Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [329. rész]


2018-08-05

Kísérletek embriókkal és különféle zenei stílusokkal...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 329. rész

DOG FASHION DISCO - 'Siddhis'

A Dog Fashion Disco egy amerikai metalbanda, ami 1995-ben alakult, a marylandi Rockville-ben. Első körben 2007-ig működött a csapat, de 2013 októberében újjáalakultak.

A Dog Fashion Disco konkrét zenei stílusát nehéz lenne meghatározni. Dalaikban olyan műfajok vegyülnek, mint a '60-as évekbeli psych-rock, a jazz, a piano-music, a heavy metal, az úgynevezett "circus-music" és egyéb avant-gárd stílusok. Ettől függetlenül a Dog Fashion Disco-t a legtöbben szimplán metalbandának - pontosabban avant-gárd metal, vagy alt-metal - zenekarnak nevezik. Dalszövegeik többnyire szatírikusak, okkult és ezoterikus témájúak. Mindezen tényezők okán olyan előadókhoz hasonlítják őket, mint a műfaj egyik pionírja, a Mr. Bungle; de a Faith No More-t, a Clutch-ot, a Tool-t, a System Of A Down-t és Frank Zappát is hatásaikként lehet emlegetni.

A Dog Fashion Disco-t 1995-ebn alapította három iskolatárs, Todd Smith, Greg Combs és John Ensminger. Eredetileg Hug The Retard volt a banda neve, de ezt rövid időn belül megváltoztatták Dog Fashion Disco-ra (mivel az előbbi sokak számára túl sértő volt). Első két lemezüket saját maguk finanszírozták, ezért ezek meglehetősen gyenge minőségű produkciók voltak. Debütáló albumuk, az 'Erotic Massage' konkrétan hitelből készült: a fiatal John Ensminger (dobos) édesapja belegyezésével vehetett fel kölcsönt, aminek visszafizetésével közel egy évig bajlódtak. Végül 1997-ben jelenhetett meg ez a lemez; egy évvel később pedig az 'Experiments in Alchemy'. Utóbbi - stílusát tekintve - keményebb, metalosabb volt, az első lemez balladisztikusabb hangvételéhez képest. A DFD-t  '98-ban leigazolta az Outerloop Records kiadó, akik még ugyanebben az évben piacra dobták a banda harmadik albumát, a 'The Embryo's in Bloom'-ot. Lévén most már kiadói támogatás állt a csapat mögött, a harmadik nagylemez minőségileg nagyságrendekkel professzionálisabb volt elődjeinél. Ekkor karolta fel őket egy marlandi menedzser, Derek J. Brewer (Outerloop Management). 1998 végén Jeff Siegel csatlakozott a felálláshoz, mint az új billentyűs. Ez volt a zenekar legszilárdabb felállása: ilyen formában több mint 4 évig maradtak együtt.

2000-ben a DFD még híresebbé vált, miután felléptek az USA Network csatorna FarmClub. műsorában. Felfigyelvén növekvő népszerűségükre, leigazolta őket a Spitfire Records. Ennél a kiadónál jelent meg 2001-ben az 'Anarchists of Good Taste' album, ami - köszönhetően a professzionális cégnek - minden eddiginél szélesebb tömegekhez eljutott. Az album egyik dalát a System Of A Down frontember Serj Tankian közreműködésében vették fel (a 'Mushroom Cult' című számot sokan tévesen a System Of A Down neve mellett jegyzik, pedig csak Serj Tankian az egyetlen S.O.A.D.-tag, aki szerepel benne). Nem mellesleg ekkoriban készült el a banda első videoklipje (a 'Leper Friend' című számhoz), és ekkoriben bonyolították le első nagy-britanniai turnéjukat. 2002-ben turnéztak többek közt a Mindless Self Indulgence és a Tub Ring zenekarokkal is.

2003-ban kiadtak egy újabb albumot, 'Committed to a Bright Future' (Spitfire Records) címen, majd pedig előzenekarként vettek részt az olasz Lacuna Coil első észak-amerikai turnéján. Habár ez az album az 'Anarchists...'-szal azonos felállással készült, mind Greg Combs gitáros, mind pedig John Ensminger dobos kilépett a csapatból a megjelenést megelőzően. Utóbbi helyére Mike "Ollie" Oliver-t vették be; előbbi posztját pedig Jason Stevens töltötte be átmenetileg. A Committed turnét követően Stephen Mears is kilépett a bandából, hogy csatlakozzon a haditengerészethez. Mears-t Brian White váltotta; Stevens helyére pedig Jasan Stepp érkezett. Ez a felállás vette fel a 'Day of the Dead' EP-t, és egy koncertlemezt, 'The City Is Alive Tonight' címen (ezek 2004-ben és 2005-ben jelentek meg).

Egy rövidebb, néhány hónapos pihenő után, 2005-ben távozott a csapatból Oliver; ugyanakkor lejárt a DFD Artemis-szel kötött szerződése. Új kiadójuk a Rotten Records lett. 2006. április 4-én megjelent hatodik stúdióalbumuk, az 'Adultery', ami az eredeti dobos, John Ensminger visszatérését fémjelezte. A lemezbemutató koncertet két nappal később rendezték meg, a clevelandi Peabody's klubban; nyáron pedig turnéra indultak, a Tub Ring zenekarral közösen. Siegel helyét átmenetileg Tim Swanson vette át (a turné erejéig). Azév decemberében Todd Smith énekes a Dog Fashion Disco hivatalos MySpace-oldalán jelentette be, hogy feloszlik a banda. Utolsó koncertjüket a Baltimore-beli Sonar Lounge-ban rendezték meg, 2007. január 13-án, teltház előtt, ahova Európából is érkeztek rajongók. Egy 25 számból álló szettet adtak elő - utolsónak (mint korábban mindig) a közönség-kedvenc 'Albino Rhino' számot játszották (az 1998-es 'Experiments in Alchemy' albumról). A búcsúkoncertre ellátogatott két egykori tag, Sennan Quigley és Mike "Ollie" Oliver, hogy ezzel is támogassák ex-bandatársaikat. A koncert felvétele 2008 októberében DVDn jelent meg: a 'DFDVD II' című korongot a Rotten Records adta ki.

A banda tagjai már a feloszlást megelőzően, 2007 áprilisában megalapítottak egy új projektet, Polkadot Cadaver néven. Stílusát tekintve ez a banda hasonló volt a Dog Fashion Disco-hoz. Felállását Todd Smith, Jasan Stepp és John Ensminger alkotta. Az új együttes első albuma 'Purgatory Dance Party' címmel jelent meg 2007 novemberében. Ezt további két stúdiólemez - a 2011-es 'Sex Offender' és a 2013-as 'Last Call in Jonestown' követte.

A DFD egyes tagjai egyéb projektekben is részt vettek. 2008 végén Todd Smith és Jasan Stepp a Nothingface és a Hellyeah néhány tagjával közösen megalapította a Knives Out! zenekart (aminek 2012 februárjában jelent meg 'Black Mass Hysteria' című debüt-albuma. 2010-ben Smith továbbá kiadta első, 'El-Creepo!' című szólóalbumát, amit két másik önálló nagylemez követett. 2012-ben Greg Combs ex-gitáros Celebrity Sex Scandal néven alapított bandát, ami mindeddig két stúdióalbumot adott ki. Todd Smith, Matt Rippetoe és Jeff Siegel szintén egy mellék-projekt, a The Alter Boys tagjai; míg Tim Swanson billentyűs Ideaman néven alapított új együttest.

A Dog Fashion Disco mindezidő alatt négy alkalommal is összeállt és feloszlott; de 2013. október 10. óta hivatalosan is újra aktív a csapat. 2014 nyarán megjelent nyolc éven belüli első albumuk, a 'Sweet Nothings', aminek stúdió költségeit egy Indiegogo-kampány segítségével finanszírozták. Mivel ez a kampány sikeres volt, 2015-ben megismételték a projektet, és elkészítettek egy újabb nagylemezt, 'Ad Nauseum' címen. Abban az évben lebonyolítottak tovább egy teltházas brit koncert-körutat, a Psychostick társaságában.

2017. május 19-én kiadták debütáló, 'Erotic Massage' című albumuk újrarögzített változatát; majd pedig nekiláttak egy újabb teljes értékű nagylemez munkálatainak. Új albumuk, az 'Experiments in Embryos' 2018 júliusában jelent meg, a saját alapítású Razor To Wrist kiadó gondozásában.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [329. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás