Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [353. rész]


2018-10-28

A hazai doom metal-színtér elsőszámú, frissen újjáalakult zenekarától hallgatunk ma egy klasszikus dalt.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 353. rész

MOOD - 'The Engine Is Burning'

A Mood egy 1993-ban alakult, budapesti doom metal banda.

 

A zenekart Füleki Sándor gitáros és Holdampf Gábor énekes alapította, miután akkori zenekaruk, a Leukémia hazatért 24 koncertből álló Európa-turnéjáról. Csatlakozott hozzájuk Holdampf gyerekkori jóbarátja, Hegyi Kolos gitáros, akivel korábban a Maelstrom nevű thrash metal bandában zúztak együtt. Kezdetben Füleki Sanyi révén az AMD hardcore banda korábbi ritmusszekciója - Sík basszer és Kiskovács dobos - segítette őket. Füleki és Holdampf elképzeléseinek megfelelően a Mood olyan külföldi példaképek stílusában írta dalait, mint a Trouble, a Corrosion Of Conformity, a Down, a Crowbar, az Obsessed, a Saint Vitus vagy épp a doom metal atyjainak számító Black Sabbath. Sík hamarosan kilépett, hogy újra beindítsa az AMD-t. Ekkor került a Mood rutinos zenészei közé a mindössze 18 éves Sabbath-fanatikus Király Balázs basszusgitáros. Hogy szerepelhessenek a Metal Hammer magazin 1995-ös válogatáslemezén, a csapat három számot vett fel stúdióban a szintén ex-Maelstromös Tujmer Gábor dobossal. Közben állandó dobosukat is megtalálták Koltay Tamás személyében, aki azelőtt a Rain-ben ütötte a bőröket. Tamással újból feljátszották a Stardrifter-t, ami végül felkerült a 'Demonstráció II' válogatásra.

Az érett doom metal nem csak a rockereket lepte meg. A szombathelyi LMS kiadó és annak főnöke, Vida Ferenc szerződést kötött a zenekarral az első Mood albumra. Közben a Mood járta az ország klubjait (főleg a Bedlam és a Nevergreen társaságában), és felléptek a ’96-os Sziget fesztiválon is. A saját dalok mellett C.O.C., Sabbath és Down feldolgozásokkal szórakoztatták a közönséget. Még a nyáron rögzítették a hatszámos 'Burning Slow' demót, ami egyfajta lemezelőzetes mini-albumnak is beillett. A címadó szerzemény és a korábban 'Pain Forest' néven futó egyik legelső Mood szerzemény, a 'Children Of Dew' is felkerült később a bemutatkozó lemezre, a 'Giving No Chance' pedig a második Mood albumon bukkant fel később.

A 'Vol.1' névre keresztelt debütáló Mood album 1996 végén jelent meg az LMS-nél. Az előzetes tervekkel ellentétben csak kazettán adták ki az anyagot, ráadásul mindössze párszáz példányban (a cd-változatra egészen 2000-es újrakiadásig kellett várni). Magyarországon akkor sem volt (ahogy ma sincs) hatalmas tábora a doom metalnak. Ráadásul a Mood angol nyelven próbált érvényesülni, ami szintén nem könnyítette meg a helyzetüket. Pedig Holdampf Gábor ésszel megírt, értelmes gondolatokkal teli szövegei remekül egészítették ki az érzéssel teli zenét. A Füleki/Hegyi párost az ország legjobb gitár-duójának kiáltották ki a szakmában (nem érdemtelenül), a Koltay/Király ritmusszekció pedig végtelenül finom dolgokkal pakolta tele a Mood dalait. A lemez 'Brainshuttle' dalában vendégként Mentes Norbert (Moby Dick) játszotta fel a gitárszólót.

A visszahúzódó, zárkózott természetű Király Balázs 1997-ben otthagyta a Mood-ot, így a második Mood albumot már Marek Ferenc basszusgitárossal vették fel. Az októberben megjelent 'Slow Down'-t ismét az LMS-nél vették fel, de a lemez tompa hangzásával maga a csapat sem volt elégedett. Zeneileg egy zúzósabb, borultabb irányba mentek el. A legtöbb kritika még mindig Holdampf Gábor visszafogott teljesítményét érte, bár ehhez az ősi levegőjű muzsikához tökéletesen passzol Gábor éneke. A lemez megjelenése előtti napon egyetlen magyar zenekarként léptek fel az egykori Accept énekes U.D.O. nevű szólóbandája előtt az E-klubban. A következő év is főleg koncertezéssel telt. A '98-as esztendő csúcspontja a Mood számára a Sziget fesztiválon aratott zajos siker volt. Az év végén az 'Engine Is Burning' című daluk egy különleges dupla bakelit kislemez egyik számaként megjelent Amerikában. Holdampf Gábor közben a magyar Metal Hammer magazin számára készített interjúkat olyan underground doom-legendákkal, mint Wino (Spirit Caravan), a Floodgate, vagy a Crowbar. A következő év tavaszán az újraéledt Ossian egy ritkaságokat tartalmazó mini-albummal jelentkezett, melyen a 'Hé Te!' '99-es változatában több más vendéggel együtt a Füleki-Hegyi páros is szerepelt.

A Mood szempontjából 1999 egyik fontos eseménye a Black Sabbath-reunion volt Ozzy-val, a másik a 'Wombocosmic' album megjelenése. A Sabbath pesti fellépése mellett (ahol rajongóként voltak jelen) az E-klubban a Mood adott koncertet csupa Black Sabbath feldolgozásból a mesterek tiszteletére. Augusztusban az amerikai Stoner Hands Of Doom fesztiválon Wino csinált egy kis ingyen reklámot a csapatnak, mikor a Spirit Caravan koncertjét Mood pólóban nyomta végig. A harmadik Mood albumot a Hammer Records jelentette meg októberben és az új lemez végre rendesen megdörrent. Bónuszként az albumra feltették még a Trouble ''Scuse Me' dalának feldolgozását. Független terjesztőkön keresztül a 'Wombocosmic' külföldre is eljutott. Az életerős új számokat novembertől egy 15 állomásos turnén a Nevergreen és a Nemesis társaságában mutatták be a közönségnek. Ez volt az első összefogott turné a zenekar életében, de novemberben még Németországban is adtak pár bulit. A 'Trouble' nóta mellett még a 'Lonely Is The Word'-öt is felvették a Sabbath-tól, ami aztán a 'Dehumanized Witch' című Black Sabbath tribute-albumon jelent meg az USA-ban.

A 'Wombocosmic' és a Hammer segítsége révén kicsivel többen lettek azok, akik már tudták, hogy miről szól a Mood, de ezzel az underground stílussal a bandának igazából soha nem volt esélye komoly áttörésre. 2000 februárjának végén az Anathema vendégeként léptek fel a Wigwamban, ahol Danny Cavanagh velük együtt nyomta el a ''Scuse Me'-t. A koncert maga nem tartozott a legsikerültebbek közé. Májusban a Hammer újra kiadta a Vol.1 albumot, megfejelve az eredeti tracklistát három korábbi demó-nótával. Novemberben a Spirit Caravan előtt léptek fel Bécsben, majd másnap az első saját szervezésű Flag Of Doom fesztivál keretében a gödöllői Trafóban újra Wino-ékkal és a holland Beaver-rel játszottak. Az év utolsó napjaiban pedig csupa magyar doom zenekarral szintén Gödöllőn került megrendezésre a Doomanoid fesztivál. Időközben Marek Feri basszer távozott a zenekarból és a helyére Megyesi Balázs érkezett, akivel már a negyedik Mood album dalait készítették elő.

A tervek szerint a 'The Fourth Ride Of Doomanoids' albumot külföldön rögzítették volna az angol Greg Hemming hangmérnökkel, akivel az Anathema és a Leadfoot magyarországi koncertjein ismerkedtek össze. Végül a külföldi stúdiózásból anyagi okok miatt nem lett semmi, de az Index.hu portál szponzorációjának köszönhetően Hemming-et sikerült Magyarországra hozni, és a szolnoki Denevér stúdióban vele készítették el az eddigi utolsó Mood albumot. A lemez végső keverését Cserfalvi "Töfi" Zoltán végezte. Az anyagot 2001 márciusában jelentette meg a Hammer kiadó egy bónusz CD-vel együtt, melyre teljes egészében felkerült az 1996-os 'Burning Slow' demó, valamint a korábbi 'Lonely Is The Word' feldolgozás. Az általános vélekedés szerint a 'The Fourth Ride Of Doomanoids' az első album rockosabb megközelítését hozta vissza. A lemezre feltették a St. Vitus 'Ice Monkey' című dalának feldolgozását is, mely eredetileg egy tribute-albumhoz készült. Az USA-ban megjelent változaton Wino szólózik a dalban.

A pesti lemezbemutató koncertet az akkor nyíló Kultiplexben tartották, majd következett a Flag Of Doom feszt második felvonása, ezúttal a Crowbarral, Pécsen. A buli csúcspontjaként a Kirk Windstein-nel közösen nyomták el a 'Lifer'-t a Down-tól. Szó volt róla, hogy a Crowbar turné több európai dátumán is fellépjen a Mood, de az anyagiak miatt ez is ugyanúgy kútba esett, mint a texasi Stoner Hands Of Doom fesztiválra szóló meghívó. Doomanoids Ride Again néven egy rövid magyar turnét lezavartak november-decemberben a Dark Clouds és Aebsence zenekarokkal, de a december 14-i záró buli előtt tíz nappal már eldöntötték, hogy befejezik a közös munkát. Pedig a turné indulásakor adott interjúban még arról beszéltek, hogy három friss dal már el is készült a következő anyaghoz. A feloszlás okai között a zenei nézetkülönbségeket és a kilátástalan magyar viszonyokat emlegették a tagok.

A Mood gyakorlatilag kétfelé szakadt. Füleki Sanyi és Holdampf Gábor a korábbi Mood basszer Marek Ferivel megalakították a Wall Of Sleep zenekart, mely a hagyományos doom világát vitte tovább, míg a Hegyi Kolossal, Megyesi Balázzsal és Koltay Tamással felálló Supernatural (később Stereochrist) a sludge / doom-vonalat vette célba. A maroknyi rajongó azóta is szeretettel emlékezik a Mood-ra és egy-egy kiadvány azért néha megjelenik még. 2005-ben a 'Slow Down' albumot adta ki újra CD-n a Hammer Records (három bónusz dallal), 2007-ben pedig 'The Last Ride Of Doomanoids' címmel egy DVD készült az utolsó Mood koncert anyagából sok érdekes extrával.

2015-ben a Mood bejelentette újonnani összeállását, és egy európai reunion-turnét, de ez mégsem valósult meg. A zenekar végül 2018 májusában egyesült újjá hivatalosan, 17 év szünet után, egyetlen önálló bulira erejéig. A koncert 2019. január 4-én lesz a Barba Negra klubban, és az esemény kapcsán újra elérhetőek lesznek a Mood albumok, a Barba Negrás buliról pedig koncertfelvétel is készül.

"Az elmúlt 16 évben már jó néhányszor felmerült annak az ötlete, hogy jöjjünk össze - ezt leginkább mások szorgalmazták. Volt, hogy egészen közel jutottunk a megvalósításhoz, de aztán a koncert mégsem valósult meg. Most viszont, azzal, hogy december 18-án lesz 25 éve annak, hogy a Mood megalakult, úgy gondoltuk, ez megfelelő alkalom arra, hogy tisztelettel emlékezzünk meg az elhunytról, és legalább a tetszhalál állapotába hozzuk vissza - egy időre.... ...Így aztán - 17 év után - a jövő év elején színpadra áll a Mood. Egyetlen önálló hazai koncertről van szó, amennyiben viszont olyan lehetőség adódna, elsősorban külföldön, amely annak idején, mivel nem léteztek még tematikus fesztiválok, nem is merülhetett fel még lehetőségként sem a zenekar számára, azzal természetesen élni szeretnénk. Néhány hónapot szánunk erre, azután lezárul a történet, ez a terv. Nagy örömmel térünk vissza... egy időre.

Raise the flag of doom high ! m/m/

Sanyi / Kolos / Gábor / Balázs / Tamás.
"

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [353. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás