bandája).

A Zodiac Mindwarp a '80-as évek végén több nagyszabású turné résztvevője volt: Észak-Amerikát például Alice Cooper és a Guns N' Roses oldalán is bejárták. Stargazer, Thunderhide és Bastard szerepelt a The Decline of Western Civilization című film második részében, melyben a GNR-es Slash, Axl Rose, valamint Alice Cooper társaságában zenéltek (előadván Cooper 'Under My Wheels' című slágerét). Ettől függetlenül a Love Reaction 1987-es 'Tattooed Beat Messiah' albuma nem teljesített valami jól az Államokban; ezért megvált tőlük a Vertigo kiadó. A 'Tattooed Beat Messiah' albumról egyébként öt dalt is megfilmesítettek - ezek mindegyikét rendszeresen játszotta az MTV Headbangers Ball műsora, melynek vezetője, Ricki Rachtman egyik örökös kedvencének és "a korszak egyik legalulértékeltebb bandájának" tartja a Zodiac-ot.

A kritikusok többsége "biker rock" jelzővel illeti a Zodiac zenéjét; köszönhetően a tagok kívülálló attitűdjének, ami a poszt-apokaliptikus Mad Max-filmek egyfajta paródiájaként is feldogható. A legendás Mötley Crüe tagjai azt állították, a Zodiac Mindwarp a kedvenc bandájuk - miután megtetszett nekik Zodiac-ék stílusa, maguk is ezt vették fel, a 'Girls, Girls, Girls' lemez idejében. A Mindwarp az 1999-es visszatérést követően már mellőzte ezt a stílust - inkább "normálisabb", "utcai" kinézetet kölcsönöztek maguknak.

A '90-es évek végén és a 2000-es évek elején Manning íróként is megalapozta karrierjét: a nevéhez olyan könyvcímek fűződnek, mint a Bad Wisdom (1996), a Crucify Me Again (2000), a Get Your Cock Out (2000), a Fucked by Rock (2001), a Collateral Damage, The Wild Highway (2005); emellett rendszeresen ír cikkeket az Idler magazinba.

A Zodiac Mindwarp And The Love Reaction legutóbbi, hatodik stúdiólemeze, a 'We Are Volsung' 2010 októberében jelent meg, a német SPV/Steamhammer kiadó gondozásában. Ez a lemez - témáját tekintve - főként északi / norvég mítológiákon alapszik; ez utal a címre is (Völsung a legendás isten, Odin ükunokája volt).

Bővebb infók a Zodiac Mindwarp-ról, valamint a jövőbeni fellépésekről: www.zodiacmindwarp.com

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [295. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás