Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [343. rész]


2018-09-24

Hiszek magamban!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 343. rész

ILLDISPOSED - 'I Believe In Me'

Az Illdisposed egy dán melodic death metal együttes. Első albumaikon még inkább szimpla death metalt játszottak, később váltottak át a melodikus death metal műfajra. 1991-ben alakultak meg Aarhus-ban. Michael Enevoldsen dobos az évek alatt kiszállt a zenekarból, hogy új együttest alapítson, Panzerchrist néven. A Panzerchrist-ban szerepelnek olyan tagok is, akik az Illdisposed-ben is játszanak vagy játszottak. Lemezeiket az AFM Records, Roadrunner Records, Diehard Music, Candlelight Records, Massacre Records kiadók adják ki. Legutóbbi albumuk, a 'Grey Sky Over Black Town' 2016-ban jelent meg.

1991-ben meg is jelent az Illdisposed első demója, a 'The Winter of Our Discontempt', aminek révén, 1992-ben szerződést kaptak a Nuclear Blast kiadótól. Ekkor felvettek egy 'Reversed' című számot, ami a 'Fuck You, We're from Denmark' című valógatásra (1993, Progress Red Labels) került fel. Szintén ebben az évben jelent meg debütáló nagylemezük, a 'Four Depressive Seasons'. 1993 decemberében európai turnét bonyolítottak le a Wargasm és a Sinister előzenekaraként. 1994-ben Hans Wagnerwas gitárost kirúgták, mivel súlyos alkohol-problémákkal küzdött. Helyét Morten Gilsted vette át. 1994-ben megjelent a banda első EP-je, a 'Return from Tomorrow'. 1995 elején kiadták a második, 'Submit' című stúdiólemezt, amin már az a Rolf Rognvard-Hansen dobolt, aki korábban a Caustic gitárosa volt. A 'Submit' promóciójával főként Németországban turnézott a banda (a turné egyik érdekessége volt, hogy néhány koncerten Lasse Bak gitáros meztelenül lépett színpadra). A harmadik Illdisposed lemez, a 'There's Something Rotten... in the State of Denmark' 1997-ben jelent meg - ez volt az első, amin már nem Morten Gilsted, hanem a korábbi roadie, Tore Mogensen gitározott. Az album munkálatait egy Headbang i Hovedlandet c. dokumentumfilmben foglalták össze.

2000-ben az Illdisposed kiadott egy 'Retro' című feldolgozás-lemezt, amin többek közt Carcass, Autopsy, Darkthrone, Venom, Motörhead és AC/DC dalokat játszanak. Ez az első lemezük, amint Jakob "Batten" Hansen gitározik, miután Lasse Bak testvére, Ronnie Bak távozott a felállásból. Ezek után elkészítették negyedik nagylemezüket: a 'Kokaiinum' 2001-ben jelent meg, rajta kizárlólag saját, eredeti számokkal. A 'Kokaiinum' albumon dallamosabbb zenét hallhatunk a korábbiakhoz képest, de ugyanakkor hűek maradtak a megszokott groove / death metal-stílushoz, amit a rajongók kedvelnek.

Ezután a csapat rövid szünetet tartott, mivel Bo-nak fel kell épülnie alkoholizmusából. 2003-ban újra összeálltak, és felvették a 'Demo 2003' című EP-t, melyen szerepelt néhány nóta a következő, '1-800 Vindication' című albumról. Ekkor új tagok érkeztek a bandába, Thomas "Muskelbux" Jensen dobos és Jonas "Kloge" Mikkelsen basszusgitáros személyében. Tore Mogensen kilépett a csapatból, és a TC Electronics-nál kezdett el dolgozni; Jakob "Batten" Hansen pedig basszusról szólógitárra váltott. A 2004-es '1-800 Vindication' mindmáig a banda eddigi legsikeresebb albumának számít (köszönhetően többek közt a Roadrunner Records professzionális promóciójának). A 'Still Sane' című számhoz videoklipet is forgattak, Lasse Hoile rendezésében (egyben ő készítette a lemezborítót is). A nagylemez megjelenését egy turné és egy DVD-forgatás követte - ez utóbbi Aarhus-ban készült, és 'We suck - live in Aarhus' címmel jelent meg.

2005-ben az alapító gitáros, Lasse Bak kilépett az Illdisposed-ból, hogy elvtársaival - Rolf Hansen-nel és Morten Gilsted-del közösen megalapítsák a Slow Death Factory zenekart. Bak helyét az Exmortem gitárosa, Martin Thim vette át, akivel közösen elkészült a hatodik Illdisposed album, a 'Burn Me Wicked' (ez 2006-ban jelent meg, szintén a Roadrunner Records jóvoltából). A 'Burn Me Wicked' zenéjét szinte teljes egészében Jacob Hansen írta / komponálta saját felszerelésein. Hasonlóan az előző albumhoz, a 'Burn Me Wicked' is nagy sikereket aratott (30-30 ezer példány kelt el belőlük a megjelenés első heteiben). Egy intenzív turnét követően - és felbuzdulva a sikereken - a banda ismét stúdióba vonult, hogy felvegye hetedik, 'The Prestige' című albumát. Ez a lemez stílusilag visszatérés volt a gyökerekhez: hangzása nyersebb, lényegretörőbb és ütősebb elődjei megszólalásánál. A stúdió-munkálatok megkezdése előtt azonban Martin Thim kilépett a bandából, hogy civil életbeli munkájára koncentrálhasson. Helyére az ex-Volbeat gitáros Franz "Hellboss" Gottschalk érkezett. A banda egyik legsikeresebb fellépése a német With Full Force fesztiválon volt esedékes, ahol teljes egészében előadták a 'The Prestige' albumot, hetvenezer ember színe előtt. Itt készült egy hivatalos koncert-videoklip is, az 'A Child Is Missing' című számhoz.

Egy évvel később ismét stúdióba vonult az együttes, hogy immáron új lemezszerződéssel (Massacre Records) a kezükben új albumot vegyenek fel. Időközben a Massacre újra kiadta az '1-800 Vindication' és a 'Burn Me Wicked' albumokat, és megszületett a 'To Those Who Walk Behind Us', aminek producelését Hansen, keverését pedig Tue Madsen végezte el. Ezen az új albumon ismét klasszikusabb, tradícionálisabb death metal-hangzással operált a banda.

2012. június 23-án az Illdisposed eredeti felállása - Bo Summer, Lasse Bak, Ronnie Bak, Morten Gilsted és Rolf Hansen reunion-koncertet adott, Lasse 40. születésnapja alkalmából.

2012 és 2016 között három albuma jelent meg a bandának, a 'Sense the Darkness' (2012), a 'With the Lost Souls on Our Side' (2014) és a 'Grey Sky Over Black Town' (2016) - ezek mindegyikét a Massacre Records gondozza.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [343. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás