Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [296. rész]


2018-04-11

"Egy innovatív, méltatlanul elfeledett metalbanda... ami a progresszív metal zenét ötvözte európai stílussal és absztrakt amerikai speed metallal."

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 296. rész

POWERMAD - 'Nice Dreams'

A thrash / speed metal zenében utazó Powermad zenekar 1984-ben alakult meg, USA Minnesota államában. Zenei stílusuk több műfajba is besorolható (power, speed, thrash). Dalaik hangzásban a Metallicára vagy a Testament-re hajaz, viszont az énekes magas vokáljai inkább az Iron Maiden-hez vagy a Helloween-hez hasonlítható. A Powermad mindössze két EP-t és egy nagylemezt adott ki; viszont 2007-ben újra összeállt a csapat egy turnéra és egy új lemez készítésére.

A Powermad 1984-ben alakult; debütáló demó-EP-jüket két évvel később adta ki a Combat Records. A későbbiekben már a Reprise Records szárnyai alá tartozott a csapat - itt jelent meg a hivatalos bemutatkozó mini-album, a 'The Madness Begins...' (1988), amit abban az időben számos neves metal-magazin intenzíven népszerűsített. 'Terminator' című single-dalukat rendszeresen játszotta az MTV; a 'The Madness Begins...' pedig ingyenesen terjeszthetővé vált; így szinte a világ minden táján megismerték a bandát.

2015-ig mindössze egyetlen nagylemezük jelent meg: az 1989-es 'Absolute Power' promóciójával azonban körbeturnézták az USA-t (többek közt az Overkill előzenekaraként). Újabb single-daluk, a 'Nice Dreams' szintén rendszeres MTV-toplistás lett (ez a dal az egyik betétdala az 1989-es Dad című filmnek, amiben Jack Lemmon és Ted Danson főszerepel). Ekkortájt különleges vendégként szerepelhetett a banda a Wild at Heart című David Lynch-filmben is, amiben egy Elvis Presley-stílusú performanszot nyomtak le, Nicolas Cage közreműködésében. Ettől függetlenül a Powermad sosem tett szert komolyabb kereskedelmi népszerűségre; pedig '80-as évekbeli kiadványaik mindegyike magas kritikai / rajongói elismerésnek örvendett - ezek mind a mai napig a gyűjtő thrash / speed metal-fanok egyik legnagyobb kincseit képezik.

A Powermad 2007-ben tért vissza a színre. Újabb turnék indultak, és megkezdődött egy új lemez stúdiós munkálata is. 2008 februárjában a Myspace-en ingyenesen letölthetővé tették a 'The Madness Begins...' és az 'Absolute Power' albumokat; három évvel később pedig megnyílt a banda hivatalos honlapja, ahol bejelentették: 22 év után megszületett az első új dal. A 'Souls Descending' című single-t szintén a honlapon tették közzé, ingyenesen, mp3 formátumban. Habár a single önmagában már nem eléhető, a YouTube-on továbbra is fent van a dal videoklipje. 2011-ben egyúttal bejelentették azt is, hogy a banda új dobosa a híres Dirk Verbeuren (Megadeth, Freya, ex-Aborted, ex-Soilwork, stb.).

2015 júniusában elindult a Powermad hivatalos Facebook-oldala; októberben pedig új weblapot nyitottak, felvezetvén a visszatérő nagylemezt, ami az 'Infinite' címet kapta. A 2015. október 9-én megjelent 'Infinite' egy vérbeli "thrash metal-attak, némi modern hangzással és tele energiával". Az új dalokat különböző stúdiókban vették fel (666 Studio, Assembly Line Studios, Die Crawling Studio); magukat a dalokat a frontember Joel DuBayz írta.

Az 'Infinite' az USA-ban megjelent többféle változatban (CD, LP, digitális), de a világ más tájain csak CD-n vált elérhetővé, az Electric Fetus kiadó révén. Ez a kiadó azonban később hivatalos digitális formában is megjelentette az új albumot, valamint a korábbi Powermad-kiadványokat egyaránt.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [296. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás