Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [347. rész]


2018-10-07

A death metal műfaj egyik pionír bandájától hallgatunk ma egy '90-es évekbeli klasszikust.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 347. rész

MORBID ANGEL - 'Where The Slime Live'

A Morbid Angel egy amerikai death metal zenekar, a stílus egyik meghatározó csapata. Az 1980-as évek elején a floridai Tampában kialakult death metal mozgalom vezető zenekara, melyet Trey Azagthoth gitáros alapított 1983-ban. Az együttes első albuma 'Altars of Madness' címmel 1989-ben jelent meg, mely az angol Terrorizer magazin "40 legjobb death metal album" listáján az első helyre került. A Decibel magazin "minden idők legjobb death metal gitárosai" listáján Trey Azagthoth lett az első helyezett, de az együttes dobosa Pete Sandoval is a műfaj egyik legnagyobb hatású zenésze. A Nielsen SoundScan adatai szerint a Morbid Angel a harmadik legkelendőbb death metal zenekar az Amerikai Egyesült Államokban, ahol közel 500 ezer lemezt adtak el. Az együttes 1993-ban megjelent harmadik albuma, a 'Covenant' számít minden idők legnagyobb példányszámban eladott death metal lemezének, melyből több mint 127.000 darabot értékesítettek. Sandoval és Azagthoth mellett a basszusgitáros/énekes David Vincent számítható még a legismertebb tagnak azon zenészek közül akik megfordultak a zenekarban. Vincent 1986-tól 1996-ig volt a zenekar tagja, de 2004-től 2015-ig újra ő volt látható az együttes frontján.

A Morbid Angel kétségkívül minden idők egyik legnagyobb hatású és legismertebb death metal zenekara, mely felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a műfaj későbbi képviselőire. Azon kevés death metal zenekarok közé tartoznak, melyek egységesen magas színvonalú diszkográfiával büszkélkedhetnek. A műfajban betöltött szerepüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy új Morbid Angel lemez megjelenését általában az év eseményeként értékelik a death metal rajongók. Az együttes hangzásának legfontosabb eleme Trey Azagthoth gitárjátéka és Pete Sandoval dobolása. Nagy Balázs, a Sírontúli Melódiák című könyv szerzője - Chuck Schuldiner mellett - Azagthoth-ot nevezi meg a műfaj legkiemelkedőbb gitárosának, Sandoval-ról pedig úgy nyilatkozik, mint az "elsőszámú death metal dobosról". Sandoval technikás és a sebességet előtérbe helyező játéka az 'Altars of Madness' megjelenése idején az újdonság erejével hatott, habár akkoriban nem dobolt olyan gyorsan és összetetten, mint az utóbbi albumok némelyikén. Gyorsasága és játékának komplexitása a 21. századi technikás death metal zenekarok korában is figyelemre méltó. Az együttes zenéje floridai vonalas death metal, technikás hangszerkezeléssel, habár a zene nem tartalmaz annyi váltást és tördelést, mint ahogy az az utóbbi 10 évben felbukkant technikás death metal zenekarok többségénél hallható. Azagthoth a súlyosabb hangzás elérése érdekében gyakran használ 7 húros gitárokat, játékstílusa és hangzása egyből felismerhetővé teszi az együttest. A zenekar jellegzetessége, hogy lemezeiken rendre megtalálhatóak olyan tételek is, melyek mellőzik a torzított gitárt. Ezen hangulattételek többsége indusztriális és komolyzenei hatásokról tesznek tanúbizonyságot. Az együttes dalszövegeiben a sátánizmus, az okkultizmus és a keresztény-ellenesség érhető tetten, de írtak már dalt a sumér mitológia, vagy a Római Birodalom nyomán is. A zenekar hatása a death metal műfajára csaknem felbecsülhetetlen, de emellett olyan zenekarok is előszerettel hivatkoznak rájuk, mint az Opeth, a Marduk, a Nevermore, a Korn, de 'Immortal Rites' és 'Maze of Torment' dalaik adták az ihletet a két hasonló néven működő death metal együttesnek is.

1995. májusában jelent meg a Morbid Angel negyedik nagylemeze, a 'Domination', melyet az Earache és a Giant adott ki. Csak az USA-ban 100 ezer darab kelt el ebből az albumból. A dalszerzői munkákból Erik Rutan (Ripping Corpse, Hate Eternal) is aktívan kivette a részét, maga a lemez pedig a korábbiakhoz hasonlóan pozitív kritikákban részesült. Zeneileg továbbra is megmaradt az együttes markáns hangzásvilága, a lemezt követő turnét pedig ismét nagy érdeklődés övezte.

A 'Domination' a Morbid Angel utolsó albuma volt, amit a Giant Records gondozott, lévén a kiadó nem sokkal ezután csődöt jelentett. Ezt követően a csapat ismét összeállt az Earache Records-szal. Az album CD-n és LP is megjelent, némileg eltérő borítóval. Kiadták volna limitált "Slime Pack" változatban is ezt az albumot, de mivel a legyártott példányok csomagolása valódi iszapot [angolul: 'slime'] tartalmazott, toxikológiailag károsnak bélegezték a terméket az illetékesek.

David Vincent 1996-ban lépett ki a bandából; közvetlenül a 'Domination' turné-ciklusának végezte után. Helyét átvette Steve Tucker, de 8 évvel később, 2004-ben visszatért Vincent - vele készült el a 2011-es album, az 'Illud Divinum Insanus' (habár azóta ismét visszatért a csapatba Tucker, és egy újabb lemezt is felvettek ezzel a fellással). 

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [347. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás