Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [327. rész]


2018-07-29

Íme egy remekmű a nemzetközi "pogány-metal" színtérről!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 327. rész

SKYFORGER - 'Migla Migla, Rasa Rasa'

A Skyforger egy lett folk / black metal zenekar, amit jelenleg négy tag alkot: Peteris Kvetkovskis, Edgars Grabovskis, Alvis Bernans és Arturs Jurjans. Rajtuk kívül még többen megfordultak a zenekarban - mindannyian a helyi folk metal-színtér neves alakjai.

1995-ben alakult a csapat Rigában, Lettország fővárosában. A banda egy valószínűleg rövid életű doom metal zenekar, a Grindmaster Dead maradványaiból alakult meg. 1997-ben megjelentetett demó-lemezükön még színtiszta black metal stílusban játszottak, de az évek alatt áttértek a folk metalra. Ezt a demó-lemezt 2005-ben újból kiadták, feljavított (remastered) verzióban. Fő témáik a pogány istenek, a háború, a lett történelem, a mitológia és a történelmi harcok. Ezek mellett hagyományos lett népdalokat is játszanak. Jelentős szerepe van a népi hangszereknek a dalaikban, például fuvola, duda, pánsíp. Az egyik nagylemezükön thrash metalos elemek is megjelentek. Fennállásuk alatt 6 stúdióalbumot dobtak piacra. Magyarországon 2005. szeptember 22-én mutatkoztak be, az Adultery, a Trollech és a Turulvér társaságában.

A Skyforger debütáló albuma 1998-ban jelent meg, 'Kauja pie Saules' címmel. Két évvel később megjelent a 'Latviešu strēlnieki', amit már a német Folter Records gondozott. A harmadik, egyben a legnépszerűbb albumuk, a 'Pērkoņkalve' 2003 júniusában látott napvilágot. A sikereken felbuzdulva ugyanebben az évben még egy albumot piacra dobtak, 'Zobena dziesma' címmel. Ezt követte a 2005-ös, 'Semigalls' Warchant' című válogatás, amit 1997-es bemutatkozó demó-lemezükről neveztek el. Az újabb stúdiólemezre 2010 májusáig kellett várni: a 'Kurbads' című albumot már a neves Metal Blade Records gondozta. Legutóbbi nagylemezük, a 'Senprūsija' 2015. április 6-án látott napvilágot, immáron a saját alapítású Thunderforge Records jóvoltából. Ugyanezen a címen megjelent egy dupla lemezes DVD-jük is, aminek hang- és képanyagát a 'Senprūsija' lemezbemutató koncertjén rögzítették Rigában. Ez utóbbi megjelenését a lett kultúr-minisztérium finanszírozta.

A Skyforger mindvégig egy intenzíven turnézó bandának számít. Hivatalos honlapjuk szerint egészen 2019 tavaszáig vannak lefixálva koncertjeik.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [327. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás