Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [306. rész]


2018-05-16

A grunge előtti metal-korszak egyik legutolsó, egyben legkiválóbb thrash-lemezére emlékezünk ma.
1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 306. rész

CYCLONE TEMPLE - 'Sister (Until We Meet Again)'

A Cyclone Temple egy Chicago-i thrash metal zenekar volt, ami a Znöwhite hamvaiból alakult 1989-ben. A banda két kulcs-figurája - akik a Znöwhite klasszikus 'Act of God' albumáért is feleltek - Scott Schafer basszusgitáros és Greg Fulton gitáros voltak. Habár a Cyclone Temple mára szintén kultikus státuszt ért el, annak idején nem sikerült befutniuk, "köszönhetően" a '90-es évek eleji grunge-korszaknak.

A Cyclone Temple azután jött létre, hogy Debbie Gunn énekesnő (tisztázatlan egészségügyi okok miatt) kilépett a Znöwhite-ból. A banda három tagja (Greg Fulton, Scott Schafer és John Slattery) ezután új énekest találtak, Brian Troch (ex-Hammeron) személyében. Habár eleinte még ez a felállás is Znöwhite néven koncertezett, miután leigazolta őket a Combat Records, megváltoztatták nevüket Cyclone Temple-re. 

Sajnos a Cyclone Temple nem a legjobb időben robbant be a thrash-színtérre; így a grunge-éra réme végigkísérte a banda történetét. Első albumuk, az 'I Hate Therefore I Am' 1991-ben jelent meg, de nem sokkal ezután a Sony BMG felvásárolta a Combat Records anyavállalatát, a Relativity Records-ot; magát a Combat céget pedig csődbe vitte.

Az 'I Hate Therefore I Am' egyébként sikeres promóciós turnéját követően Troch-ot kirúgták a bandából - helyét a '93-as 'Building Errors in the Machine' EP rögzítése erejéig Marco Salinas (azaz a mexikói Marcos Jacob / Cohetica) vette át. Egy évvel később az énekest is lecserélték Sonny DeLucára, és felvették az utolsó Cyclone Temple nagylemezt, ami a 'My Friend Lonely' címet viseli. Ezen az albumon többnyire a forgalomból kivont 'Building Errors In The Machine' EP dalainak újrarögzített változatai kaptak helyet, néhány újonnan felvett dallal kiegészítve. Mindkét utóbbi kiadány kisebb sikereket aratott az Egyesült Államokban, de a tengeren túlon jelentős példányban kelt el.

Azonban amilyen hirtelen létrejött a Cyclone Temple, olyan gyorsan tűnt el. A későbbi szakértői kritikák egyöntetűen azt sugallják, hogy a banda mindkét nagylemezének stílusa jócskán meghaladta a saját korát - ez köszönhető többek közt annak, hogy a thrash metal ötvözték a groove metallal, sőt a reggae-vel is. A Cyclone Temple hangzása tehát jobban illene napjaink sokszínű zenei palettájára, mint az akkori, grunge-uralta szcénára. Az 'I Hate Therefore I Am' lemezt sok metal-rajongó az egyik utolsó, egyben legjobb "grunge-idők előtti thrash metal-albumnak" tartja.

Greg Fulton gitáros és Scott Schafer a banda feloszlása után megalapította a Rebels Without Applause együttest; míg Sonny DeLuca a SOiL, majd a From Zero felállásához csatlakozott. Brian Troch énekes a későbbiekben a Shooting Hemlock és a The Reign Of Terror tagjaként ért el kisebb-nagyobb sikereket.

A klasszikussá vált 'I Hate Therefore I Am' reissue-ja 2017 januárjában, két CD-s változatban jelent meg a Divebomb Records jóvoltából: az egyes számú lemezen az originál album remaszterizált változata található meg; míg a kettes korongon eddig kiadatlan demók / koncertfelvételek szerepelnek (ez utóbbi CD a 'Land Of The Greed, Home Of The Depraved' címet viseli).

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [306. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás