Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [313. rész]


2018-06-10

Egy legendás gitáros emlékére szól a mai dal.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 313. rész

RALPH SANTOLLA - 'What Might Have Been'

Ralph Santolla (1969. december 8. – 2018. június 6.) egy olasz-amerikai származású gitáros volt. Karrierje során több sikeres metalzenekarban is megfordult - tagja volt a Deicide-nek, az Eyewitness-nek, a Death-nek, a Millenium-nak, az Iced Earth-nek és Sebastian Bach szólóbandájának is. 2007-ben ő választotta az Obituary Allen West utódjának.

Santolla mindig is büszkén hirdette olasz származását - az általa használt Jackson és Ibanez gitárokra is olasz zászlót festetett. Főként a Jackson Guitars szponzorálta őt, de többek között az ESP és a Dean Guitars cégekkel is volt szerződése. Világszerte kivételes tehetségéről és shred stílusú gitár-játékáról ismerték őt.

Santolla 1966. december 8-án született. Hét évesen kezdett el gitározni, a KISS és a Deep Purple hatására. Első saját zenekara a Millenium volt, amivel négy stúdióalbumot adott ki, de ezt megelőzően - a kilencvenes évek elején - a legendássá vált Death együttes tagjaként vált ismertté.

Gyerekkora óta gyakorolta római katolikus vallást, amit nem fogadtak túlzott örömmel a sátánizmusáról ismert Deicide zenekar rajongói. Sokan meg is lepődtek, hogy a banda frontembere, Glen Benton egyáltalán "beengedte" őt a csapatba. Ralph ekkoriban így nyilatkozott: "Senki kedvéért nem fogom tettetni, hogy én valami sötét, gonosz személy vagyok, csak azért, mert az emberek ezzel azonosítják a metalzenét". Ennek ellenére sosem volt Santolla és Benton között viszály.

2007-ben lépett ki a Deicide-ból. Habár sokan azt gondolták, hogy vallási viták állnak távozása mögött, Santolla "üzleti ügyekre" hivatkozva hagyta ott a zenekart, mondván "szeretne lehető legtávolabb kerülni az Earache Records-tól", vagyis a Deicide akkori kiadójától. 2010-ben visszatért Benton-ékhoz, de egy évvel később ismét kilépett a bandából.

Szintén 2007-ben kérték fel őt az Obituary tagjai, hogy segítsen be az 'Xecutioner's Return' album és az azt követő EP, a 'Left to Die' munkálataiba. Ennek a bandának egészen 2011-ig tagja volt. Helyét később Kenny Andrews vette át.

2011 és 2012 között a görög Memorain együttes tagja volt, majd egy turné erejéig az izraeli Melechesh-ben játszott. 2013-tól 2014-ig a veterán new yorki thrash banda, a Toxik felállását erősítette. A Millenium-nak haláláig hivatalos tagja volt; épp úgy ahogy a Serpent Seduced Eve zenekarnak is. Vendégként olyan előadók egyes albumain / dalaiban gitározott, mint az Iced Earth, a Holy Moses, a John Oliva's Pain, Jorn, az Inferi, a Cannabis Corpse, a Crimson Moon és a Pathology. Legutóbb egy Devil's Highway nevezetű all-star metal-bandában tűnt fel - ezt Kyle Thomas (Trouble) énekes hozta létre, Santolla, valamint Steve DiGiorgio (Testament, Sadus), Matt Brunson (Crowbar, Kingdom Of Sorrow) és Tony Laureano (Dimmu Borgir, Nile) közreműködésében. Habár a Devil's Highway nem adott ki lemezt, a Santollával közösen írt és rögzített stúdió-dalok, a gitáros emlékére fognak megjelenni a jövőben.

Zenekari tevékenységei mellett Santolla gitár-oktatóként is aktív volt: Tampa környékén adott órákat tanítványainak, akik közt olyan, később ismertté vált tehetségek szerepeltek, mint Mike Davis (Nocturnus) és John Li (Order Of Ennead).

Santolla az elmúlt években második instrumentális szólóalbumán dolgozott. Első önálló lemeze 2007 májusában jelent meg, 'Shaolin Monks in the Temple of Metal' címmel. Ennek folytatása a 'Requiem for Hope' kapta volna...

Ralph Santolla 2018. május 31-én szívrohamot kapott; ezt követően pedig egy héten keresztül kómában feküdt a floridai St. Joseph Kórházban. Június 6-án az orvosok úgy döntöttek, lekapcsolják a gépről, mivel minimálisra csökkentek Ralph felépülési esélyei. A legendás zenész 51 éves volt. Halálát édesanyja, Sue Santolla-Rocha közölte a nyilvánossággal.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [313. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás