Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [387. rész]


2019-02-24

Ma minden idők legnagyobb példányszámban eladott magyar kislemez-nótáját elevenítjük fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 387. rész

DINAMIT - 'Tinédzser Dal'

A Dinamit egy magyar rockegyüttes, amely 1979-ben alakult szuper-groupként: Vikidál Gyula a P. Mobilból, Németh Alajos a Miniből, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Németh Gábor a Skorpióból érkezett.

Bár a bandát tehetséges zenészek alkották, megítélésére rányomta a bélyeget, hogy sokan „állami rockzenekarnak” titulálták. Népszerűségüket ugyanakkor több százezres lemezeladások igazolták. A Dinamit a klasszikus felállásban két albumot készített ('Dinamit' - 1980, 'A híd' - 1981), olyan slágerek fűződtek az együttes nevéhez, mint a 'Dinamit a vérem' vagy a 'Tinédzser dal'. Vendégszerepeltek Lengyelországban, az NDK-ban, Romániában és a Szovjetunióban is.

A nyolcvanas évek elején két albumot készítettek (a másodikat már kétgitáros felállásban, Lugosi Lászlóval a Beatricéből), továbbá a népszerű Tinédzser-dal kislemezt és egy másik kislemezt. Megjegyzendő, hogy tulajdonképpeni első nagylemezük a Szűcs Judithnak írt Judith című 1979-es album, melyet ők is játszottak fel. 1981 végén a Dinamit feloszlott. A Pulzus című televízióműsor első, 1982-es adásában jelentették be a feloszlást, hivatkozva arra, hogy a szaksajtó tönkretette a zenekart

28 év hallgatás után, 2009-ben bejelentették az együttes újjáalakulását, új énekessel és basszusgitárossal. Visszatérő koncertjüket Szombathelyen tartották. 2010-ben új stúdióalbummal jelentkeztek, amely a Rockinform magazin mellékleteként jelent meg. 2011 elején Jankai Béla lett az új billentyűs. 2014-ben Rudán Joe csatlakozásával két énekese lett a Dinamitnak. Ez a felállás azonban csak november elejéig tartott ki, ekkor bejelentették Kálmán György és Jankai Béla távozását. Utóbbi helyére Laki Zoltán érkezett. Az öt évvel korábban megjelent albumot újra megjelentették, Rudán Joe újraénekelte a dalokat. Az együttes nem sokkal később elhallgatott. 2017-ben újrakezdték a koncertezést, de a billentyűs poszton ismét változás történt, Hornok István csatlakozott.

2019 májusában, egy koncertre újra összeáll az együttes klasszikus felállása.
"
Erre a napra talán nem is mertek számítani a Dinamit zenekar rajongói. 37 év után még egyszer együtt a legendás felállás. A koncert számtalan érdekességet és meglepetést tartogat, a kulcs azonban egészen biztos a nagy ötös közös zenélése".

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [387. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás