Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [321. rész]


2018-07-08

It's NYHC time!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 321. rész

MADBALL - 'Pride (Times Are Changing)'

A Madball egy new yorki székhelyű hardcore zenekar, ami az 1980-as évek végén alakult, az Agnostic Front mellék-projektjeként. Jelenlegi tagjai: Freddy Cricien, Matt Henderson, Jorge Guerra és Mike Justian. A zenekar a New York Hardcore mozgalom részeként alakult meg. Eredetileg az Agnostic Front énekese, Roger Miret is szerepelt a Madball-ban, ami eddigi fennállása alatt 9 nagylemezt jelentetett meg. Egészen a mai napig működnek, habár az évek során egyszer már feloszlottak. Először 1988-tól 2001-ig működtek, majd 2002-től napjainkig.

A new yorki származású Madball zenekar 1988-ban alakult. A banda basszerosa eredetileg az Agnostic Front énekese, Roger Miret volt. Gitáron Vinnie Stigma, dobokon pedig Will Shepler szerepel. Az énekesi posztot később átvette Roger öccse, Freddy Cricien. A Madball első néhány koncerje a fel nem használt Agnostic Front dalokból tevődött össze.

A banda első kiadványa a 'Ball of Destruction' EP volt 1989-ben. A New York körüli helyi fellépések után évekkel egy második gitáros, Matt Henderson is csatlakozott a zenekarhoz. Ekkorra már felvették és kiadták a 'Droppin' Many Suckers' EP-t a Wreckage Records-nál. Egy évvel később lépett ki Roger Miret kilépett a bandából; helyére pedig a bassz-gitáros Hoya RocFreddy Cricien egy jóbarátja — került, aki épp egy új zenekart keresett, mivel addigi együttese, a Dmzie feloszlott.

Az együttes új megtestesülése a Roadrunner Records-szal írt alá szerződést 1994-ben, és egy pár teljes hosszúságú lemezt jelentettek meg: a 'Set It Off'-ot 1994-ben, a 'Demonstrating My Style'-t pedig 1996-ban. Folyamatosan turnéztak, és jelentős rajongótábort szereztek szülővárosukon kívül is.

1995-ben a zenekar részt vett a N.Y.H.C. dokumentumfilmben. Freddy-vel terjedelmes interjút készítettek, valamint felvettek egy koncertet is (1995. július 29-én) a már megszűnt Coney Island High klubban. Freddy bátyja, Roger több hátcsigolyáját is eltörte a fellépés alatt, melynek következtében az év nagy részét izomösszehúzó szalagban kellett töltenie.

Cricien, Henderson, Hoya és az új dobos, John Lafata szereplésével az együttes ezután felvette a 'Look My Way'-t, amely 1998 elején jelent meg. Ezt a 'Hold It Down' követte két évvel később. A zenekar 2001 elejétől 2002 végéig egy rövid időre feloszlott. Freddy Cricien, Hoya Roc, Mitts (ex-Skarhead) és Rigg Ross (ex-Hatebreed) felállása 2002 végén kezdett turnézni és felvételeket készíteni. Ettől kezdve a Madball munkái a következők voltak: a 'Best of Madball' 2003-ban, a 'N.Y.H.C.' EP 2004-ben, a 'Legacy' 2005-ben és az 'Infiltrate The System' 2007-ben. 2009-ben Rigg Ross kilépett, hogy csatlakozzon a Skarhead-hez; helyére pedig az egykori Throwdown-tag, Ben Dussault került.

Olyan zenekarok mellett, mint az Agnostic Front, a Vietnom, a Bulldoze, a Resistance és a H2O, a Madball beleszámít New York DMS (Doc Martens Skinheads) csapatába. Az énekes Cricien és a basszust játszó Hoya továbbá a Hazen Street zenekar tagjai is, a H2O és a Cro-Mags egyes tagjai mellett.

2010-ben a Ferret Records tulajdonosainak a kiadótól való távozása után a Madball követte őket új, és átigazoltak a Good Fight Music-hoz. 2010 februárjában a Madball szerződést kötött a Nuclear Blast-tal, újabb stúdióalbumuk, az 'Empire' európai megjelentetésére. E lemez producere a veterán Erik Rutan (Hate Eternal) volt. Jay Weinberg, aki az E Street Band dobosának, Max Weinberg-nek a fia, csatlakozott a Madball-hoz, a szóban forgó album és egy turné erejéig.

A Madball ezután személyes konfliktusokra hivatkozva elutasította Weinberg-et, 2010 szeptemberében. Weinberg azt mondta, hogy ő ekkorra már elhagyta a csapatot életmódbeli kérdések miatt. Ezután a banda a Born From Pain dobosával, Igor Wouters-szal turnézott.

2014 júniusában a banda kiadta nyolcadik nagylemezét, ami a 'Hardcore Lives' címet kapta. A producer ezúttal Ken Susi volt; a keverést pedig a híres Chris "Zeuss" Harris végezte el.

Brian "Mitts" Daniels gitáros 2017 októberében - 16 év után - kilépett a csapatból. Helyére nem kerestek senkit; így a Madball jelenleg hivatalosan három taggal működik. Ettől függetlenül a következő album, a 'For the Cause' stúdiós munkálataihoz a korábbi pengetős, Matt Henderson segítségét kérték.

A 'For the Cause' 2018. június 15-én jelent meg, a Nuclear Blast jóvoltából. Az új album keverését és maszterizálását a neves Tue Madsen végezte el, a dániai Antfarm Stúdióban. A társ-producer Tim Armstrong (Rancid) volt, aki egyébként az egyik új dalban vendégként is feltűnik, a legendás rapper / színész / frontember, Ice-T (Body Count) mellett.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [321. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás