Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [374. rész]


2019-01-09

Hanoi vizein evezünk...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 374. rész

STAGE DOLLS - 'Hanoi Waters'

A Stage Dolls egy norvég hard rock banda, amit 1982-ben alapítottak Trondheimben. A kezdetekben Erlend Antonsen és Terje Storli helyi klubokban zenélt, de mivel szükségük volt egy gitárosra is, a The Kids együttesből ismert Torstein Flaknét is meghívták a csapatba. '82 nyarán és őszén a trió rendszeresen próbált és zenélt élőben; 1983 januárjára pedig fel is vették a Stage Dolls nevet.

A Stage Dolls első albuma, a 'Soldier's Gun' 1985 elején. Ezt követte egy nagyszabású, nagysikerű norvégiai turné, melyen az akkor már népszerű TNT együttes előzenekara voltak. A dobos Antonsen még abban az évben kilépett a bandából - helyét először Steinar Krokstad, majd (1993-ban) Morten Skogstad vette át.

Következő stúdióalbumuk, a 'Commandos' 1986-ban jelent meg - nyolcadik helyen végzett a hivatalos norvég zenei toplistán; ezáltal pedig a Stage Dolls az egyik legnépszerűbb rockbandává vált az országban. A 'Commados' albumot az USA-ban is kiadták (a Big Time Records révén) - a lemez címadó dala pedig hatalmas sláger lett, a tengerentúli egyetemi rádióknak köszönhetően.

A következő nagylemezt egyenesen a bandáról nevezték el: az 1988-ban megjelent 'Stage Dolls' még nagyobb sikereket ért el: 3. lett a norvég toplistán, és a különálló 'Wings Of Steel' single is top 10-es helyezéssel büszkélkedhetett. 1989-ben a banda ezt az albumot is kiadta az Egyesült Államokban (a Chrysalis Records jóvoltából), ahol főként a 'Love Cries' dal aratott nagy sikereket: 46. lett a Billboard kislemez-listáján. A második single és videoklip a 'Still In Love' dalhoz készült - ezt szintén felkapták az amerikai rádiók és zenei tévécsatornák.

1991-ben a Stage Dolls kiadta negyedik, 'Stripped' című stúdióalbumát, ami ötödik lett a norvég toplistán; míg a 'Love Don't Bother Me' - melynek videoklipjében a híres angol modell, Kate Moss vendégszerepel - a harmadik helyig vitte.

Miután dobost váltott a banda, hosszabb-rövidebb szüneteket tartottak. Ettől függetlenül sosem oszlottak fel, és a kilencvenes években is aktívan turnéztak. A gitáros Torstein Flakne nem mellesleg ekkoriban vált neves dalszerzővé - többek közt az A-Ha frontemberének, Morten Harket-nek is írt nótákat.

1997-ben a Stage Dolls piacra dobta ötödik, 'Dig' című stúdióalbumát, amit egy újabb hosszabb szünet követett.

2002 végén a banda neve mellett megjelent egy 'Good Times - The Essential Stage Dolls' című válogatás-album, ami a Stage Dolls toplistákra való visszatérését fémjelezte (12 héten át szerepelt a kiadvány a norvég toplistán, ahol 2003-ra egészen a 2. helyig jutott). Ezután újabb sikeres turnék következtek, melyek keretében a csapat megünnepelte fennállása 20. évfordulóját. Ennek mellékterméke lett a 'Get A Live' című koncertlemez, aminek megjelenését követően a trió ismét stúdióba vonult, hogy 'Get A Life' címmel felvegye hét éven belüli első nagylemezét.

A 2004-ben megjelent 'Get A Life' albumot újabb turnék és szünetek követték felváltva. 2010-ben új stúdiólemezt adtak ki, 'Always' címen. Ezt az albumot ugyanabban a Nidaros Stúdióban rögzítették, ahol a '80-as évekbeli klasszikusok is születtek. Az 'Always' producere és hangmérnöke maga Torstein Flakne és Ronny Wikmark volt, de a munkálatokba besegített a banda korábbi producere, Bjørn Nessjø is. Továbbá: ezen a lemezen ugyanazok az amerikai háttér-vokalisták vendéskedtek, akik a legendás 'Stage Dolls' albumon is szerepeltek; így minden feltétel adott volt arra, hogy egy jövőbeni klasszikust alkosson meg a veterán trió.

A Stage Dolls a 2010-es években is aktív: minden évben nagyszabású európai turnékat bonyolít le a banda, és a siker-széria is tart: 2018 májusában például beiktatták a zenekart a norvég Rockheim Hall Of Fame dicsőség-csarnok legendái (A-Ha, Åge Aleksandersen, Jan Garbarek, Dizzie Tunes, stb.) közé.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [374. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás