Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [311. rész]


2018-06-04

A '70-es / '80-as évek egyik legmeghatározóbb rockbandájával nyitjuk a nyári szezont.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 311. rész

THIN LIZZY - 'Angel Of Death'

A Thin Lizzy a rockzene egyik emblematikus képviselője. A rámenős dublini banda a maga korában valósággal berobbant friss zenéjével, és megdöbbentő megjelenésével a zenei életbe. Az 1969-ben alapított zenekar összesen 12 albumot adott ki ’71 és ’83 között, melyek közül több a brit slágerlisták élén kötött ki, és négy vált aranylemezzé. A hard rocker banda számos slágere közül a 'Whiskey in the Jar', a 'The Boys Are Back In Town', a 'Still In Love With You', a 'Cold Sweat', az 'Emerald' és a 'Don't Believe A Word' a legismertebb. Forradalmit alkottak azzal is, hogy elsők között teremtettek kapcsolatot a népzene és a rockzene között: a 'Whiskey in the Jar' eredetije például egy ír népdal volt, még 17. századból. 1976-as 'Jailbreak' című albumuk, és az azt követő lemezek hatalmas sikert arattak nem csak Írországban, hanem az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában is.

A legnépszerűbbek talán a ’80-as évek elején voltak, így szinte a csúcson hagyták abba 1984-ben, amikor feloszlásuk előtti utolsó koncertjüket adták. A Thin Lizzy meghatározó egyénisége az énekes-basszusgitáros, egyben fő dalszerző Phil Lynott volt – ezen még az a tény sem változtat, hogy ifjúkorában többek között Gary Moore is megfordult a bandában, és mind dalszerzőként, mind gitárosként nyomot hagyott a Thin Lizzy életművében. Az 1949-ben született Lynott édesanyja ír, édesapja afro-guyanai származású volt. Viharos gyermekkora és a családi konfliktusok mind-mind visszaköszönnek dalszövegeiben - Phil igazi költő volt, így a szövegek más szerzeményeivel együtt még verseskötetként is megjelentek.

Az utolsó években Lynott szenvedélyei rabjává vált, és ez vezetett 1986-os halálához - mindössze 36 éves volt. Részben édesanyjának köszönhetően azonban emléke máig nem merül feledésbe: 2005-ben leplezték le életnagyságú bronzszobrát egykori lakhelyén, Dublinban, és életét ma már több regény, film és kiállítás is feldolgozza. Több világhírű zenekar, például a Metallica ('Whiskey int he Jar'), a Smashing Pumpkins ('Dancing int he Moonlight') és a Mastodon ('Emerald') is tiszteletét fejezte ki egy-egy Thin Lizzy dal feldolgozásával.

Phil emléke persze elsősorban zenéjén keresztül él tovább, hiszen bár több mint 30 év telt el az eredeti együttes feloszlása és Phil halála óta, a Thin Lizzy neve még mindig ismerősen cseng a rockzene kedvelői számára. Éppen az emlék megőrzésének vágya vezetett oda, hogy 1996-ban ismét koncertezni kezdett a zenekar.

A felállást a 2000-es évek elejétől Phil egykori zenésztársai (Scott Gorham gitáros, Brian Downey dobos és Darren Wharton billentyűs) valamint Damon Johnson gitáros, Marco Mendoza basszusgitáros (Whitesnake, Ted Nugent) és Ricky Warwick (The Almighty) énekes-gitáros alkotja.

A Thin Lizzy 1969-ben alakult Dublinban. 1984-es feloszlásukig az együttest a basszusgitáros, énekes Phil Lynott vezette, aki egymaga írta szinte az összes Thin Lizzy dalt. Zenéjük számos hatást ötvözött, mint a country, a tradicionális ír népzene és a pszichedelikus rock, de általánosságban a hard rock vagy heavy metal zenekarok közé sorolják őket.

1976-os 'Jailbreak' albumuk Angliában és az Egyesült Államokban is aranylemez lett, az 1978-as 'Live and Dangerous' koncertalbum pedig platina státuszt ért el Angliában. Legismertebb dalaik a 'Whiskey in the Jar', a 'Jailbreak' és a 'The Boys Are Back in Town', melyeket világszerte a mai napig játszanak a rádiók.

A Thin Lizzy 1983-ig készített lemezeket. A zenekar feloszlása után a frontember Phil Lynott egyre inkább a drogok és az alkohol rabja lett. 1985 karácsonyán súlyos veseelégtelenséggel és májgyulladással szállították kórházba. 1986. január 4-én hunyt el 36 évesen.

A zenekar 1983-as utolsó felállása 1996-ban alakult újjá. Phil Lynott helyén Marco Mendoza lett a basszusgitáros; az énekesi feladatokat pedig a korábban csak gitározó John Sykes vette át. A felállás azóta többször változott, de pár év szünetet leszámítva folyamatosan koncerteztek.

Szinte követhetetlen már az újkori Thin Lizzy zenekar felállása, amit nemrég újabb csavarral erősítettek meg. Történt ugyanis, hogy a Richard Fortus azonnali behívót kapott néhány őszi koncertre a Guns N’ Roses csapatába, így nem tudott a Lizzy-vel tartani a 2011-es amerikai Judas turnéra. Helyette Damon Johnson utazott a bandával, aki korábban többek között Alice Cooper csapatát erősítette.

2012-ben Scott Gorham gitáros és Brian Downey dobos úgy döntöttek, nem kívánnak Thin Lizzy néven tovább dolgozni; ezért létrehoztak egy új bandát, Black Star Riders néven. Habár eleinte ez a csapat működött a Thin Lizzy utód-bandájaként, később már csak saját számokból álló albumokat adtak ki. Jelenleg párhuzamosan működik a Thin Lizzy és a Black Star Riders; de az előbbi csak speciális alkalmanként ad koncerteket, bonyolít le kisebb turnékat.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [311. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás