Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [406. rész]


2019-05-01

Hallgassuk, mit mesél az árulás angyala!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 406. rész

SPIRITUAL BEGGARS - 'Angel Of Betrayal'

A Spiritual Beggars egy hard rock / stoner metal együttes a svédországi Halmstad-ból. A zenekart Michael Amott alapította, akit az Arch Enemy-ből, a Carcass-ból vagy a Carnage-ből is ismerhetnek a rajongók.

A Spiritual Beggars 1933-ban egyfajta mellék-projektként jött létre, miután Amott kilépett a death metalt játszó brit Carcass zenekarból. A Spiritual Beggars 1994-ben az önmagukról elnevezett első albumukkal debütáltak, de azóta, amikor csak Amottnak ideje jutott rá (hiszen a melodic death metalt játszó Arch Enemy állandó tagja is egyben), több új albummal is előrukkoltak. További nagylemezeik: ’Another Way to Shine’ (1996), ’Mantra III’ (1998), ’Ad Astra’ (2000), ’On Fire (2002) és ’Demons’ (2005). Ebből az ’Another Way to Shine’ egy svéd nemzeti Grammy-díj jelölést is kapott.

AMantra III’ felvételének időtartama alatt a csapat Per Wiberg billentyűssel egészült ki. A Fu Manchu oldalán végigturnézták Európát, felléptek fesztiválokon, s ekkor bővült ki igazán a Spiritual Beggars rajongótábora.

A negyedik album, mely ’Ad Astra’ címmel 2000-ben jelent meg, őrületesen jó fogadtatásnak örvendhetett; Japán- és Európa-szerte hatalmas eladásokat produkált. A Chasing The Stars-nak nevezett sűrű turné alatt olyan zenekarok felvezetői voltak, mint az Iron Maiden, a Monster Magnet és a Queens Of The Stone Age, de emellett rengeteg fesztiválon és egyéb európai és japán fellépőhelyen megfordultak.

2002-ben az ’On Fire’ című nagylemez került a boltokba. Ezen már más volt a felállás, mint a korábbi albumokon, mivel az eredeti énekes, Christian „Spice” Sjöstrand-et Janne „JB” Christoffersson váltotta fel. Az utánpótlást egy közös barátjuk ajánlotta Michael Amott-nak.

Az ’On Fire’ zeneileg és énektechnikailag is sokkal dallamosabb volt, mint elődei; az együttes a ’70-es évek epikus hard rock stílusát próbálta megcélozni vele. 2003-ban összehoztak egy olyan európai turnét, melyen a Clutch, a Spiritu és a Dozer zenekarok mellett léptek fel. A Clutch látta el a bemelegítő együttes szerepét a 2003-as Japán turnén is.

A következő,Demons nevű lemez Japánban 2005 márciusában, Európában pedig június 20-án jelent meg. A ’Demons’ kétféle kiadásban létezik: az egyszerű CD-s verzión kívül kapható még egy duplakorongos csomag is, melyen a 2003-as japán koncertekről hallható pár élő felvétel. A Demons turné mindössze három fellépésből állt Japánban (a felvezető itt a DIO volt), majd Londonban egy hatalmas önálló koncertre is sort kerítettek.

2010 márciusában a Spiritual Beggars bejelentette, hogy öt év kihagyás után végre ismét egy új lemezen dolgoznak, melyen Apollo Papathanasio (Firewind) tölti be az énekes szerepét. AReturn to Zero’-nak nevezett albumot Európában 2010. augusztus 30-án adták ki, az InsideOut Music-on keresztül. Ezt követően, 2011-ben egy koncert-anyag került a boltokba, Return to Live: Loud Park 2010 címmel, melyen a 2010. októberi japán Saitama Super Aréna-beli koncert felvétele hallható.

A Spiritual Beggars 2013 tavaszán adta ki a következő, Earth Blues című lemezt, szintén az InsideOut Music kiadó jóvoltából. Amott ekkoriban a következőket nyilatkozta az albumról: "Az 'Earth Blues' felvételeit egy nyolcnapos folyamattal indítottuk a svédországi Fat Guitar Stúdióban, Roberth Ekholm közreműködésével, aki a manapság sajnálatosan elterjedt gyenge minőségű hangtechnikusi munkákkal ellentétben, profi módon ért ahhoz, hogy kell egy banda jammelését tökéletesen rögzíteni. Ezután az utómunkák következtek, különböző svéd stúdiókban. Szuper-gyorsan összejött most az egész anyag. Zeneileg, azt mondhatom, hogy ez az eddigi legjobb anyagunk - nyers, kemény és őszinte albumot csináltunk!".

A banda Spiritual Beggars a 2013-as lemez megjelenését követően egy promóciós európai turnéra indult, a német rockbanda, a Zodiac kíséretében. Emellett számos nyári fesztiválos buli is lebonyolításra került.

A csapat 2015 tavaly szeptemberében vonult be a The Sweetspot nevezetű stúdióba, hogy Staffan Karlsson producer közreműködésében rögzítse az újabb nagylemezt, ami végül 2016. március 18-án jelent meg a Century Media jóvoltából, Sunrise to Sundown’ címmel. Ezután (egy három éves kihagyás után) a banda ismét nagyszabású európai turnéra indult.

2016 májusában a banda egy 7-hüvelykes bakelit-kislemezzel jelentkezett. A lemezre két feldolgozás került fel, két legendás bandától: a Mountain zenekar 'Thumbsucker' és a Ten Years After együttes 'Stoned Woman' című száma. A kislemez - ami ezt megelőzően csak a 'Sunrise to Sundown' mediabook változatának mellékleteként volt elérhető - 450 példányra limitáltan jelent meg.

A Spiritual Beggars ezt követően újabb szünetet jelentett be. Lévén Michael Amott gitáros és Sharlee D'Angelo basszusgitáros napjainkban elsősorban az Arch Enemy-vel van elfoglalva; Ludwig Witt dobos pedig a Grand Magus oszlopos tagja, kevés idő jut a Spiritual Beggars működtetésére.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás