Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Új helyre költöztünk! Új címünk: Újházi Ede utca eleje (Kossuth utca felől).

Hírek

Új albummal tér vissza a német pogány black metal-duó, a HELRUNAR


2018-09-12

A 'Vanitas Vanitatvm' szeptember 28-án jelenik meg, a Prophecy Productions kiadó gondozásában.

A 2001-ben alakult német black metal banda tematikailag - ahogy a nevük is elárulja - északi, skandináv mítológiákkal foglalkozik. Korábbi lemezeik - mint például a 'Frostnacht' és a 'Baldr Ok Íss' - Németország black metal-színterének legkiemelkedőbb albumai között vannak számontartva, köszönhetően többek közt annak, hogy a Helrunar ledönti a műfaji határokat, és egyedi hangzással, egyfajta holisztikus megszólalással bombázza a hallgatókat. Ez a hangzás a 2011-es, 'Sól' című dupla albumon teljesedett ki.

A Helrunar hatodik, 'Niederkunfft' (2015) című nagylemeze egy új éra kezdetét fémjelezte, ugyanis visszatért "archaikus death / doom metal-gyökereihez". Hasonló stílusban fogant ennek folytatása, a 'Vanitas Vanitatvm', habár a legújabb anyag további sajátos témákkal, újabb csavarokkal van megspékelve. A frontember M.D. - akit a dobos S.K. kísér - hangzásilag a 'Niederkunfft' album és a 'Sól'-éra közé helyezi a 'Vanitas Vanitatvm' lemezt. "A dalok összetettebbek és kiforrottabbak, de ugyanakkor jóval gyorsabbak és - ismét - black metalosabbak. Ezen felül olyan hatásokkal is találkozhattok, amik nosztalgikus élményt nyújtanak" - nyilatkozta M.D..

A 'Vanitas Vanitatvm' címe egy közismert, 17. századbeli ódára utal, amit eredetileg Andreas Gryphius szerzett. A Helrunar hetedik stúdióalbuma tehát a "hiúság hiábavalóságát" helyezi korabeli kontextusba - így születik meg a formáció eddigi "legcinikusabb, leg-emberiségellenesebb műve". M.D. így szólt: "A hiúság és a nárcisztikusság különböző, manapság elburjánzott formáira hívjuk fel a figyelmet, felfedvén azok pszichológiai és szociális eredetét, konzekvenciáit. Mindkét fogalmat kontrasztba helyezi a halál és a romlottság, felszínre hozván azok haszontalanságát".

A banda ezúttal is javarészt német nyelven adja elő dalszövegeit, ezzel is megerősítvén a lemez barokk-hatását. Ettől függetlenül olyan relevanciák fedezhetők fel a dalok mögött, mint például Homérosz Odüsszeiája, valamint különböző vallások bibliái; illetve egyéb történelmi, irodalmi és filmes utalások. Mind-mind arra a következtetésre jut, hogy "a hiúság hiábavaló ostobaság".

A 'Vanitas Vanitatvm' albumot a Bandcamp-en lehet előrendelni különféle változatban. Alább lét előzetes dalt is meg lehet hallgatni:

Íme egy kis termékbemutató:


Új albummal tér vissza a német pogány black metal-duó, a HELRUNAR
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás