Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [420. rész]


2019-06-22

Egy klasszikus, napjainkban is aktív rockbanda legendás, közel fél évszázados felvételére emlékezünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 420. rész

ATOMIC ROOSTER - 'Breakthrough Take'

Az Atomic Rooster egy 1969-ben alakult brit progresszív rock csapat volt, az eredeti felállásban az orgonista Vincent Crane-nel, a basszusgitáros Nick Graham-mel és a dobos Carl Palmer-rel.

Debütáló albumuk, az 'Atomic Rooster' a 49. helyen startolt az angol slágerlistán 1970. júniusában. A korong már magán viselte a progresszív zene és Crane orgonajátékának minden jellegzetességét, valamint a kemény hangzásvilágot, sok improvizatív jellegű, a dallamot sokáig csak kerülgető játékot. Rögtön ezután Carl Palmer távozott, hogy alapító tagja legyen az Emerson, Lake & Palmer-nek; Graham pedig a Skin Alley-ba igazolt.

Crane megtartotta a nevet, és felvett egy gitáros-énekest John Cann személyében, valamint egy dobost, Paul Hammond-ot a második, 'Death Walks Behind You' című albumhoz, mely a slágerlista 12. helyén indított az Egyesült Királyságban, ahol a 'Tomorrow Night' című szám a 11. lett; az Egyesült Államokban pedig a 90..

Pete French a Cactus-ból közreműködött a harmadik albumukon, melynek az 'In Hearing Of' címet adták, és a negyedik helyen szerepelt a brit toplistán. A korongot nem fogadták osztatlan lelkesedéssel a kritikusok, pedig egy igen érdekes kísérlet volt a soul és brit heavy-rock fúziójára. Ennek ellenére a 'The Devil’s Answer' című kislemez Angliában a 18. helyig jutott; Amerikában pedig a 167. lett.

Ezután a zenekar újra feloszlott, később pedig megint Crane volt az, aki úrjaszervezte az Atomic Rooster-t. Ezúttal az énekes Chris Farlowe lett, a gitáros Steve Bolton, a basszusgitáros Bill Smith, a dobos pedig Rick Parnell. DuCann és Hammond a Bullet zenekarba távozott, French pedig megalapította a Leafhund-ot.

Ebben a felállásban jelentették meg a 'Made in England' című lemezüket mely új stílusban készült: fehér soul vagy másképpen blue eyed soul. Ez a stílusváltás nem minden Rooster-rajongónak tetszett, de a kritika most lelkesen ünnepelte a csapatot. Ennek ellenére Crane 1974-ben feloszlatta a zenekart, majd néhány évig session-zenészként tevékenykedett és színházak számára írt zenét. 1980-ban ismét összehozta az Atomic Rooster-t.

Crane, DuCann és Preston Heyman dobos képezték az új Rooster tagságát, de az új lemez elkészítéséhez David Gilmour és Bernie Torme is csatlakozott. Sajnos a 'Headline News' megjelenése után a banda ismét felbomlott és Dexys Midnight Runner-hez csatlakozott Crane már nem tudta ismét életre kelteni, mivel 1989-ben öngyilkos lett, miután túladagolta magát. Az Atomic Rooster volt az egyik legnagyobb azok között, akik zenéjükben a legfontosabb szerepet a billentyűs hangszerekre rótták.

Paul Hammond 1992-ben, DuCann pedig 2011-ben halt meg - napjainkban tehát már senki nem él azok közül, akik a klasszikus 'Death Wals Behind You' albumot rögzítették.

2016-ban ismét feltűnt az Atomic Rooster - ehhez az engedélyt pedig Crane özvegye adta meg. Az első reunion koncertet a Lancashire-beli Clitheroe-ban rendezték meg, 2016. július 14-én, a következő felállással: Pete French énekes, Steve Bolton gitáros, Christian Madden billentyűs, Shug Millidge basszusgitáros és Bo Walsh dobos. 2017-ben Madden-t leváltotta Adrian Gautre, de a csapat azóta is aktívan turnézik - 2019-ben például több európai / brit fesztiválon is fellépnek.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás