Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [309. rész]


2018-05-27

A '90-es évek skandináv extrém metal zenei mozgalmának egyik legkiemelkedőbb bandájával készültünk mára.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 309. rész

DISMAL EUPHONY - 'Days Of Sodom'

A Dismal Euphony egy norvég, dallamos black metal zenében utazó együttes volt, ami 1994-től 2001-ig létezett. Ezidő alatt négy nagylemezük, két EP-jük, egy válogatás-albumuk és egy VHS-kiadványuk jelent meg.

A Dismal Euphony ötlete 1992-ben pattant ki két Stavanger-beli zenész, Ole K. Helgesen basszusgitáros és Kristoffer Vold Austrheim dobos fejéből. Eredetileg egy The Headless Children nevű feldolgozás-bandában működtek közre (többnyire Slayer és Kreator számokat játszottak), de miután Erik Borgen énekes és Kenneth Bergsagel gitáros csatlakozott hozzájuk, átnevezték a projektet Carnal Tomb-ra. Borgen ezután távozott a felállásból; így Helgesen lett az énekes-basszusgitáros. A zenekarba továbbá bevettek egy női énekest (Linn Achre Tveit); illetve Elin Overskott billentyűs is csatlakozott hozzájuk.

A Dismal Euphoyn első, "hivatalos" felállása 1995-re állt össze. Ugyanebben az évben vették fel és adták ki a 'Spellbound' demót, aminek köszönhetően lemezszerződést kötött velük a Napalm Records. Ennél a kiadónál jelent meg első két albumuk ('Soria Moria Slott', 'Autumn Leaves: The Rebellion of Tides'), valamint a 'Lady Ablaze' EP (ez utóbbin már Anja Natasha áll az egyik mikrofon mögött).

1999-ben a banda átigazolt a Nuclear Blast kiadóhoz, ahol azév márciusában megjelent az 'All Little Devils' című stúdióalbum, majd pedig a 'Lady Ablaze' VHS-változata, ami három hivatalos videoklip került fel. A kritikák szerint az 'All Little Devils' albummal a zenekar a kreativitása felsőfokát érte el.

A Dismal Euphony utolsó nagylemeze, a 'Python Zero' 2001 januárjában jelent meg. Nem sokkal ezután feloszlott a csapat. A dobos Kristoffer Vold Austrheim már ezt megelőzően átigazolt egy black metal zenekarhoz, a Nettlecarrier-hez. 2004-ben pedig tragédia történt: Elin Overskott egykori billentyűs heroin-túladagolásban meghalt (mindössze 24 évesen).

2008 májusában a lengyel Metal Mind Productions újra kiadta a banda két utolsó nagylemezét, 2CD-s limitált digipak formában.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [309. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás