Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG
Új helyre költöztünk! Új címünk: Újházi Ede utca eleje (Kossuth utca felől).

Hírek

KISS-mintájú koporsóban temetik el Vinnie Paul-t


2018-06-27

A Pantera legendás dobosa június 22-én, péntek este váratlanul elhunyt. A veterán zenész álmában halt meg, 54 éves korában.

"Vincent Paul Abbott, azaz Vinnie Paul életét vesztette. Paul munkásságát elsősorban a Panterához és a Hellyeah zenekarhoz köthetjük. Egyelőre nem közlünk további infókat az ügy kapcsán. Paul családja arra kér mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a hozzátartozók magánszféráját" - adta hírül néhány napja a Pantera, hivatalos Facebook-oldalán.

Vinnie Paul 1964. március 11-én született; tehát halálának idejében 54 éves volt. A halál okait egyelőre pontosan nem tudni, de a Las Vegas Review-Journal tudomása szerint "súlyos szívroham" áldozata" lett. Annyi biztos, hogy a zenész las vegasi otthonában hunyt el péntek este, álmában (a helyszínelők mindenféle idegenkezűséget kizártak). A szomorú hírről elsőként a Billboard számolt be; később erősítették meg Vinnie halálának tényét a Pantera Facebook-oldalán.

A halál okát a boncolás fogja kideríteni. Ezt követően a holttestet a texasi Arlingtonba szállítják, hogy Vinnie-t édesanyja és testvére mellett helyezzék végső nyugalomra (a temetés június 30-án, szombaton lesz esedékes).

Mint kiderült, Vinnie-t - hasonlóan testvéréhez - egy KISS-mintájú koporsóban temetik el. A TMZ riportja szerint a KISS két vezéregyénisége, Gene Simmons és Paul Stanley saját cége által gyártott, licenszelt KISS-koporsót Vinnie családja kapta ajándékba a két rock-legendától. Nem mellesleg Vinnie néhány védjegyének számító felszerelése (kalap, cipő, ing, stb.) is belekerül a koporsóba. (A brit Metal Hammer magazin előszedett egy korábbi interjút, amiben Vinnie azt kéri, hogy a temetésén a Guns N' Roses klasszikus, 'Appetite for Destruction' című albumát játsszák, lévén ez volt az egyik "mindenkori kedvence".)

Vinnie-t elsősorban a Pantera dobosaként ismerhette a közönség, de munkássága során megfordult a Damageplan és a Rebel Meets Rebel zenekarokban is. Utolsó bandája a Hellyeah volt.

A texasi Abilane városából származó Paul 1981-ben alapította a Panterát testvérével, Dimebag Darrell-lel közösen (édesapjuk, Jerry Abbott egyismert country / western dalszerző / producer volt). A banda az elkövetkezendő 10-15 év alatt a metal műfaj egyik legbefoyásosabb zenekarává nőtte ki magát. Darrell riffjei, Phil Anselmo erőteljes énekhangja és Paul egyedi ritmusai összesen négy Grammy-jelölésig vezették a Panterát, mielőtt 2003-ban fel nem oszlott a csapat. A Pantera kilenc albummal szerepelt a Billboard top 200-ban - köztük az 1994-es 'Far Beyond Driven', ami egyenesen aranyérmes lett a listán.

A Pantera feloszlása után Paul és Darrell megalapította a Damageplan zenekart, melynek egyik koncertjén - az Ohio-i Columbus-ban - egy elmebeteg lelőtte a színpadon játszó Dimebag-et. Ezt követően ez a banda is feloszlott.

Vincent Paul Abbott 18 hónappal testvére halála után megalapította a Hellyeah nevű szupergroupot - utolsó éveit itt töltötte, Chad Gray énekes és Greg Tribbett gitáros (azaz a Mudvayne két tagja), valamint Tom Maxwell (Nothingface) gitáros és Bob Zilla basszer társaságában. A csapat legutóbb 2016-ban adott ki albumot ('Unden!able'), de az idei évre is voltak turné-tervek (Bud Light River City Rockfest, Louder Than Life, Monster Energy’s Aftershock, stb.). Egyelőre nem tudni, mi lesz a Hellyeah sorsa, de az biztos, hogy Vinnie halála előtt még feldobolta a következő, hatodik Hellyeah albumot, a las vegasi Hideout Stúdióban.

Paul sajátos zenei stílusával összefüggésben voltak texasi, úgynevezett "Lone Star" gyökerei. Ennek kapcsán a dobos korábban így nyilatkozott az OnlineDrummer.com magazinnak: "Ez az egész texasi dolog mindenképpen nagy hatással volt rám; lévén ZZ Top-on és Stevie Ray Vaughan zenéjén nőttem fel. Ugyanakkor már a születésemtől fogva nagy metal-fan vagyok. Led Zeppelin, Black Sabbath, Kiss, Van Halen - ezek a kedvenc bandáim, mert fantasztikus groove-okat rejtenek dalaik".

Paul halálhíre hallatán részvétet nyilvánítottak a Kiss, a Styx, a Poison, a Black Sabbath, a Megadeth, az Anthrax, a Van Halen, a Foo Fighters, a Machine Head, az Avenged Sevenfold, a Lamb Of God, a Testament, a BulletBoys, a Guns N' Roses és a Papa Roach egyes tagjai, valamint Sebastian Bach, Chris Jericho, Zakk Wylde, Dave Navarro, John Corabi, Lars Ulrich, és Mike Orlando és a dobos egyik példaképe, King Diamond is.

A Hellyeah gitárosa, Tom Maxwell - aki 2006 óta zenélt együtt Paul-lal - a következőket osztotta meg a banda Facebook-oldalán: "Összetört a szívem, és totális sokk alatt vagyok. Nehéz most bármit is írni, de annyit mindenképpen el kell mondanunk, hogy köszönjük nektek a kedves szavakat és a támogatást ebben a tragikus időben. Egyelőre mi sem tudunk annál több infóval szolgálni nektek, mint hogy Vinnie most már együtt lehet Dime-mal, egy jobb helyen. Bánat, sokk, zavarodottság, düh, kétségbeesés - ezek érezzük mindannyian. Öleljétek meg a szeretteiteket, és soha ne engedjétek el őket. Köszönet még egyszer mindenkinek. Vinnie rettentően fog hiányozni, de a zenéje örökké él. Hallgassátok jó hangosan, és üvöltsetek a menny felé, hátha meghall titeket".

Vinnie egykori bandatársa, a néhai Pantera énekese, Philip Anselmo egy égő gyertya képét osztotta meg Instagram-oldalán (bármiféle megjegyzés nélkül). Vinnie és Anselmo hosszú évek óta nem beszéltek egymással (viszonyuk akkor mérgesedett el, amikor Vinnie megvádolta Anselmo-t, mint testvére, Dimebag Darrell halálának közvetlen okozója; mondván az énekes néhány héttel a tragédia előtt "erre utaló megjegyzéseket tett" a gitárosra).

 

Philip H Anselmo (@philiphanselmo) által megosztott bejegyzés,

Chelsey Yeager - aki Vinnie barátnője volt az elmúlt öt évben, és akivel együtt élt las vegasi otthonában - az alábbi fotót és megjegyzést osztotta meg az Instagramon:

A Hellyeah énekese, Chad Gray is megemlékezett néhai bandatársáról: "Először is ki kell fejeznem sajnálatomat e veszteség okán. Ez a tragédia engem is épp olyan mértékben emésztett fel, mint titeket. Biztosan tisztában vagytok azzal, milyen borzasztóan nehéz időszak ez most számomra. Konkrétan el sem hiszem, hogy ez igaz...
Ezúton szeretném közölni a banda teljes stábjával, rajongótáborával: szeretlek titeket, srácok. Nélkületek nem jutottunk volna idáig. Egyúttal szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a világon, a kedves szavakért, áldásokért és imákért, részvét-nyilvánításért. Mindannyiótokat szeretünk! A barátaimnak pedig - mind a zeneiparon belül és kívül - annyit mondanék: köszi, hogy felkerestetek engem. Nagyon sokat jelent ez nekem - ki sem tudom fejezni, mennyire. Nem tudom, mit tennék most nélkületek... Szóval nagyon köszi! Köszi, köszi és köszi! Általatok most újabb szintre emelkedett a heavy metal-família összetartása.
Nem titok, hogy jelenleg élem életem legnehezebb időszakát. Sosem voltam még ennyire zavarodott, szomorú és menthetetlen helyzetben. Annyira fáj a veszteség, hogy totálisan letaglózva érzem magam. Viszont igyekszek kitartani, de a fejemben és a szívemben egy borzasztóan nagy érzelmi zűrzavar keletkezett. Jelenleg minden maradék erőmmel azon vagyok, a jó és szép dolgokra fókuszáljak. Mert tudom, hogy Vinnie is ezt akarná. Ezek a szép dolgok pedig, a közös emlékek. Vinnie nevetése, fertőző kacajai, és általában az egész személyisége, ami üdítően hatott mindannyiónkra.
Vinnie és testvére, Dimebag azért élt, hogy másokat megnevettessen. Ez az, amit én a legjobban hiányolni fogok. És szeretnék mindezért köszönetet mondani neked, Vinnie Paul! Köszönöm, hogy megmentetted az életem; köszönet a zenédért, a nagylelkűségedért; valamint azért, hogy befogadtál az életedbe, és közösen alkothattunk olyan zenét, ami megérintette az embereket. Köszönöm, hogy büszkévé tettél engem, mint a Hellyeah tagja; és köszönet azért, hogy testvérként tekintettél rám, barátként kezeltél. Ha visszagondolok jelenlétedre, mindig jammelés közben látlak téged. Nem is kérdés: örökké itt fogsz élni a szívemben. Márpedig én soha nem engedlek ki onnan!!! Mindig is szeretni foglak téged - amíg világ a világ, én magammal hordozom Dime és a Te örökséged
Nyugodj békében, Vincent Paul Abbott. Tudom, hogy most már ott vagy fent, Dimebag-gel együtt, és mosolyodtok ránk. Ebben az érzelmi sötétségben is ez az egyetlen, ami engem is mosolyra késztet. SZERETLEK! Örök barátod, - Chadnesss
".

Vinnie életéről és munkásságáról világszerte több koncerten is megemlékeztek. A Volbeat zenekar például a belga Graspop Metal Meeting-en adták elő a 'Goodbye Forever' című számot, miközben Vinnie képét vetítették ki a háttérben (erről itt látható néhány fotó és videó).

 

Volbeat (@volbeat) által megosztott bejegyzés,

A legendás Poison együttes a New Jersey-beli Holmdelben adott koncertet. A teljes performanszot Paul emlékének szentelték.

Az Alice Cooper-banda gitárosnője, Nita Strauss és a Grim Reaper gitárosa, Nick Bowcott egy jam-koncert keretében lépett fel, az Indiana-beli Fort Wayne-ben (Sweetwater Gearfest). A jam-banda Paul emlékére adta elő a Pantera 'Walk' című klasszikusát:

A legendás John Bonham fia, Jason Bonham június 23-án, szombaton adott koncertet, a New Jersey-beli Camden-ben. A Jason Bonham's Led Zeppelin Evening elnevezésű műsor során elhangzott a klasszikus 'Stairway To Heaven' dal, amit Jason Vinnie Paul emlékének ajánlott:

Az Alice In Chains Franciaországban, a Hellfest-en állt színpadra. Itt elhangzott a 'Nutshell' című szám, amit Vinnie Paul emlékének ajánlottak:

Sebastian Bach (ex-Skid Row) a Pantera klasszikus 'Cemetery Gates' dalát dolgozta fel június 24-én, egy kanadai koncerten (Winnipeg, Manitoba):

A Megadeth 'My Last Words' című számát ajánlotta Vinnie emlékének (június 24-én, a Hellfest-en:

Mint most kiderült, Paul életét és munkásságát július elsején ünneplik meg, egy hivatalos rendezvény keretében, a dallasi Bomb Factory-ben. Az A Public Celebration Of Life elnevezésű megmozduláson neves zenészek / zenésztársak emlékeznek meg a néhai dob-legendáról. Minderről bővebb infókat itt lehet olvasni.

.


KISS-mintájú koporsóban temetik el Vinnie Paul-t
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás