Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [397. rész]


2019-03-31

Az indusztriális metal pionírjai hangolnak az új hétre és az új hónapra.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 397. rész

FEAR FACTORY - 'Dialectric'

A Fear Factory egy amerikai indusztriális death / groove metal együttes, melyet 1989-ben alapított Burton C. Bell énekes, Dino Cazares gitáros és Raymond Herrera dobos. Az 1990-es évek közepén a zenekar úttörő szerepet játszott a metal és az elektronikus zene ötvözésében, tágítva és elmosva ezzel a műfaji határokat. Az énekes Burton C. Bell egyedi módon elsőként vegyítette a death metalos hörgést tiszta ének-dallamokkal. Klasszikus albumuk az 1995-ben megjelent 'Demanufacture'.

1991-ben szerződtek le a Roadrunner Records lemezkiadóhoz, és a következő évben megjelent a bemutatkozó Fear Factory album, a 'Soul of a New Machine', amely még tipikus death metal anyagnak volt nevezhető. Az 1993-as 'Fear is the Mindkiller' EP a debütáló album négy legjobb dalának remixeit tartalmazta a Front Line Assembly tagjainak átdolgozásában, amely a csapat kísérletező kedvét mutatta. Az áttörést az 1995-ben megjelent 'Demanufacture' c. album hozta meg, amely lebontotta az indusztriális zenék és a heavy metal közti műfaji korlátokat és egyben stílust teremtett.

Következő albumaival a 'Demanufacture' sikereit próbálta túlszárnyalni a Fear Factory, sikertelenül. Az 1998-as 'Obsolate' után a 2001-es 'Digimortal' lemezre trend-teremtőből fokozatosan követővé vált az együttes, mikor divatos nu-metal stílusjegyeket engedett érvényesülni zenéjében. A zenekar teljesen elvesztette a fonalat, ami végül szakításhoz vezetett, és Burton C. Bell kilépésével 2002-ben a Fear Factory leállt.

Másfél évvel később alakult újjá az együttes, Bell visszatérése után, de már az alapító Dino Cazares nélkül. A korábbi basszusgitáros, Christian Olde-Wolbers gitárra váltott, az ő helyét pedig a kanadai Strapping Young Lad-ből érkező Byron Stroud vette át. A visszatérő album, a 2004-es 'Archetype', a jól ismert Fear Factory receptet követte és ennek megfelelően pozitívan fogadták. Az alig egy évvel utána megjelent 'Transgression' kísérletező hangvételével viszont nem aratott osztatlan sikert. A lemezbemutató koncertek és a 2006-os nyári fesztiválok végeztével a csapat visszavonult, és a tagok szóló-projektekbe kezdtek.

2009 áprilisában váratlan bejelentést tett Bell és Cazares, miszerint Herrera és Olde-Wolbers nélkül újjáalakítják a Fear Factory-t. A basszusgitáros Byron Stroud maradt, a dobos posztjára pedig az egyik legnevesebb metal dobost, Gene Hoglan-t (ex-Dark Angel, Death, Testament, Strapping Young Lad) kérték fel. A beharangozott Európa-turné azonban elmaradt, mivel a két táborra szakadt klasszikus felállás a bíróságon próbálta eldönteni kit illet a névhasználat joga.

2009. november 8-án az új felállású Fear Factory meghallgathatóvá tette az Interneten a 'Mechanize' című, készülő új nagylemez egyik dalát. Az album 2010. február 5-én jelent meg Európában az AFM Records kiadásában, míg az USA-ban február 9-én adta ki a Candlelight Records. 2011 augusztusában kezdett dolgozni 'The Industrialist' című, következő albumán az együttes. A felvételek befejeztével 2012 februárjában bejelentették, hogy Matt DeVries (ex-Chimaira gitáros) lép Byron Stroud helyére basszusgitárosként.

A 2012 nyarán megjelent 'The Industrialist' egy koncepcionális album, amit Rhys Fulber producelt és Greg Reely kevert. De még az album megjelenése előtt váltás történt dobos-poszton is: Hoglan helyére a Malignancy-ból és a System Divide-ból ismert Mike Heller érkezett. 2013 májusában Cazares közölte a rajongókkal, hogy azok az albumok, melyeket nélküle rögzített a banda - 'Archetype', 'Transgression' - nem számítanak "Fear Factory-státuszúnak"; így ezeket nem is játszhatják élőben.

A 'The Industrialist' album turnéja (ami a hazai Fezen Fesztivált is érintette) után a banda nekilátott kilencedik nagylemeze munkálatainak. Egy nagyszabású világkörüli turnét követően, 2015 májusában jelentették be, hogy az egykori Static-X / Soulfly basszer Tony Campos belépett a bandába. 2015 nyarán több európai és észak-amerikai fesztiválon is felléptek; augusztusban pedig megjelent az újabb lemez, a 'Genexus'.

Cazares 2016 novemberében közölte, hogy elindultak a következő stúdiólemez munkálatai, de a közte és Bell között lévő, folyamatos viszályok miatt mindig csak halasztódott a dolog. 2017 májusában Wolbers egy üres képet közölt az Instagramon, azt állítván, hogy a Fear Factory feloszlott (a posztot később törölték, és az állítást Cazares is megcáfolta). Bell-ék szintén ebben a hónapban adtak hírt a készülő albumról, ami - mint később kiderült - a 'Monolith' címet viseli. Mindeddig azonban nem közölt senki részleteket az új album kapcsán, de a lemez várhatóan 2019 második felében kerül a boltok polcaira.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás