Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [319. rész]


2018-07-01

Így szól a professzionális szinten űzött death metal!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 319. rész

ATHEIST - 'Room With A View'

Az Atheist egy amerikai death metal együttes, ami az 1980-as évek végén, és 1990-es évek elején volt igazán aktív. Három lemezük jelent meg, melyeken akkoriban szokatlan módon ötvözték a death metalt más stílusokkal, mint a progresszív metal, jazz, és latin zenei hatások. 1994-ben feloszlottak, de 2006 óta újra koncerteznek; 2010-ben pedig kiadták visszatérő albumukat.

Az Atheist a Death és a Cynic mellett a harmadik legnagyobb kaliforniai progresszív death metal zenekar. 1984-ben indultak, még szimplán thrash metal zenekarként. Később sokat fejlődtek és durvult zenéjük is; de ugyanakkor dalaik egyre komplexebbé váltak.

A zenekar Floridában alakult 1984-ben. Kezdetben Oblivion, majd R.A.V.A.G.E. néven dolgoztak. 1987-ben szerepeltek a 'Raging Death' válogatáson, olyan zenekarok társaságában, mint a Sadus és az Xecutioner (a későbbi Obituary). Ezután lett a banda neve Atheist.

Debütáló albumuk 1989-ben jelent meg, 'Piece of Time' címmel. A lemez kedvező fogadtatásban részesült az underground színtéren. A következő albumon ('Unquestionable Presence') még inkább előtérbe kerültek a komplex dalszerkezetek, a jazz hatások, a formabontó zenei megoldások.

Bár minden tag a hangszere mesterének számít, leginkább Roger Patterson basszusgitáros tudására figyeltek fel a legtöbben. Technikás, komplex játéka nagyban hozzájárult az Atheist egyedi hangzásvilágához, valamint a jazz elemek is tőle eredeztethetőek.

A második nagylemez kiadása után a Candlemass társaságában indultak turnézni. A turné során azonban a zenekar közúti balesetet szenvedett, melynek során Patterson életét vesztette. A zenekar teljesen összetört, de Patterson ikertestvérének javaslatára folytatták tovább.

A következő, 'Elements' című albumon már Tony Choy kezelte a basszusgitárt. A korong elődjéhez hasonlóan egyedi death metal muzsikát tartalmazott, de rajta még több jazz és latin zenei elem hallható.

A zenekar úgy gondolta, hogy soha nem kapták meg a kellő elismerést, ezért 1994-ben feloszlottak. Kelly Schefer frontember a Neurotica élén folytatta tovább, de a Big Machine keretei között az AC/DC-s Brian Johnsonnal is együtt dolgozott. Az énekes elment az éppen alakuló Velvet Revolver meghallgatására is, de ezt a munkát végül Scott Weiland kapta. 2003-ban a Drowning Pool-nál is bepróbálkozott, de ez sem jött össze neki; viszont vendégként olyan bandák albumain vokálozott, mint a Benediction, a Monstrosity és a román Illuminati. 2011 óta saját rockbandája van (Stones Of Madness); emellett pedig színészi munkákat is vállal.

2005-ben mindhárom Atheist lemez újra a boltok polcaira került, a Relapse Records jóvoltából. 2006-ban újjáalakult a zenekar; mégpedig új tagokkal, hogy részt vegyenek a nagyobb metal-fesztiválokon. Emellett saját koncertekre is akadt példa, valamint 2010-re felvettek egy új stúdiólemezt is.

A visszatérő album, a 'Jupiter' 2010 novemberében jelent meg, a Season Of Mist kiadó gondozásában.

Habár az utóbbi években kevésbé volt aktív az Atheist; 2017-ben - a Season Of Mist munkatársaival közösen - összeállítottak egy válogatás-albumot. A 22 számos 'Best Of' lemez tavaly áprilisban látott napvilágot.

2018 márciusában a kiadó egy komplett box-szettben dobta újra piacra a banda négy stúdióalbumát; egyúttal pedig bejelentették, hogy tervben van az ötödik korong.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [319. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás