Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [308. rész]


2018-05-23

Az európai és az amerikai stílusú power metal zene vegyül eggyé e magas színvonalú, kanadai produkcióban.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 308. rész

BOREALIS - 'Midnight City'

A Borealis egy 2005-ben alakult, kanadai progresszív / power metal banda. A zenekar nevének eredetét a következőképpen magyarázza: "Egyik este, amikor együtt lógtunk, megláttuk az égen az északi fényt (Aurora Borealis). Úgy gondoltuk, ez remek név lenne az éppen alakuló bandánknak, de mivel az Aurora Borealis egy már ismert, sikeres zenekar, lerövidítettük szimplán Borealis-ra".

A 2005-os megalakuláskor eredetileg egy operaénekesnő, Siobhan O'Brian állt a banda élén, de miután 2006-ban felvették az 'Eyes of a Dream' ímű demót, Siobhan távozott a felállásból. 2007 szeptemberétől Matt Marinelli énekel a bandában - vele készült el az első, 2008-ban megjelent nagylemez, a 'World of Silence'. Később Ken Fobert személyében egy másod-gitárost is bevettek a felállásba; így 2011-ben már a kibővült formáció rögzítette a második, 'Fall from Grace' című albumot. Ken-t Michael Briguglio helyettesítette 2011 és 2016 között, de 2017-ben visszatért posztjára az eredeti pengetős. 2015-ben leigazolta a bandát az AFM Records, és megjelent a 'Purgatory' album. 2017-ben - újrakevert formában ismét kiadták a 'World of Silence' lemezt; egy évvel később pedig megjelent legújabb alkotásuk, a 'The Offering' album.

Eleinte, amikor még nő énekelt a bandában, stílusuk inkább a szimfónikus power metal irányába hajlott. Ilyen műfajú dalok hallhatók tehát a Borealis első, 'Eyes of a Dream' című demó-lemezén. 2006 szeptemberében ezzel a felállással léptek fel a Kamelot és az Edguy előtt - itt nyilatkozta a koncertszervező, hogy "ilyen fantasztikus reakciót valószínűleg még sosem kapott egy előzenekar". Ennek ellenére a Borealis-nak nem jött be ez a felállása, mivel - elmondásuk szerint - így le volt korlátozva a banda zenei stílusa. 2007 szeptemberében tehát megváltak Siobhan O'Brian énekesnőtől. Ekkor azonban már le volt szervezve egy koncert a Sonata Arctica előzenekaraként; így a nagy sietségben gyorsan találni kellett egy új énekest. A feladatot végül a tagok egyik ismerőse, Matt Marinelli vállalta el. A sikeres performanszot követően Matt hivatalosan is a Borealis énekese lett.

2008-ban jelent meg az első hivatalos Borealis album, a 'World of Silence'; ám ekkoriban még nem volt kiadója a bandának; így saját maguk állták a kiadás költségeit. Az albumot egyébként az Emerald Rain zenekaról ismert Sean Gregory stúdiójában vették fel - által sikerült elérnie a bandának a kívánt hangzást (ami még a saját előzetes elvárásaikat is meghaladta). Ahhoz azonban, hogy élőben is elő tudják adni ezeket a dalokat, szükségük volt egy másod-gitárosra. Ennek okán segítségül hívták egy régi barátukat, Ken Fobert-et, akit egy meghallgatás után rögtön alkalmaztak is.

Ekkoriban számos koncertet bonyolítottak le - többek közt olyan neves metalbandák előzenekaraként, mint az Edguy -; közben pedig felvették és kiadták második nagylemezüket, a Lion Music révén. A 2011-es 'Fall from Grace' album - hangzás tekintetében - keményebb elődjéhez képest. Ezt a lemezt főként Japánban fogadták rendkívül pozitívan (ezért felkarolta őket a helyi Hydrant Music kiadó is). Egy kritika szerint a 'Fall from Grace' albumon olyan "fejlett dalszerzői stílust" prezentál a banda, melyet az újabb zenekarok szinte képtelenek produkálni.

A 'Fall from Grace' megjelenés után a csapat egy kisebb szünetet tartott; azonban ezidő alatt is lebonyolítottak egy turnét a legendás Saxon előzenekaraként, és felléptek több európai klubban is. 2014 tavaszán jelentették be, hogy készülőben van az újabb album - ez végül egy évvel később jelent meg, 'Purgatory' címmel, a német AFM Records gondozásában.  A 'Purgatory' - amit egy "sötét témákkal" foglalkozó koncept-album - hangmérnöki munkáit teljes egészében a csapat dobosa, Sean Dowell látta el.

2016 augusztusában kilépett a bandából az egyik alapító, Jamie Smith basszusgitáros / dalszövegíró (lévén családjával elköltözött a kanadai Ontario-ból). Helyét egy Trevor McBride (With Conviction, ex-Chaos Within) nevű tehetség vette át.

2017 januárjában az AFM kiadta a 'World of Silence MMXVII' című anyagot, ami a banda debütáló lemezének újrarögzített, újrakevert változata. Ezt követően rögtön neki is láttak a következő teljes értékű nagylemez munkálatainak.

Legfrissebb stúdióalbumuk, a 'The Offering' 2018 márciusában jelent meg. Ezen a lemezen - zenei tekintetben - erőteljes prog-riffek és epikus dallamok kísérik a koncepciót. Mindennek tetejébe Matt Marinelli artikulált, elegáns és egyedi énekhangját élvezhetik a rajongók, 12 himnuszon keresztül. A Borealis változatos atmoszférája további tartalmi mélységekkel ruházza fel a 'The Offering' albumot, ami elsősorban az Evergrey, a Kamelot és a Nocturnal Rites fanjainak ajánlott.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [308. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás