Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [333. rész]


2018-08-18

Ezres rovatunk első harmadát egy évezredfordulós extrém metal-mesterművel ünnepeljük!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 333. rész

AGATHODAIMON - 'The Ending Of Our Yesterday'

Az Agathodaimon egy német gótikus black metal zenekar volt, amit 1995-ben hozott létre Sathonys gitáros és Matthias dobos. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Marko (basszusgitár) és Vlad (ének, billentyű), majd végül Hyperion, a másodgitáros.

'96-ra készült el első, 'Carpe Noctem' című demójuk. Ezután számos koncert, majd 1997-ben egy második, 'Near Dark' című demó következett, melyet a Century Media segítségével készítettek el. Ennek ellenére, hosszas huzavona után végülis a Nuclear Blast-hoz szerződtek, és e kiadónál jelentették meg debütáló albumukat is, a '98-as 'Blacken the Angel'-t. Az album rögzítése alatt sajátos balszerencse érte a bandát: az egykori román diktátor, Ceaucescu ideje alatt Németországba menekült Vlad - egy hazájába való visszalátogatás után - nem kapott újbóli engedélyt a Németországba való belépésre, így a zenekarnak végül nélküle kellett befejeznie az album felvételeit.

Éppen emiatt a második, 'Higher Art of Rebellion' című korongot már Romániában rögzítették, együtt Vladdal, 1999-ben. A kiadás után - csakúgy mint a debütalbum megjelenését követő hónapokban - számos jól ismert zenekar társaságában léphettek a közönség elé: a Graveworm-tól a Children Of Bodom-on át egészen a Dimmu Borgir-ig számos banda társaságában játszottak - többek között olyan fesztiválokon, mint pl. a Wave Gotik Treffen, vagy a Wacken.

Ezután következett a 'Chapter III' című lemez, mely 2001-ben jelent meg, és még elődjeinél is kedvezőbb fogadtatásra lelt, mind a kritikusok, mind a zeneértő közönség körében. Nem sokkal később azonban Vlad sajnos kilépett az Agathodaimon-ból, mivel inkább saját zenei elképzeléseire szeretett volna koncentrálni; majd hamarosan Hyperion és Marko is távozott (utóbbi betegség miatt). Marko helyére Darin "Eddie" Smith került; a gitáros-posztot pedig az énekes Akaias vállalta el. A billentyűs Christine helyére is új tagot találtak, Felix Ü. Walzer személyében; majd meglett az új basszusgitáros is (Darin "Eddie" Smith). Az új felállás egy kelet- / közép-európai turnén mutatkozott be; majd 2003 végén nekiláttak következő stúdióalbumuk, a 'Serpent's Embrace' munkálatainak.

Ez az album 2004 júniusában jelent meg, a Nuclear Blast jóvoltából. Zenei szempontból sokat fejlődött az Agathodaimon: még gazdagabb hangzás, még sokoldalúbb stílus-palette jellemezte a dalokat. Dalaik black metal-jellegét felváltotta az elektronikusabb, ritmikusabb, dallamos hangzás - lényegében ezene a lemezen felvonultatták addigi fennállásuk összes kipróbált stílusát. A 'Serpent's Embrace'-re bónuszként felkerült egy dal, amit az Alone In The Dark című film betétzenéjének szántak.

A 2005-ös és 2006-os évet elsősorban turnézással töltötték. 2006-ban a basszer Till leváltotta Eddie Smith-t; Fank "Akaias" Nordmann frontember pedig elköltözött Németországból; így helyére is új embert kellett találni. Pozícióját két zenész, Jonas Iscariot énekes és Jan Jansohn gitáros vette át.

Sűrűn betáblázott munkaidejük okán Matthias és Jonas 2008-ban kényszerült távozásra; így el kellett halasztani a következő album munkálatait. Mire azonban meglettek az új tagok - Manuel Steitz dobos és Ashtrael énekes - már készen álltak az új dalok. 2009 márciusában meg is jelenhetett a 'Phoenix' című lemez, amit ismét a híres Kohlekeller Stúdióban rögzítettek. A billentyűs Felix már a megjelenés előtt kilépett a csapatból; habár még részt vett a következő nagylemez dalszezői munkájában. Hivatalos távozását akkor jelentette be, amikor az Agathodaimon megvált a gitáros Jan-tól. Az új pengetős az Agathodaimon korábbi stúdió-zenésze, Thilo Feucht lett; de ő csak session-zenészként vállalta a munkát.

A banda következő, egyben utolsó albuma, az 'In Darkness' 2013 nyarán jelent meg, a német Massacre Records jóvoltából.

Az Agathodaimon feloszlását Sathonys jelentette be a Facebookon, 2014. október 14-én, többek közt családi okokra, valamint a tagok idején hiányára hivatkozva. 

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [333. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás