Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [300. rész]


2018-04-25

A világ egyik méltán legsikeresebb metalbandája szól rovatunk 300. epizódjában.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 300. rész

IRON MAIDEN - 'Revelations'

Az Iron Maiden-t aligha kell bemutatni bárkinek is. A brit metalbanda - a világszerte több mint 100 millió eladott lemezével - a műfaj egyik legsikeresebb képviselője. Az együttest Steve Harris basszusgitáros alapította 1975-ben - ő korábban a Gypsy's Kiss és a Smiler zenekarok tagja volt. Az 1970-es évek végén kibontakozó New Wave of British Heavy Metal hullámmal kerültek be a köztudatba, debütáló lemezük pedig 'Iron Maiden' címmel 1980-ban jelent meg. Több tagcserét követően arany- és platinalemezek sorát adták ki, a 'The Number of the Beast' (1982), a 'Piece of Mind' (1983), a 'Powerslave' (1984), a 'Somewhere in Time' (1986) és a 'Seventh Son of a Seventh Son' (1988) albumok a heavy metal megkerülhetetlen klasszikusaivá váltak, a zenekar pedig kereskedelmi sikereinek csúcsára ért. Az 1990-es években tagcserék és a zenei klíma változása nehezítették az együttes munkáját, de a 2000-es évektől kezdve ismét egyre sikeresebbek lettek.

Az együttes eddig 16 stúdióalbumot, 7 válogatás-albumot, 12 koncertalbumot és 4 korlátozott példányszámú EP-lemezt készített. 2002-ben Ivor Novello-díjat kaptak, pályafutásuk elismeréseképpen pedig a Hollywood's RockWalk őrzi az együttes tagjainak kézlenyomatát. Eddig háromszor jelölték őket Grammy-díjra. 2010-ben megjelent, 15. stúdióalbumukról az 'El Dorado' című dalért a Best Metal Performance kategóriában kapták meg végül a Grammy-díjat 2011-ben.

Az Iron Maiden zenéje nyomán a heavy metal több altípusa jött létre, többek között a power metal és a speed metal; valamint nagy hatással volt a két gitárt együtt megszólaltató heavy metal-hangzásra is. Karrierjük során több mint 2000 koncertet adtak, 59 országban adtak. Gyakran említik őket úgy, mint az egyik legnagyobb hatású metalzenekart a rock-történelemben.

Az együttes több népszerű dala folklóron, filmeken, illetve könyveken alapszik; mint például a 'The Wicker Man', a 'The Prisoner', a 'To Tame a Land', a 'Where Eagles Dare', az 'Edge of Darkness', vagy a 'Rime of the Ancient Mariner'. A banda kabalafigurája Eddie, aki nemcsak a lemezborítókon látható, de a dalszövegekben ugyanúgy felbukkan, mint az együttes koncertjein.

Rovatunk 300. epizódjában a klasszikus 'Piece of Mind' albumot elevenítjük fel. A 'Piece of Mind' az Iron Maiden negyedik nagylemeze, mely 1983-ban jelent meg. Az Egyesült Államokban eredetileg az EMI és a Capitol adta ki, de később újból piacra dobta a Sanctuary/Columbia Records. Ez volt az első olyan Maiden-album, melyen Nicko McBrain dobos játéka hallható.

A 'Piece of Mind' az IGN top 25 metal-albumának listáján a 21. helyre került. 1983-ban a Kerrang! magazin minden idők legnagyobb metal albumainak listáján első helyre sorolta; míg a második a 'The Number of the Beast' lett. A lemez a UK Albums Chart listáján a 3. míg a Billboard 200-on a 70. helyen nyitott. A 'Piece of Mind' az ezt követő 'Powerslave' albummal egyetemben a zenekar második legkelendőbb lemeze, világszerte többmillió eladott példánnyal. 1989-ben Steve Harris kijelentette, hogy szerinte ez a banda legjobb albuma; a 2000-es 'Brave New World'-ig Bruce Dickinson énekesnek is ez volt a kedvenc saját lemeze. Ugyanakkor ez az első olyan Maiden-lemez, ahol Eddie teljes egészében látható a boríton.

A 'Piece of Mind' dalainak nagy része a zenekar érdeklődését tükrözi a könyvek és filmek iránt: a 'To Tame a Land' alapjául Frank Herbert sci-fi regénye, A Dűne szolgált. A 'The Trooper' című dalt Alfred Tennyson A könnyű lovasbrigád rohama című műve ihlette. A 'Still Life' dalt Clark Ashton Smith fantasy/horror-író második világháborús novellája, a Genius Loci and Other Tales inspirálta. A 'Where Eagles Dare'-t Brian G. Hutton azonos című filmje (Kémek a Sasfészekben) ihlette; a 'Quest for Fire' pedig Jean-Jacques Annaud azonos című filmjének hatására született. A 'Revelations' és a 'Sun and Steel' dalokat Misima Jukio Sun and Steel, és Mijamoto Muszasiról szóló művei inspirálták. A 'Flight of Icarust' a görög mitológiából ismert történet alapja szolgáltatta. A többi dalszöveget Dickinson elmondása szerint nagyban befolyásolta Aleister Crowley.

Ez az első Maiden-album, amelyt nem egy szám után neveztek el. Az albumot a legkorábbi szakaszában 'Food for Thought'-nak nevezték; ez az elképzelés azonban megváltozott. Az utolsó 'To Tame a Land' dalnak eredetileg Dűne volt a címe, de mivel a dal alapjául szolgáló, azonos című regény írója Frank Herbert nem szerette a zenekart - és alapjában véve a a hard rock/heavy metal műfajt -, nem engedélyezte a cím felhasználását.

Csakúgy, mint elődjén, a 'Piece of Mind' lemezen is találhatók bibliai utalások, idézetek. A lemez hatodik dalának ('Still Life') az elején egy rejtett üzenet hallható, melyet csak akkor lehet felfedezni, ha az albumot visszafelé játsszuk le. Itt Nicko McBrain az ugandai diktátort, Idi Amin Dadát utánozza. E vicc miatt a kritikusok sátánizmussal vádolták a zenekart.

A 'Piece of Mind' egyes dalait később több híres előadó feldolgozta: a 2008-as 'Maiden Heaven: A Tribute to Iron Maiden' című cover-albumon például a 'The Trooper'-t a Coheed And Cambria, a 'To Tame a Land'-et pedig a Dream Theater játssza. A 'The Trooper'-t többek közt a Motörhead, a Sodom, a Sentenced, a Rage, a Vital Remains és a Holy Mother is feldolgozta; míg a 'Where Eagles Dare'-t felvette a Fozzy és a Týr is. A 'Piece of Mind' 1995-ös újrakiadásán azonban maga az Iron Maiden szerepeltetett két bónusz feldolgozást - az egyik a Jethro Tull 'Cross-Eyed Mary'-je, a másik pedig a Montrose 'I've Got the Fire' című klasszikusa.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [300. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás