Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [345. rész]


2018-09-30

Könnyed francia bohémság

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 345. rész

ZAZ - 'Les Passants'

Zaz (valódi neve: Isabelle Geffroy), francia énekesnő, aki a jazz, a soul, a francia sanzonok stílusában énekel.

Édesanyja spanyol nyelvtanár, édesapja egy elektronikai cégnél dolgozik.

1985-től egy zeneművészeti iskolába járt Tours-ban, ahol zeneelméletet, hegedűt, zongorát, gitárt tanult és énekelt a kórusban. 1994-ben Bordeaux-ba költözött, ahol énekelni és kung-fuzni tanult. 2000-től ösztöndíjas volt a Bordeaux-i CIAM zeneiskolájában. Nagy hatással volt rá Vivaldi épp úgy, mint jelentős dzsesszénekesek, például Ella Fitzgerald.

2001-ben fogott bele a profi karrierbe. A Fifty Fingers blues együttesben kezdett énekelni, fesztiválokon és turnékon vett részt velük, majd az Izar-Adatz baszk varietécsoporttal lépett fel. Ezt több más együttes követte, mint például a Sweet Air, vagy a Don Diego, ahol először használta a Zaz művésznevet.

Utcai énekesként is gyakran dalolt. 2009-ben megnyerte a Tremplin Génération France Bleu/Réservoir-t, amivel ismertté vált.

2010-ben jelent meg első albuma, a 'Zaz', és bomba siker lett a Je veux című dala. A 'Zaz' listavezető lett Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban.

2013-ban jelent meg a 'Recto Verso' c. lemeze, 2014-ben pedig a 'Paris' c. francia örökzöldeket feldolgozó dzsesszes albuma.

Többször fellépett Magyarországon is. Hazánkban legutóbb 2016. július 22-én adott koncertet, a Budapest Parkban.

2001-ben kezdte karrierjét énekesként. Bejárta Franciaországot (Párizs, La Rochelle, Saint-Ouen, Châteauroux, Landerneau, Fécamp, stb.), fellépett Kanadában, Svájcban, Brüsszelben és Berlinben. Elnyerte a European Border Breakers díjat. 2010-ben ő volt a legnépszerűbb francia énekes. 2011-ben elnyerte az EBBA díjat. 2012-ben turnézott különböző országokban szerte a világon, például Japánban, Kanadában, Lengyelországban, Németország, Svájcban, Szlovéniában, Csehországban, Horvátországban, Oroszországban, Bulgáriában, Szerbiában és Törökországban.

2015-ben, 'Paris' című albumával elnyerte a 2015 Echo díjat a legjobb nemzetközi női rock/pop művészként. Minden koncertje helyszínén kiválaszt egy civil szervezetet, amelyet támogat - Budapesten ez az Oltalom Karitatív Egyesület volt. (ld.: Iványi Gábor).

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [345. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás