Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [340. rész]


2018-09-12

Ma egy kevésbé ismert, ám annál nagyobb hírnevet érdemlő, spanyol gitárvirtuóz munkássága van terítéken.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 340. rész

SANDALINAS - 'Never Seen Before'

A Sandalinas egy spanyol melodic prog-metal banda, amit 2001-ben alapított Jordi Sandalinas gitárvirtuóz.

A 47 éves, katalán származású gitáros, Jordi Sandalinas a '90-es évek végén kezdte pályafutását. Eleinte az Angrist nevű klasszikus metal banda frontembere volt, később pedig megalapította saját nevével fémjelzett melodic-metal bandáját, ami mindeddig két nagylemez és négy EP-t adott ki, a Massacre Records és a Metal Heaven gondozásában. 2008-ban belépett a barcelonai Dragonslayer zenekarba, de megfordult többek közt a Garden Jungle és a Heresy együttesekben is. Az utóbbi időben elsősorban szóló-előadóként ad koncerteket, és klasszikus-gitár oktatást is rendszeresen vállal.

Annak ellenére, hogy Jordi Sandalinas már 2001-ben nekilátott a Sandalinas projekt dalszerzői munkáinak, 2004 tavaszára vált csak teljessé a felállás a 'Living on the Edge' album stúdió-felvételére (ekkoriban adta első koncertjeit is a banda). 2001-ben már megjelent egy 'Like an Arrow' című EP Sandalinas néven, de ezen többnyire csak Jordi zenélt, néhány session-zenész társaságában.

Az első hivatalos album, a 'Living on the Edge' 2005 februárjában jelent meg, a német Massacre Records jóvoltából. A lemezen egy neves metalzenészekből álló all-star felállás jött össze: a Firewind-ből és a Spiritual Beggars zenekarból ismert Apollo Papathanasio énekel; a Katatoniát és a Runemagick együttest is megjárt Daniel Moilanen dobol; Xavier Monfort basszerozik; Narcís Palahí billentyűzik; Stefan Ingelstrand (Meduza, Time Requiem) vokálozik; vendég-gitárosként pedig nem más, mint a King Diamond-bandából ismert zenész, Andy LaRocque játszik két dalban, aki egyúttal producere és mixere is volt az albumnak.

A második Sandalinas album 3 évvel később, 2008 januárjában jelent meg, 'Fly to the Sun' címmel, a Metal Heaven kiadó gondozásában. Ezen egy másik legendás énekes, Rick Altzi (At Vance, Masterplan) hangja hallható. Dobok mögött a Malmsteen-bandából és a Stormwind-ből ismert Patrick Johansson ül; basszusgitáron az argentin Mick Cervino (Violent Storm) játszik. A másod-gitáros nem más, mint a Savatage szólistája, Chris Caffery; billentyűkön pedig a legendás Derek Sherinian zenél. Andy LaRocque ezúttal is feltűnik vendégként. Fontos megjegyezni, hogy Jordi Sandalinas volt az első előadó, aki LaRocque legendássá vált Sonic Train stúdiójában rögzített albumot. A 'Fly to the Sun' esetében a zenész összesen 10 gitárt használt: 5 elektromosat és 5 darab (6 és 12 húros) akusztikusat.

2011-ben egy 'No Matter What' című EP-t adott ki a Sandalinas - erre többnyire eddig kiadatlan / újrarögzített / akusztikus felvételek kerültek fel. 2012 februárjában a banda lebonyolított egy 17 állomásból álló európai turnét, a House Of Lords előzenekaraként (felléptek Budapesten is). Ezen a körúton a felállást Rick Altzi, Agus Gonzalez-Lancharro ritmusgitáros, Julian Langer basszer és Alex Landenburg dobos tette teljessé.

Nem sokkal később a banda ismét bevonult a svédországi Sonic Train falai közé, hogy felvegyék harmadik, 'Circles' című albumukat. Andy LaRocque és Chris Caffery ezúttal is jelen volt a munkálatok során, habár azt különböző okokból kifolyólag mindmáig nem sikerült véglegesíteni.

Jordi inkább egy újabb szóló-projektbe vágott. A Jordi Sandalinas: Insight (más néven: The Jordi Sandalinas Acoustic Project) szintén különböző zenészekkel működik - attól függően, Jordi épp melyik országban turnézik. Feltűnt többek közt a bandában Alvaro Svanerö, Eric Rauti és egy Agoos nevű előadó is. Az akusztikus projekt első hivatalos albuma, a 'Sons of Orion' 2016 végén látott napvilágot.

Bővebb infók Sandalinas-ról, valamint a gitáros aktuális tevékenységeiről: www.sandalinas.com

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [340. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás