Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [408. rész]


2019-05-08

Nincs füst tűz nélkül, nincs meleg láng nélkül...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 408. rész

BAD COMPANY - 'No Smoke Without A Fire'

A Bad Company egy brit rockzenekar, mely 1973-ban alakult. A Free "maradékaiból" (Simon Kirke és Paul Rodgers) jött létre az együttes, mely nevét Robert Benton westernjéből kölcsönözte. Habár a Bad Company nem volt korszakalkotó csapat, de azért jócskán megpiszkálta a brit és az USA rock-piacot a '70-es években. Boz Burrell (ex-King Crimson), Kirke és Mick Ralphs (ex-Mott The Hoople) mértéktartó, kötött ritmus-szekciója tökéletes aláfestést nyújtott Rodgers kirobbanó ének-tehetségéhez. Csúcsformájukban a legjobb koncert-zenekarok közé tartoztak.

Rövid összerázódás után 1974 márciusában csaptak a lovak közé. Rodgers hazai pályáján, a Newcastle Town Hall-ban mutatkoztak be (a hely továbbra is egyik kedvencük maradt). Debütáló lemezük beplatinázódott - róla a 'Can't Get Enough' és a 'Movin' On' az óceán mindkét oldalán bejutott a Top 20-ba. A korong az évtized egyik legerősebb bemutatkozó hard rock albumának számít.

Munkáik Peter Grant menedzseri irányítása és a Led Zeppelin Swan Song márkaneve alatt betörtek az USA-piacra és öregbítették Grant menedzseri hírnevét. Az 1975-ös 'Straight Shooter'-ről a 'Good Lovin'Gone Bad', valamint a 'Feel Like Making Love' szerepelt a listákon.

A Grant szervezte, kétévenkénti világturnék ébren tartották a közönség érdeklődését. Ebben az időszakban az egyik legjobb színpadi együttesnek számítottak, így nem csoda, hogy rengeteg bootleg koncertfelvétel jelent meg tőlük. A 70-es évek második felében megjelent albumaik már meglehetősen fantáziátlanok és erőtlenek lettek, ennek ellenére továbbra is jól fogytak. Az 1979-es 'Desolation Angels' megjelenése után suttogtak az együttes feloszlásáról, de ez csak a 'Rough Diamonds' (1982) sikere után valósult meg, amikor Kirke és Burrell is új csapatot toborzott. Rodgersnek a The Firm is rövid USA-sikert hozott (Jimmy Page, Tony Franklin és Chris Slade társaságában). Ezután Kenny Johnsszal a The Who korábbi dobosával Law néven kiegészültek és ez lett 1991-es LP-jük címe is.

A Bad Company Brian Howe (ex-Ted Nugent) énekessel alakult újjá, és két sikeres lemezt alkotott: 'Fame and Fortune' - 1986, 'Dangerous Age' - 1988. Kirke és Brian Howe énekes / szaxofonos Geoff Whitehorn gitárossal és Paul Cullen basszusgitárossal készítették el a 'Holy Water' (1990) lemezt, mely az USA-ban feljutott a 40-es listára.

Az 1992-es 'Here Comes the Trouble' album még relatíve sikeresnek mondható, de az 1995-ös 'Company of Strangers', illetve az 1996-os 'Stories Told & Untold' már elmaradtak a várakozásoktól, nagyrészben az akkor fénykorát élő grunge zenekaroknak köszönhetően.

Howe egyébként 1994-ben hagyta el a zenekar; tehát a fentebb említett két nagylemezen már más, az egykori Distance-frontember Robert Hart énekelt. Ekkoriban a Bon Jovi előzenekaraként turnézott a banda.

1998-ban Paul Rodgers visszatért a Bad Company-ba, és azóta is gyakran koncerteznek; habár új dalok immáron több mint 20 éve nem születtek - mindössze néhány koncertlemezt és válogatás-albumot adtak ki a kezükből.

Legutóbbi aktivitásuk keretében, 2018-ban a Lynyrd Skynyrd búcsúturnéjának előzenekaraként turnéztak; az év végén pedig egy önálló turnét is lebonyolítottak Amerikában. A Bad Company jelenlegi felállását Rodgers, Kirke, Todd Ronning basszusgitáros és Howard Leese szólógitáros alkotja.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás