Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [349. rész]


2018-10-15

Nagy-Britannia egyik leglegendásabb rockzenekaráról emlékezünk ma meg.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 349. rész

HAWKWIND - 'Needlegun'

A Hawkwind egy 1969-ben alakult brit rock együttes, az első space rock zenekarok egyike.

Egyfajta különleges hard rock/heavy metal zenét hoztak létre Chuck Berry rock and roll és a Moody Blues pszichedelikus stílusának keresztezésével, amelyben a vastag gitárhangzást szintetizátorral és mellotronnal egészítették ki. Második albumukon megjelenő sci-fi fantáziák és droghatások ihlette dalszövegeikkel sikerült elkülönülniük az irányzat más együtteseitől.

Az évek során több tucatnyi muzsikus megfordult a Hawkwindben, de 1969-es megalakulásuk óta Dave Brock tekinthető az együttes motorjának. További meghatározó tagok: Lemmy (aki később megalapította a Motörhead-et), Nik Turner, Harvey Bainbridge, Del Dettmar, Dik Mik, Huw Lloyd Langton, Robert Calvert, Paul Rudolph (egykori Pink Fairies/The Deviants zenész) és Twink (szintén Pink Fairies tag) és Alan Davey.

A Pink Fairies tagokkal való kötetlen együttműködés gyümölcseként készült albumok olykor Pinkwind vagy Hawk Fairies név alatt jelentek meg. A Hawkwind arról is ismert, hogy nem mindig csak zenészek voltak a csapat tagjai, így például az angol sci-fi- és fantasyszerző Michael Moorcock is a Hawkwind-hez tartozott egy időben.

Habár soha nem ostromolták a lemezeladási listák csúcsait, de elkötelezett rajongótáboruknak köszönhetően folyamatosan jelentették meg lemezeiket közel 40 éves pályafutásuk alatt.

2008 végén az Atomhenge/Cherry Red kiadó bejelentette, hogy CD-n újra megjelenteti a Hawkwind 1976 és 1997 közötti albumait egy-egy triplalemezes antólógia formájában: 'Spirit of the Age' (1976-84) és 'The Dream Goes On' (1985-97).

Az 1971 és 2018 közötti statisztikák alapján összessen 25 Hawkwind album került fel a hivatalos brit zenei toplista előkelő helyére.

A Hawkwind 'Needle Gun' című száma az 1985-ös 'The Chronicle of the Black Sword' albumon szerepel. A banda 14. stúdióalbuma - aminek koncepciója Moorcock egyik korai regényén (Elric of Melniboné, 1961) alapszik - 65. helyen végzett a brit toplistán.

A 'The Chronicle of the Black Sword' album felállását hosszas tagcserék árán sikerült összehoznia Dave Brock-nak. Ezekben a dalokban Huw Lloyd-Langton gitáros, Harvey Bainbridge billentyűs, Alan Davey basszer és Danny Thompson dobos kíséri őt.

Nem sokkal a lemez felvételeit megelőzően a banda fellépett a brit Channel 4 televíziócsatorna egyik műsorában, és megfordult a BBC Radio 1 stúdiójában is. Ezután egy drog-ellenes fesztiválon adtak koncertet, Crystal Palace területén - ezen a fellépésen színpadra állt az akkor már a Motörhead-et vezető Lemmy is. Az album megjelenése után egy 29 állomásos angol turnén vettek részt. 1985. december 3-án és 4-én a világhírű Hammersmith Odeon színpadán adtak koncertet - ezeket a felvételeket egy 1986-ban megjelent, 'Live Chronicles' című albumon adták ki.

A 'The Chronicle of the Black Sword' album az évek során több alkalommal is megjelent CD-n, különböző bónusz dalokkal kiegészítve. A legutóbbi, 2009-es változatot a 'The Earth Ritual Preview' című 1984-es EP-vel egészítették ki.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [349. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás