Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [421. rész]


2019-06-26

Ma egy európai vérrel rendelkező, amerikai rockbandát elevenítünk fel, 35 év távlatából.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 421. rész

WHITE SISTER - 'A Place In The Heart'

A White Sister egy amerikai hard rock / AOR banda volt, ami az 1980-as évben alakult. Egyik leghíresebb számuk, a 'Save Me Tonight' a kultikus horrorfilm, az 1985-ös Veszélyes éj (Fright Night) egyik betétdala volt; míg az 'April' című szám a '86 Killer Party filmzene-albumon szerepelt (ebben a filmben vendégként szerepelt a zenekar is). Ezek mellett - szintén '86-ban felvették - a 'Touch The Sky' dalt, ami a Josh Brolin főszereplésével készült Gördeszkás love story (Thrashin') filmben csendült fel; 1989-ben pedig a 'Dancin' On Midnight' dallal járultak hozzá a Halloween 5: Michael Myers bosszúja c. soundtrack-hez. A banda 'Fashion By Passion' című nótája továbbá az 1990-es Stella film egyik főcímdala volt. Ezeknek a filmzenéknek köszönhetően vált annak idején ismertté a White Sister; habár a banda 1989-ben fel is oszlott.

A White Sister a kaliforniai Burbank-ben alakult. A zenekart Dennis Churchill-Dries énekes-basszusgitáros, Rick Chadock gitáros, Gary Brandon énekes-billentyűs és Gus Moratinos dobos alapította. Első koncertjüket Pasadenában, az Ice House-ban rendezték meg - innentől fogva pedig egyre nagyobb és híresebb klubokban álltak színpadra főzenekarként (Troubadour, Whiskey A Go Go, Roxy Theatre, stb.). Moratinos - "zenei különbözőségekre" hivatkozva 1981-ben távozott a felállásból - helyét Richard Wright vette át.

A White Sister egy benzinkúton összeismerkedett az Angel zenekar gitárosával, Gregg Giuffriával, akit végül felkértek menedzsernek / producernek. Ő segédkezett a bandának az első demók, valamint az 1984-es debüt-album (EMI America Records) megalkotásában.

Nem sokkal a debüáló lemez megjelenése - az EMI finanszírozásával - a White Sister turnéra indult; azonban ez a széria nem tartott sokáig, mivel a kiadó végül mégsem támogatta őket hosszútávon. A viszályokra csak rátett a lapáttal a cég arra irányuló kérése, hogy a zenekar megváltozassa a nevét [mondván nevük hasonló "Twisted Sister" névhez]. A tagok ennek nem tettek eleget; így az EMI le is állt a 'White Sister' album jövőbeni gyártásával és forgalmazásával.

Brandon kilépett a bandából, mielőtt megjelent volna a második album, a 'Fashion by Passion' (amit már az FM Revolver kiadó gondozott). Brandon ezután TV-s szerepléseket vállalt, valamint a brit pop-szenzáció, John Parr szólóbandájával tevékenykedett. A White Sister maradék tagjai kiadták a 'Fashion by Passion' lemezt, amire olyan filmzenei slágerek kerültek fel, mint az 'April' és a 'Save Me Tonight' (ezen dalok nagyrészét egyébként Brandon írta a kiválása előtt). Az album producere Joel Goldsmith volt. A megjelenést követően a White Sister Nagy-Britanniába utazott turnézni - itt a már akkoriban is legendás FM zenekar karolta fel őket. A tengerentúlon arányaiban jóval nagyobb rajongótábora volt a bandának, mint az Egyesült Államokban; ettől függetlenül 1989 elején feloszlottak.

Churchill-Dries, Chadock és Wright ezután új bandát alapított Michael Lord billentyűssel közösen: ez volt a Tattoo Rodeo, amit az Atlantic Records igazolt le. A Tattoo Rodeo 1991-ben kiadott egy sikeres rádiós single-dalt, a 'Been Your Fool'-t, mely a 'Rode Hard Put Away Wet' című albumra került fel. Ezután pedig a Bad Company és a Damn Yankees előzenekaraként turnéztak. Második albumuk, a 'Skin' 1995-ben jelent meg; de ezután a Tattoo Rodeo is feloszlott.

Richard Wright - hosszas betegeskedést követően - 2006. június 14-én hunyt el, 44 éves korában.

2008-ban Brandon újra összeállt Churchill-Dries-szal és Chadock-kal, miután meghívták őket a brit Firefest rock-fesztiválra. 2009-ben ezt a nottinghami White Sister reunion-koncertet DVD-n is kiadták (amiből rövid idő alatt az összes példány elkelt). A reunion-bulin Jason Montgomery ült a dobok mögött. Ugyanez a felállás a Firefest 2009-es rendezvényén is fellépett, de végül sajnos ez lett az utolsó White Sister koncert, mivel 2012. október 15-én Rick Chadock is elhunyt, rák következtében.

Churchill-Dries 2015 májusában kiadta első szólóalbumát ('I' címmel), amit világszerte pozitív kritikák fogadtak. Ezután összeállt Stan Cotey-val, hogy megalapítsák a Giraffe együttest, aminek debütálása 2019 végére / 2020 elejére várható.

Brandon jelenleg szólóbandájával tevékenykedik. 2017 májusában jelent meg egy 'Radioux City (1989-91)' című funk-rock albuma, amit a brit AOR Blvd Records gondoz. A White Sister eredeti dobosa, Gus Moratinos ehhez a zenekarhoz csatlakozott néhány koncert erejéig; ezáltal pedig be is zárult a White Sister-kör...

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás