Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [398. rész]


2019-04-03

Napfényes rock & roll Kaliforniából!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 398. rész

JOHNNY LIMA - 'Made In California'

Johnny Lima egy díjnyertes amerikai énekes / dalszerző / producer / hangmérnök. A zenész Portugáliából emigrált szüleivel Kaliforniába, négy éves korában. Ekkor látta meg először a KISS-t a TV-ben, amely élmény örökre megváltoztatta az életét... 8 év múlva, 12 éves korában megkapta első gitárját, és miután begyakorolta az összes KISS-slágert, nekilátott első saját dalainak megírásához.

Tinédzser korában Lima néhány Bay Area-beli banda frontembereként tevékenykedett, de nem sokkal később úgy döntött, szólóban kamatoztatja dalszerzői és zenészi tehetségét. Johnny a kilencvenes évek közepén (a szülei támogatásával) stúdióba vonult, hogy felvegye első szólóalbumát. A lemez 1996-ban jelent meg világszerte, független gondozásban. Zenei tekintetben nagy mértékben eltért ez a lemez a korabeli mainstream hard rock-albumoktól; épp ezért is aratott nagy sikereket - többek közt ezt támasztja alá az is, hogy 10 évvel később már több mint $80-t ért ez a lemez az eBay-en. Lima zenei stílusa nem véletlenül keltette fel számos európai lemezkiadó érdeklődését; lévén sokak szerint a zenész egyike volt azoknak, akik életben tartották a "melodic hard rock" műfajt. Lima végül 1998-ban kötötte meg első lemezszerződését, a birt Now And Then Productions kiadóval.

Egy évvel később azonban már a nevesebb Frontiers kiadó dobta piacra az új Lima-albumot, ami a 'Shine On' címet kapta. Ez a lemez is hatalmas sikereket aratott a rajongók és a kritikusok körében, elsősorban Európában. Ennek köszönhetően Lima felléphetett a '99-es és a 2000-es brit Gods Of AOR fesztiválon. Itt kezdte meg harmadik nagylemeze, a 'Made In California' munkálatait. Az album 2001-ben jelent volna meg, de technikai okokból kifolyólag csak két évvel később láthatott napvilágot.

2005-ben már az Escape Music kiadó dobta piacra az új, 'Version 1.2' albumot, amire többnyire a klasszikussá vált debüt-album egyes dalainak újrarögzített változatai kerültek fel. Ezután Lima egy kis időre visszavonult a zeneipartól, de ezidő alatt is számos felkérése érkezett produceri munkákra. 2006 és 2007 között Lima a Dirty Penny debütáló albumát írta és producelte (amit nem mellesleg a 2008-as év egyik legjobb rock-albumaként tart számon a Classic Rock magazin). Emellett együtt dolgozott a Diamond Lane, a Miss Crazy és a Freakshow zenekarokkal is (ez utóbbiban egykori Quiet Riot és Cinderella tagok egyesültek).

2009-ben Lima ismét bevonult saját stúdiójába, hogy felelevenítse korábbi klasszikusait, és felvegye új szerzeményeit. 3 évvel később összeállt egy csapat Bay Area-beli zenész, akik Lima háttér-bandájaként funkcionáltak; így 12 év elteltével a zenész ismét színpadra állhatott (méghozzá Európa leghíresebb fesztiváljain, mint például a Firefest).

A 2013-as évben megszületett a 2009-es 'Livin’ Out Loud' album folytatása; a kiadást pedig egy akusztikus európai turné előzte meg. Az újabb Lima-album már az úgynevezett "crowd-funding" módszerrel készült el - köszönhetően a hűséges és kitartó rajongóknak - meglehetősen rövid idő alatt. 2014 márciusában megjelent a 'My Revolution', és még abban az évben lezajlott az újabb európai turné.

2015-ben Johnny Lima kapta az International Portuguese Music Awards legjobb dalának és legjobb albumának járó díját (a 'Blame It On Love' című számért, ami a 'My Revolution' albumon szerepel). Ezután néhány kaliforniai koncertet adott a muzsikus, később pedig megalkotott egy teljes egészében akusztikus albumot, ami az 'Unplug ‘N Play' címet kapta.

Lima tehát immáron több mint 20 éve rendszeresen bebizonyítja, hogy a rock-rajongók számíthatnak rá; lévén mindig képes fülbemászóan dallamos hard rock-himnuszok megalkotására. A Rock ‘N Roll nem halt meg, Johnny Lima pedig továbbra is aktívan űzi az ipart!

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás