Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [305. rész]


2018-05-13

Ma New Jersey egyik legsikeresebb metalbandájától hallgatunk meg egy régebbi balladát.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 305. rész

SKID ROW - 'Wasted Time'

A Skid Row egy amerikai heavy metal zenekar, ami a Ne Jersey-beli Toms Rivers-ből származik. Egyike a kilencvenes évek grunge-divatját megelőző utolsó, kereskedelmileg is sikeres amerikai heavy metal-együtteseknek.

A zenekart 1986-ban alapította a basszusgitáros Rachel Bolan (James Southworth) és Dave „The Snake” Sabo (David Michael Sabo), akik egy lemezboltban ismerték meg egymást. Snake gyermekkori barátja Jon Bon Jovi révén került be először a Bon Jovi-ba; majd Rachel Bolan-nel megalapították saját zenekarukat, a Skid Row-t (az első név-elképzelés Darkness lett volna), mely nevet Gary Moore egyika albuma ihlette. A duó felvette még Scotti Hill-t (Scott Lawrence Mulvehill) gitározni, Rob Affuso-t (Robert James Affuso) dobolni, az énekes pedig Matt Fallon lett, akit 1987-ben Sebastian Bach (Sebastian Philip Bierk) váltott fel, mikor a többiek egy fotós barátjuk, Mark Weiss esküvőjén hallották énekelni.

Az első évek klubkoncertekkel teltek (többször szerepeltek együtt Jon Bon Jovi-val is), majd '89-ben jött az első album 'Skid Row' címmel, az Atlantic Records kiadásában, melyről aztán számos dal sláger lett ('I Remember You', '18 and Life', 'Big Guns', 'Piece Of Me', és talán a leghíresebb, a 'Youth Gone Wild'). Ebben az évben Oroszországban (hajdani Szovjetunió) turnéztak a Bon Jovi, Mötley Crüe, Cinderella, Scorpions, Ozzy Osbourne, és egy orosz zenekar, a Gorky Park társaságában (Moscow Music Peace Festival 1989), valamint hosszabban turnéztak egész Japánban. Sikerük azonban inkább botrányos, zajos volt; főleg a frontember Sebastian megmozdulásai miatt: üveggel dobta meg a közönséget, vagy közfelháborodást kiváltó pólóban jelent meg a színpadon, „AIDS kills fags” ("Az AIDS megöli a melegeket") felirattal. A botrányoknak egyetlen pozitív következménye volt: a '91-es új album ('Slave to the Grind') a toplisták élén nyitott, olyan dalokkal, mint az album címével megegyező 'Slave To The Grind', a 'Monkey Businness', vagy a mélyenszántó témájú 'In A Darkened Room'.

1992 táján azonban már jött az új zenei hullám: Kurt Cobain és társai, és a grunge hamarosan elavulttá tette a '80-as évek nagy sztárjait, így a Skid Row-t is. '95-ben még kiadták a 'Subhuman Race'-t, de a siker már nem volt olyan átütő (noha a 'Breakin' Down' daluk az Arkangyal szárnyalása c. film betétdala is volt), végül a tagok közötti személyes nézeteltérések vezettek a zenekar 1996-os feloszláshoz.

A Skid Row hamvaiból 1997-ben megszületett a Prunella Scales nevű zenekar (ami egy színésznőről kapta a nevét); tagjai pedig Rachel Bolan, Phil Varone, Tommy Southard és Francis Elwood voltak. Egyetlen albumuk jelent meg, 'Dressin Up The Idiot' címmel. 1998-ban Snake Sabo, Scotti Hill, Rachel Bolan és Rob Affuso útjai ismét keresztezték egymást, és Shawn Mars barátjuk közreműködésével új projekt vette kezdetét, Ozone Monday néven.

Néhány év önálló próbálkozás után Rachel és Dave 1999-ben úgy döntöttek, új életre keltik a Skid Row-t, de ezúttal már Sebastian nélkül. Az új énekes Johnny Solinger lett, a dobos egy ideig Charlie Mills, majd Phil Varone. 2002-ben közös turnéra indultak a KISS-szel, 2003-ban új albumot jelentettek meg 'ThickSkin' címmel. Egy, a lemez készítését feldolgozó DVD is született, 'Under the Skin "The Making of Tickskin"' néven. 2006-ban Johnny Solinger (ének), Rachel Bolan (basszusgitár), Dave "The Snake" Sabo (gitár), Scotti Hill (gitár) és Dave Gara (dobok) elkészítették a 'Revolutions Per Minute' albumot, amit azév októberében adott ki az SPV. Ezutá egy hosszabb szünet következett; habár 2007-ben még felvették a 'Jingle Bells' feldolozását, egy karácsonyi metal-albumra. 2010 elején továbbá dobost váltottak: Rob Hammersmith lett az új ütősük.

2013 februárjában a banda lemezszerződést kötött a Megaforce kiadóval, és bejelentették, hogy soron következő kiadványuk egy három részes EP-sorozat lesz. Az első "epizód" azév áprilisában látott napvilágot, 'United World Rebellion: Chapter One' címen. A második lemez egy másfél évvel később, 2014 augusztusában jelent me; de a harmadik anyag egyelőre várat magára.

2015 áprilisában Solinger-t kirúgták a Skid Row-ból, és rögtön be is jelentették, hogy az új énekes a legendás norvég TNT zenekar éléről ismert Tony Harnell. Még ugyanebben a hónapban újrarögzítették és bemutatták az új felállással a klasszikus '18 and Life' dalt. Mindezt megelőzően bejelentették, hogy készül a 'United World Rebellion' sorozat utolsó albuma, de mivel Harnell decemberben kilépett a csapatból, ez a lemez véglegesítése meghiúsult.

A Skid Row következő énekese a brit DragonForce eredeti frontembere, ZP Theart lett. 2016-ban vele turnézott a banda, de csak 2017 januárjától hivatalos tagja a felállásnak. 2018 márciusában elárulták, hogy a 'United World Rebellion' trilógia záró-epizódja nem egy EP, hanem egy teljes nagylemez lesz, aminek megjelenése 2019-re várható.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [305. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás