Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [312. rész]


2018-06-06

Egy nagyobb hírnévre érdemes, ámde mégis kultikus brit hard rock bandát elevenítünk ma fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 312. rész

TOBRUK - 'Rock 'N' Roll Casualty'

A Tobruk egy angol rockbanda volt, ami 1981-ben alakult Bedfordshire városában. Az eredeti felállást Stuart "Snake" Neale énekes, Nigel Evans gitáros és Jem Davies billentyűs hozta össze - ők mindannyian a néhai Stranger együttes tagjai voltak. Erejüket Mick Newman gitárossal, Steve "Woody" Woodward basszerral és Alan Vallance dobossal egyesítették. Lévén a zenekar a brit újhullámos heavy metal mozgalom végén tűnt fel a színtéren, zenéjükre a dallamosabb, "csiszolt hangzású" hard rock volt a jellemző.

A bandatagok Birmingham-be költöztek annak érdekében, hogy többen is megismerjék őket. 1982-ben egy demó-felvétel révén futottak be, amit a Friday Rock Show-ban sugároztak először. Debütáló single-dalaik - 'Wild on the Run', 'The Show Must Go On', a Neat Records jóvoltából, 1983-ban. Steve Woodward alapító / fő dalszerző még abban az évben távozott a felállásból, miután lebonyolítottak egy turnét a Diamond Head zenekarral közösen. Az EMI ekkoriban kezdett érdeklődni a banda iránt. A ritmus-szekció lecserélődött: a dobok mögé Eddie Fincher érkezett, az új basszer pedig Mike Brown lett. Vallance átigazolt a Sons of Eden, majd a Proteus zenekarba; Woodward pedig a Three Chord Trick nevű együttesben kezdett el frontemberkedni.

A banda menedzsmentje, a Light And Sound Design többször is kibérelte a Birmingham Odeon csarnokot, és felszerelte azt drága és minőségi fény- / hang-technikával. A bombasztikus teltházas koncerteknek köszönhetően, 1984-ben végre leigazolta őket az EMI (Parlophone). A Tobruk rögtön klub-turnéra indult; aminek keretében újra felléphettek a Diamond Head, valamint a legendás UFO zenekar előtt.

A csapat Philadelphiába utazott, hogy a Warehouse Stúdióban felvegye debütáló albumát, amit szintén 'Wild on the Run'-nak neveztek el. A Lita Ford és Bon Jovi oldaláról ismert producer, Lance Quinn segédkezett a lemez megvalósításában. Az album végül 1985 májusában jelenhetett meg. A promóció keretében az UFO, a Tokyo Blade és a Manowar társaságában turnézott a csapat.

Az 1985-ös, 'Falling' című single-daluk nemzetközi szinten is felkerült a rádiók lejátszási listájára. A bakelit-kislemez egy kupont is tartalmazott, mellyel egy tandem-ugrást lehetett nyerni. A győztes, a 23 éves John Michael Dunn a Tobruk tagjaival közösen a Tobruk tagjaival közösen ugorhatott ki egy repülőből, a Buckinghamshire-i Bovingdon Green Airfield-en. Dunn később John Richards-ként vált híressé, mint egy neves brit rádió-DJ.

Sajnos a Tobruk-nak nem sikerült komolyabban betörnie a brit zenei piacra, mivel ahhoz képest az ő dalaik "túl amerikiaiasan" szóltak. A lemezeladási mutatók elkeserítették a tagokat; ezért 1987-ben szerződést bontottak a Parlophone-nal. Ugyanebben az évben azonban még tettek egy próbát: kiadták második, 'Pleasure + Pain' című albumukat, az FM Revolver Records révén.

Ekkorra már szinte teljesen széthullott a csapat - Snake és Fincher is átigazolt az Idol Rich-be. Ettől függetlenül a maradék Tobruk-tagok nem adták fel: a The Alliance ex-énekesével - aki nem más, mint Tony Martin - felvettek néhány demó-dalt. Ebből azonban sajnos semmi komoly nem lett, mivel Martin-t egyenesen a Black Sabbath-ba hívták énekelni. Nigel ezután inkább a sikeresebb Shy együttessel turnézott.

Snake a szintén híres The Wildhearts tagja is volt (habár velük csak néhány közös demót rögzített). Mike Brown később egy rövid életű bandában (Why The Rabbit) vett részt Alan Kelly dobos (ex-Shy) társaságában; míg Jem Davis és Fincher Midnight Blue néven alapítottak új zenekart, az egyszeri Malmsteen / Rainbow énekes Doogie White-tal közösen. Ez a banda 1994-ben felvett és kiadott egy albumot, 'Take the Money and Run' címen. Davis mindemellett az UFO a Praying Mantis és az FM turné-felállásában is megfordult. A Tobruk többé már nem állt össze.

A Phoenix Music kiadó 2001-ben piacra dobtak a Tobruk diszkográfiáját - a két lemezt bónuszokkal és ritkaságokkal kiegészítvén, 'Recaptured' címmel ellátván. A Rip Tide Records ugyanebben az évben jelentette meg újra a 'Wild on the Run' CD-s újrakiadását.

A Tobruk eredeti énekese, Snake Stuart Neale - akit inkább a The Wildhearts tagjaként ismert a közönség - 2006. december 20-án hunyt el, szívelégtelenség következtében.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [312. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás