Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [429. rész]


2019-07-24

A kilencvenes évek végének és az új évezred elejének egyik legmeghatározóbb alt-metal bandájával készültünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 429. rész

DEFTONES - 'Change (In The House Of Flies)'

A Deftones egy amerikai alternatív metal banda, amely 1988-ban alakult Sacramentóban, Kaliforniában. Az eredeti felállást Chino Moreno (ének, ritmusgitár), Stephen Carpenter (szólógitár), Abe Cunningham (dobok) és Dominic Garcia (basszusgitáros) alkotta. Eddig nyolc teljes albumot rögzítettek, melyből három elérte a platina státuszt (a debütáló 'Adrenaline', az 'Around the Fur' és a 'White Pony'), egy pedig aranylemez lett Amerikában ('Deftones').

Sacramento durva zenei színtér” - mondja Steph Carpenter, a banda gitárosa. Csupán csak a klubélettel van baj, kevesen járnak ilyen helyekre. Azonban ennek hiánya okozott gondot a Deftones növekedésének. Ehelyett útra keltek már a kezdeti időkben is és olyanokkal turnéztak mint a Bad Brain, Korn vagy Quicksand. Négy év folyamatos koncertezéssel egyenes út vezetett először az első demó elkészítéséhez, majd pedig a lemezszerződéshez a Maverick-nél. „Ha egy új banda vagytok, nagyon nehéz meggyőzni a klubokat különböző városokban, hogy megengedjék hogy játszhass náluk, na meg ki is fizessenek. Ez nem olyan, hogy oda utazol fellépni, amit kalapból kihúzol” meséli Carpenter. „Úgy értem hogy, senki sem bánja, ha úgy játszol hogy a felét kell csak fizetned, de ha utazni kell messzire, akkor persze fizetned kell a költségeket, szóval összeadódik. Persze a Deftones szemszögéből ez kifizetődő volt.

A banda debütáló lemeze, amely olyan számokat tartalmazott, mint a pl. 'Nosebleed', a 'Lifter' és a '7 Words', telítve keménységgel, csalódottsággal és indulatokkal. Terry Date (aki olyanokkal dolgozott már együtt mint a Pantera, White Zombie és a Soundgarden) producernek sikerült elkapni a banda dinamikáját a stúdióban a nyers energia csillapítása nélkül. Az 'Adrenaline' számai színezve vannak a szövevényes dalszövegekkel, amik üdítik a zenei háttért. Habár Chino Moreno, a zenekar titokzatos énekese tud sikítani és ordítani mégis megcsillantja melódikus oldalát is mint például a bónusz számban a 'Fist'-ben, ami már létezett egy korai demón.

Szerintem az egyik erősségünk a dinamizmus” - magyarázza Moreno. „Sosincsen semmiből sem sok. Nincsen külön végig kemény, és igazi lassú szám. Mindegyik dalunk számos különböző szintet tartalmaz.” A harmadik albumukkal ('White Pony', amely 2000-ben jelent meg) a Deftones épp olyan érzéki lemezt alkotott, amilyen brutálisat. „Tisztábban látom a határokat, mint ahogy eddig tettem ecseteli Chino. Jobban kezelem agyilag az embereket, könnyebben fel tudom húzni az agyukat.

A Deftones 1988-ban alakult, de az első debütálásuk csak 1995-ben következett be mikor megjelent az első nagylemezük. Amellett, hogy a lemezből több millió fogyott olyan alapvető zenei Deftones-hatást indított el, ami mai napig is tart. "Leveleket kapok a srácoktól, amiben arról beszélnek, hogy milyen hatással vannak rájuk a számok. Az ötleteik, hogy mit akarnak sugallni az egyes számok teljesen különböznek attól amit én mondani akartam ezekkel mikor megírtam, de nem akarok ünneprontó lenni és sosem mondom meg nekik. Ha valami hatással van rád, mindegy, hogy hogyan, az már jó".

Két évvel később megszámlálhatatlan teltházas koncert után megjelent az 'Around the Fur'. Chino ezúttal sokkal körültekintőbb volt magával, és jobban képes volt lefordítani megszállottságát, elragadottságát a saját világában. Rock és Alter rádiók játszották a 'Be Quite And Drive'-ot, az MTV pedig elkezdte játszani a 'My Own Summer'-t. Szakadatlanul folytatódtak a turnék és a koncertek.

Mikor Detroit-ban játszottak a Black Sabbath-tal Valentin napon, 1999-ben kirabolták a banda teherautóját, és az összes hangszer és felszerelés eltűnt. Végül a többi fellépő adta kölcsön a cuccát és segítette ki a Deftones-t. Az 'Around the Fur' album végül bearanyozódott.

Ezután visszatértek Sacramentoba, és elkezdődtek a 'White Pony' munkálatai. Frank Delgado DJ, ezen az albumon lett hivatalos tag, de már a korábbi lemezeken is közreműködött. A lemez 'Passenger' című számában a Tool énekese, Maynard James Keenan közreműködik. A lemez 'Elite' című számával pedig a zenekar megkapta első Grammy-díját, 2001-ben, a Legjobb Metal Előadás kategóriában. Ami pedig a Deftones hangzást illeti Chi Cheng basszusgitáros szerint: „Sosem beszéltünk erről, arról, hogy kitaláljuk a Deftones hangzást, nem akarunk találni egy általános irányzatot és ott letáborozni, az nem jó dolog. Úgy gondolom azért fejlődnek folyamatosan az albumaink, mert azzal jövünk mindig amit akkor éppen érzünk, nem pedig azzal amit gondolunk, hogy kéne.

2003 nyarán készítették el következő nagylemezüket, mely simán csak a 'Deftones' címet kapta. A lemezzel ismét turnéra indultak, majd ez a album is arany minősítést ért el Amerikában. A lemez a 2. helyen nyitott a Billboard 200 listáján, így ez a lemezük a legmagasabb listás helyezésük.

2005-ben egy 'B-Sides and Rarities' című anyagot jelentettek meg, ez azonban nem új stúdióalbum, hanem korábban ki nem adott számok gyűjteménye.

2006-ban mielőtt megjelent volna a következő nagylemez; de a zenekar tagjai közel álltak a feloszláshoz, több projekten is külön dolgoztak... Végül csak megjelent az ötödik albumuk, amely a 'Saturday Night Wrist' címet kapta. A lemez 'Mein' című számában közreműködik a System Of A Down énekese, Serj Tankian. 2006 június 26-án, a zenekar első ízben tette tiszteletét hazánkban. A koncert a Petőfi Csarnokban került megrendezésre.

2010-ben adták ki következő nagylemezüket, amely a 'Diamond Eyes' címet kapta. A lemez érdekessége, hogy Chi Cheng basszusgitáros helyett, Sergio Vega játszik a lemezen, mivel Chi 2008-ban, egy autóbaleset következtében kómába esett.

A zenekar 2011 augusztus 12-én újra hazánkban koncertezett, ezúttal a Sziget Fesztivál egyik kiemelt fellépőjeként lépett színpadra.

Az együttes hetedik albuma 2012. november 13-án jelent meg, 'Koi No Yokan' címmel. Az album 65,000 eladott példánnyal az első héten a Billboard 11. helyén debütált, emellett a Revolver magazinban megkapta az 'Év albuma' címet, benne van a Spin magazin 'Az év top 5 metal albumainak' listájában, és a kritikusok is a banda karrierjének csúcsának nevezték az anyagot.

Chi Cheng basszusgitáros 2008. november 6-án szenvedett balesetet a kaliforniai Santa Monicában, majd egy San José-i kórházba szállították. Chino Moreno, a zenekar énekese megerősítette, hogy Cheng kómába került a balesetet követően. Cheng megsegítésére több országban is rendeztek úgynevezett tribute-koncerteket. Budapesten is volt egy ilyen koncert 2009. május 17-én, a Dürer Kertben, ahol több hazai zenekar játszotta a Deftones számait. Az összegyűlt összeget átutalták Chi Cheng megsegítésére. Cheng állapota folyamatosan javult, de még kérdéses volt, hogy újra tud-e majd játszani. Mindaddig Sergio Vega maradt a zenekar basszusgitárosa. Ezalatt a következő két albumon is ő szerepelt Cheng helyett. A Cheng számára létrehozott oldalon, a oneloveforchi.com-on bárki segíthette elérni a 250 000 dolláros célt a kezelésekre. 2009. augusztus 28-án pedig megjelent egy 'A Song for Chi' című dal, amit több különböző előadó rögzített együtt. Közreműködőként a Korn, a Slipknot, a Killswitch Engage, a Hatebreed, a Sevendust, a Metallica és a Machine Head bizonyos tagjai vettek részt. A szám főképpen Cheng kórházi kezelésének finanszírozása érdekében készült el.

Chi végül 2013. április 13-án hunyt el, miután a szíve hirtelen megállt. Cheng édesanyja az alábbi közleményt adta ki fia halála kapcsán: "Drága családunk! Ez a legnehezebb dolog, amit közölnöm kell veletek. A Chi irányában mutatott szeretetetek és odaadásotok feltétel nélküli és csodálatos volt. Tudom, hogy mindig is úgy fogtok rá emlékezni, hogy a színpadon óriás volt, aki szívét is kitette értetek. Chit átvitték az intenzívre és hajnali háromkor megállt a szíve. Úgy hagyta itt ezt a világot, hogy közben a szeretett dalait énekeltem a fülébe. Nemes küzdelmet folytatott, ti pedig végig mellette álltatok azzal, hogy szerettétek. Tudta, hogy mennyire szeretjük és hogy sosem hagytuk magára".

A 2012-es 'Koi No Yokan' album folytatásának keverését 2015. november 7.-re végezte el a banda. Ezután egy néhány hónapos szünet következett, de februárra a szövegkönyv- és a borító-terveket is kidolgozta a csapat; tehát komplett kész lett a teljes anyag.

A Deftones legutóbbi, 'Gore' címet viselő albuma 2016. április 8-án jelent meg, a Warner Bros. Records jóvoltából. A lemezre eredetileg 16 új nótát szerzett a banda (ebből 11 került fel az anyagra) - mindezt pedig ismét Matt Hyde (Bullet For My Valentine, Children Of Bodom, Slayer, Monster Magnet) producer vette kezelésbe. Az albumon vendégszerepel többek közt az Alice In Chains-ből ismert Jerry Cantrell.

A 'Gore' lemezből az USA területén egy hét alatt több mint 71,000 példányt adtak el - ebből 69,000 fizikai, 2,000 pedig digitális formátumot jelent. A Deftones-nak így ez lett a legmagasabb Billboard-helyezése, a 2003-as self-titled album óta (ami szintén ezüstérmes lett).

A következő Deftones album dalszerzői munkálatai már 2017-ben elindultak.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás