Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [396. rész]


2019-03-27

20 évvel ezelőtt számtalan remek banda emelkedett ki a skandináv extrém metal-színtérről - ezek közül zenél ma az egyik legnagyobb kiválóság.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 396. rész

KEEP OF KALESSIN - 'Ascendant'

A Keep of Kalessin norvég metalbanda, amit 1993-ban alapított az énekes Ghash, a gitáros-billentyűs Obsidian C., a basszusgitáros Warach és a dobos Vyl. Ezzel a felállással két albumot adtak ki: az 1997-es 'Through Times of War'-t és az 1999-es 'Agnen: A Journey Through the Dark'-ot. Ezt követően fel is oszlott a banda; Obsidian C. pedig a Satyricon felállásához csatlakozott.

A Keep of Kalessin 2003-ban tért ismét vissza, egy 'Realm' című EP-vel. A megújult felállás 2006-ban adta ki új albumát, az 'Armada'-t, majd indult turnéra, a Behemoth és a Dimmu Borgir társaságában. Következő, negyedik nagylemezük, a 'Kolossus' 2008. jőnius 6-án jelent meg. Ugyanebben az évben jelölték a bandát a Spellemannprisen díjátadó metal-kategóriájában. Lemezeiket a Nuclear Blast, Candlelight Records, Tabu Records, Indie Records kiadók jelentették meg.

A Keep Of Kalessin eredetileg black metal együttesként kezdte karrierjét, de az évek alatt áttértek a melodikus black és death metal műfajokra. Nevüket Ursula K. Le Guin írónő "Earthsea" könyv-trilógiájából vették. A könyvben Kalessin egy félelmetes sárkány, és róla van a sziget is elnevezve. A zenekar szövegei is nagy részt hozzá kapcsolódnak.

Zenéjük tradicionális norvég black metal hangzással rendelkezik, miközben olyan hangszerek is megfordulnak benne, mint a zongora, billentyűk és szintetizátorok. Obsidian C. új tagokat is felvett a zenekarba: Thebon-t és Wizziac-et. Thebon az évek alatt elhagyta a zenekar sorait, Wizziac és Obsidian C. azonban a mai napig képviselik a Keep of Kalessin-t. Az együttes még a magyar metal énekest, Csihar Attilát is "megszerezte" a 2003-as EP-jéhöz. Csihart a metal rajongók jól ismerhetik a Tormentor, Mayhem és Sunn O))) zenekarokból.

A Keep Of Kalessin ötödik nagylemeze, 'Reptilian' címmel látott napvilágot, 2010 májusában. Ezen a lemezen némileg eltávoldnak a tőlük megszokott, dallamos black / death metal stílustól: ezek a dalok annál inkább klasszikus extrém metal-stílusúak. Ez az enyhe műfaj-váltás bejött a rajongóknál; a 'Reptilian' ugyanis második helyen végzett a norvég zenei toplistán. Miután azonban lezajlott a lemez promóciós turnéja, Thebon-t kirúgták a csapatból (személyes nézeteltérések okán); a vokalista posztot ezután pedig maga Obsidian C. vette át.

A banda első albuma háromtagú zenekarként, a 2013-as 'Introspection' EP volt, amire két új dal mellet a 'Reptilian' album 'The Dragontower' című számának "extrém változata" került fel. Az 'Introspection' dalhoz videoklipet is forgattak. Ez a szám "egy sokkal komolyabb és fejlettebb oldaláról mutatja be a bandát és annak tagjait; lévén az ő '80-as évekbeli zenei hatásai is érezhetők a felvételben".

Következő teljes értékű nagylemezük az 'Epistemology' volt, ami 2015 februárjában jelent meg, az Indie Recordings jóvoltából. Ezt követte 2016-ban egy digitális EP, a 'Heaven of Sin', amire az 'Epistemology'-ról "lemaradt" dalok kerültek fel.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás