Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [348. rész]


2018-10-10

A skandináv goth-metal színtér egyik legnevesebb zenekarát hallgatjuk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 348. rész

TO/DIE/FOR - 'Crimson Twins'

A finn To/Die/For egyike a HIM nevével fémjelezhető romantikus goth metal-szcéna nagyágyúinak, és igazán kalandos - mondhatnánk, rapszodikus - történettel rendelkezik: az egykor Mary-Ann néven alakult rockcsapat 1999-ben vett vampirisztikus fordulatot, s nevét To/Die/For-ra változtatva a korábbinál érzelgősebb, szentimentálisabb hangvételű dalokkal próbálta meghódítani a világot.

Az első, 'All Eternity' albumon található feldolgozás - mely nem volt más, mint Sandra '80-as évek beli slágerének, az 'In The Heat Of The Night'-nak a gótosított változata - egy csapásra klub-slágerré vált, a To/Die/Fort pedig rögtön ismertté tette.

Évekkel és albumokkal később az együttes meghatározó tagja, az énekes Jape a kilépés és új zenekar alapítása mellett döntött; az igazi váratlan fordulat pedig akkor következett el a csapat történetében, amikor a magát meggondoló Jape saját, új gárdáját nevezte el ismét To/Die/For-nak, így a 2006-ban bemutatásra került albumot, a 'Wounds Wide Open'-t is új tagokkal, ám a már megszokott módon dögös és szenvedélyes hangvétellel készítette el Jape.

Azóta további két nagylemeze jelent meg a bandának, de Jape 2015-ben az ismételt feloszlatás mellett döntött. A To/Die/For utolsó koncertjét 2016. június 22-én adta, a finnországi John Smith Fesztiválon.

A To/Die/For második nagylemeze, az 'Epilogue' 2009 nyarán jelent meg. Az album producere a Nightwish-ből, a Sinergy-ből és a Tarot-ból ismert Marco Hietala volt; hangmérnöke pedig a híres Mikko Karmila (Amorphis, Children of Bodom, Nightwish) volt. Az 'Epilogue' a banda első albuma volt, ami Észak-Amerikában is megjelent. Ezen a lemezen szerepel a 'Hollow Heart' című single (ami annak idején aranyérmes lett a finn zenei toplistán). Az 'Epilogue' dalaiban vendégként szerepel maga Hietala, valamint a Lullacry front-asszonya, Tanja.

Az 'Epilogue' kiadását követően a Lacrimosa társaságában indult turnéra a banda. Ez az utolsó előtti To/Die/For album, amin Tommi Lillman dobol, aki 38 évesen hunyt el, 2012-ben, mindmáig ismeretlen okokból kifolyólag.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [348. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás